TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 6.7.2019.

Vikend je rezerviran za aktivnosti koje odmaraju tijelo i um, ali i druženja s dragim ljudima. I dok je za neke od nas omiljeni dio vikend rutine upravo uživanje u prepečenom kruhu i dugo tuširanje, drugi vole čitanje ili izlazak vani. No, bez obzira na naše različite karaktere i navike, ovih par vikend navika koje smo pobrojali u nastavku bi trebale biti zajedničke svim damama koje žele nedjelju pretvoriti u dan koji će završiti dobrim raspoloženjem i pozitivnim razmišljanjem.

PRIJE NEGO PROVJERITE NOTIFIKACIJE NA MOBITELU, IZAĐITE NA SVJEŽ ZRAK

Otiđite u šetnju, sjedite na terasu, vježbajte jogu…, no, nemojte da prva stvar koju ćete vidjeti ujutro budu emailovi i notifikacije. Nedjelje su stvorene za mali predah od ubrzanog tempa života i punjenje baterija, zato vaše jutro započnite uz omiljene plesne hitove, pripremu zdravog doručka i boravak na svježem zraku dok još uvijek vlada mir i tišina u vašem susjedstvu.

POLA SATA REZERVIRAJTE ZA PRIPREMU ZA NOVI RADNI TJEDAN

Popisivanje obveza u rokovnik, kreiranje tjednog menija, pregled namirnica koje trebate kupiti, kao i osmišljavanje kombinacija kroz tjedan...
Ovaj korak pomoći će vam da pozitivni i nasmijani odete na spavanje, znajući da baš sve imate pod kontrolom. Osim toga, dobra priprema je pola obavljenog posla.

NAĐITE VRIJEME ZA (NOVI) HOBI

Kako biste dali dodatnu vrijednost vikendu i dodatno ga personalizirali, dio dana rezervirajte i za hobije oko kojih ste oduvijek strastveni – crtanje, vrtlarenje, tjelovježba, izrada nakita…investirajte u osobni razvoj i iskoristite jutro, kada ste zapravo najenergičniji, za kreiranje jedne nove lijepe uspomene u vlastitom potpisu.


 


Bonjour

Savršen ritual za hladne večeri: Crvena vina i cozy trenuci. Evo kako odabrati pravo!

TEKST: Bonjour.ba/PR

Savršen ritual za hladne večeri: Crvena vina i cozy trenuci. Evo kako odabrati pravo! Savršen ritual za hladne večeri: Crvena vina i cozy trenuci. Evo kako odabrati pravo!

Jesen je doba kada priroda mijenja boje, a isto tako i užitak u vinu. Krenula je sezona crvenih vina i vrijeme kada se počinju birati bogate, snažne i aromatične vrste.

 

Ako ste ljubitelj vina, ovo je savršen trenutak da uronite u svijet crvenih sorti i uživate u njihovim bogatim okusima, a i zdravstvenim prednostima.

 



Zašto je sada pravo vrijeme za crveno vino?

Jesen je tradicionalno razdoblje kada crvena vina dolaze do izražaja, dok ljeti često se biraju svježije i lakše sorte, poput bijelih i rose. Jesen i zima donose želju za jačim, složenijim i punijim vinima, a upravo se crvene sorte odlično slažu s hladnijim vremenskim uvjetima, svečanim večerama i jelima. Osim toga, crveno vino ima i brojne zdravstvene prednosti koje čine da uživanje u njemu postane još slađe.

 



Zdravlje u čaši: Zašto je crveno vino dobro za vas?

Crveno vino je puno više od pića koje se savršeno slaže s nekim jelom ili momentom opuštanja. Istraživanja su pokazala da umjereno konzumiranje crvenog vina može imati pozitivne učinke na zdravlje, osobito zbog svog bogatstva antioksidansima. Pomaže u smanjenju upala, poboljšanju zdravlja srca i krvnih žila, te mogu smanjiti rizik od nekih kroničnih bolesti.

Krenuti u sezonu crvenih vina može biti uzbudljiv doživljaj, ali i prilika da se otkriju nove sorte i regije. S obzirom na to da je jesen savršeno doba za bogatija vina, odaberite crvena vina s dubljim okusima i većim tijelom. Neki od najboljih izbora uključuju:

  • Cabernet Sauvignon: Tvrdo, ali bogato vino s okusima crnog ribiza, duhana i začina.
  • Syrah/Shiraz: Vino s jačim okusima crnog voća, začina i dima, idealno uz pečena jela.
  • Merlot: Suptilnije, mekše vino s voćnim notama šljive i trešnje, savršeno za laganija jela.

     




Hrana i crveno vino?

Odlično se slaže s teškim, zimskim jelima. Pečenja, gulaši, jela od divljači i rižota s gljivama. Također, odlično se slažu uz plavi sir, tamnu čokoladu i razne vrste kestena, što je idealno za sezonu.

 




Koja je idealna temperatura posluživanja?

Iako mnogi misle da crveno vino treba biti na sobnoj temperaturi, zapravo je bolje poslužiti ga na malo nižoj temperaturi oko 16–18°C. To će omogućiti vinu da otkrije svoje sve arome i okuse. Ako je vino previše toplo, može postati previše alkoholno, dok će prehladno vino sakriti mnoge njegove osobitosti.

 



Prigrlite sezonu crvenih vina

Jesen je savršen trenutak da se opustite, uživate u okusu i mirisu crvenih vina te otkrijete bogatstvo koje pružaju ove vrste. S uzbudljivim izborom vina, ukusnom hranom i sviježim, hladnijim zrakom, sezona crvenih vina postaje prava prilika za vas i vaše najbliže. Neka svaki gutljaj donese trenutke uživanja, opuštanja i zdravlja!

 



Sretan početak sezone crvenih vina! 

* * *
Naslovna fotografija:
@mariya_tih


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!