TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 22.5.2020.

Iako se krumpiri mogu pripremiti na zaista mnogo načina i uključiti u pripremu brojnih kreativnih jela, inspiraciju za kreiranje novih ukusnih recepata s ovim namirnicom i dalje redovito pretražujemo na omiljenim gastro adresama.

Pronašli smo tri izvrsna recepta koje će brzo hvaliti svi vaši ukućani. Riječ je o receptima među kojima je i mini trend – harmonika ili hasselback krumpir koji jedva čekamo probati. Otkrijte više u nastavku.

PEČENI KRUMPIRI SA ČEŠNJAKOM, PARMEZANOM I MASLACEM

Foto: freepik.com

SASTOJCI:

  • 1,5 kg crvenog krumpira, oguljen i narezan
  • 1/4 šalice (60ml) maslinovog ulja
  • 6 češnja češnjaka sitno nasjeckanog ili mljevenog
  • Sol i crni papar
  • 3/4 šalice ribanog parmezana
  • 1/2 šalice maslaca
  • Svježi nasjeckani peršin, za garniranje
  • 1/2 šalice hrskavih komada slanine (neobavezno)

PRIPREMA:

Da biste ispekli krumpir, zagrijte pećnicu na 200 °C. Veliki lim za pečenje premažite maslinovim uljem i odložite. Kuhajte crveni krumpir u kipućoj vodi 5 do 8 minuta nakon čega će biti mekaniji iznutra.
U velikoj zdjeli pomiješajte 1/4 šalice maslinovog ulja, češnjaka, soli, začinskog bilja, papra i parmezana zajedno, miješajući da se sjedine. Dodajte još malo maslinovog ulja, ako je parmezan veći dio apsorbirao. Po kuhanom krumpiru dodajte ovu smjesu te ju ravnomjerno rasporedite.
Pecite krumpir oko 25 minuta, promješajte ga nakon 15 minuta. Ostavite ga u pećnici sve dok krumpir ne porumeni po rubovima.
U međuvremenu lagano otopite maslac u mikrovalnoj i pomiješajte ga sa svježim nasjeckanim peršinom. Pečeni krumpir izvadite iz pećnice i premažite umakom od peršina s maslacem.
Dodajte komadiće slanine i odmah poslužite pečeni krumpir. Uživajte!

HRSKAVI PEČENI KRUMPIRI

Foto: unsplash.com

SASTOJCI:

  • 2 krompira, oprana i neoguljena
  • 1/2 žličice paprike
  • 1/2 žličice češnjaka u prahu
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Sol, po ukusu

PRIPREMA:

Zagrijte pećnicu na 200 °C  i pripremite lim s papirom za pečenje. Svaki krumpir narežite na pola po dužini, a zatim svaku polovicu ponovo prerežite na pola po dužini. Na kraju svaki dio ponovo prepolovite na pola. Trebali biste imati 8 klinova od svakog krumpira - svaki slične duljine i debljine.
Sve začine uz krumpir stavite u zdjelu i dobro promiješajte. Klinove rasporedite u jedan sloj po limu za pečenje i pazite da između njih ostane malo prostora. Lim stavite u pećnicu i pecite, mješajući ih na pola pečenja. Ostavite krumpire u pećnici dok ne poprime zlatno smeđu boju i dok ne postanu hrskavi (približno 30-35 min).
Poslužite odmah s prstohvatom soli na vrhu!

HARMONIKA ILI 'HASSELBACK' KRUMPIRI

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lucy Parker (@lucy_and_lentils) on

 

SASTOJCI:

  • 6 krumpira
  • 4 žlice maslaca, rastopljenog
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 3 žlice nasjeckanog svježeg peršina
  • Morska sol, po ukusu

PRIPREMA:

Zagrijte pećnicu na 220 °C. Postavite krumpir na dasku za rezanje i stavite štapić na dasku, tik uz obje strane krumpira. Oštrim, tankim nožem napravite duboke okomite posjekotine u razmaku od par centimetara, ali bez rezanja cijelog krumpira. Štapići bi vas trebale spriječiti da slučajno ne isječete krumpir previše duboko.
Krumpire koje ste izrezali stavite u posudu za pečenje, malo odmaknute jedne od drugih, tako da svaki ima svoje mjesto te malo rastvorite posjekotine. Zatim začinite krumpir tako što ćete u maloj zdjeli pomiješati rastopljeni maslac, ulje i peršin. Pospite ih preko krumpira, a zatim četkom za tijesto ravnomjerno rasporedite smjesu maslaca i ulja između kriški svakog krumpira. Pospite solju. Pecite 1 sat i 15 minuta ili dok krumpiri ne poprime zlatnu i hrskavu boju. Poslužite vruće.

***

Naslovna fotografija: simplyrecipes.com
Tekst: Marija Perić


Bonjour

Mostar ima novi bar u koji ćete svratiti na kafu, a ostati do kasno navečer

TEKST: Ada Ćeremida

Mostar ima novi bar u koji ćete svratiti na kafu, a ostati do kasno navečer Mostar ima novi bar u koji ćete svratiti na kafu, a ostati do kasno navečer

Jeste li spremni za novo mjesto u Mostaru koje jednako dobro funkcioniše u jutarnjim satima, popodnevnim pauzama i večerima koje se ne planiraju unaprijed?

Volimo kada otkrijemo nova mjesta širom Bosne i Hercegovine, ona koja ne pokušavaju biti sve svima, nego tačno znaju šta žele biti. Upravo jedno takvo novo ime pojavilo se na mostarskoj gradskoj mapi.

Buro Bar, smješten u samom centru Mostara, na adresi Kneza Višeslava bb, donosi urbani day & night koncept koji spaja opuštenu dnevnu atmosferu s energijom večernjeg izlaska.

mostar_bih_buro_bar_bonjour_ba_06

Mjesto koje se prilagođava ritmu dana  

Buro Bar ne traži poseban povod za dolazak. Ovdje se svraća na kafu, ostaje na razgovoru, a nerijetko se vraća i kasnije, kada se svjetla priguše, muzika postane glasnija, a atmosfera dobije drugačiji tempo.

Koncept day & night bara u Mostaru nije česta pojava, a upravo u toj fleksibilnosti leži njegov šarm. Buro je mjesto koje se prirodno uklapa u dnevne navike grada, ali i u večernji život koji Mostar posljednjih godina sve više gradi.


mostar_bih_buro_bar_bonjour_ba_01
mostar_bih_buro_bar_bonjour_ba_08

Interijer koji odmah privlači pažnju

Jedan pogled na prostor dovoljan je da shvatite kako se ovdje mislilo na detalje. Topli tonovi, pažljivo birano osvjetljenje, organski elementi i savremene linije stvaraju interijer koji je istovremeno ugodan i vizuelno snažan.

Posebnu pažnju privlače dekorativni plafonski elementi i rasvjeta koja prostoru daje intimnu, gotovo filmsku atmosferu onu zbog koje se želite zadržati duže nego što ste planirali.


mostar_bih_buro_bar_bonjour_ba_03
mostar_bih_buro_bar_bonjour_ba_02

Foto: Bonjour.ba arhiva


Zašto dodajemo Buro Bar na našu listu preporuka?

Jer Mostaru trebaju prostori koji nude kontinuitet od dana do noći. Jer izgleda drugačije, ali ne pretenciozno. I jer ostavlja osjećaj da je tu da ostane, a ne da bude prolazni trend.

Ako ste u Mostaru ili planirate posjetu, Buro Bar je novo ime koje vrijedi zapamtiti i posjetiti više puta, u različitim satima dana.


mostar_bih_buro_bar_bonjour_ba_11
mostar_bih_buro_bar_bonjour_ba_16
mostar_bih_buro_bar_bonjour_ba_10

Foto: Buro Bar  
 

 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba

Foto: Bonjour arhiva


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!