TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 22.5.2020.

Iako se krumpiri mogu pripremiti na zaista mnogo načina i uključiti u pripremu brojnih kreativnih jela, inspiraciju za kreiranje novih ukusnih recepata s ovim namirnicom i dalje redovito pretražujemo na omiljenim gastro adresama.

Pronašli smo tri izvrsna recepta koje će brzo hvaliti svi vaši ukućani. Riječ je o receptima među kojima je i mini trend – harmonika ili hasselback krumpir koji jedva čekamo probati. Otkrijte više u nastavku.

PEČENI KRUMPIRI SA ČEŠNJAKOM, PARMEZANOM I MASLACEM

Foto: freepik.com

SASTOJCI:

  • 1,5 kg crvenog krumpira, oguljen i narezan
  • 1/4 šalice (60ml) maslinovog ulja
  • 6 češnja češnjaka sitno nasjeckanog ili mljevenog
  • Sol i crni papar
  • 3/4 šalice ribanog parmezana
  • 1/2 šalice maslaca
  • Svježi nasjeckani peršin, za garniranje
  • 1/2 šalice hrskavih komada slanine (neobavezno)

PRIPREMA:

Da biste ispekli krumpir, zagrijte pećnicu na 200 °C. Veliki lim za pečenje premažite maslinovim uljem i odložite. Kuhajte crveni krumpir u kipućoj vodi 5 do 8 minuta nakon čega će biti mekaniji iznutra.
U velikoj zdjeli pomiješajte 1/4 šalice maslinovog ulja, češnjaka, soli, začinskog bilja, papra i parmezana zajedno, miješajući da se sjedine. Dodajte još malo maslinovog ulja, ako je parmezan veći dio apsorbirao. Po kuhanom krumpiru dodajte ovu smjesu te ju ravnomjerno rasporedite.
Pecite krumpir oko 25 minuta, promješajte ga nakon 15 minuta. Ostavite ga u pećnici sve dok krumpir ne porumeni po rubovima.
U međuvremenu lagano otopite maslac u mikrovalnoj i pomiješajte ga sa svježim nasjeckanim peršinom. Pečeni krumpir izvadite iz pećnice i premažite umakom od peršina s maslacem.
Dodajte komadiće slanine i odmah poslužite pečeni krumpir. Uživajte!

HRSKAVI PEČENI KRUMPIRI

Foto: unsplash.com

SASTOJCI:

  • 2 krompira, oprana i neoguljena
  • 1/2 žličice paprike
  • 1/2 žličice češnjaka u prahu
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Sol, po ukusu

PRIPREMA:

Zagrijte pećnicu na 200 °C  i pripremite lim s papirom za pečenje. Svaki krumpir narežite na pola po dužini, a zatim svaku polovicu ponovo prerežite na pola po dužini. Na kraju svaki dio ponovo prepolovite na pola. Trebali biste imati 8 klinova od svakog krumpira - svaki slične duljine i debljine.
Sve začine uz krumpir stavite u zdjelu i dobro promiješajte. Klinove rasporedite u jedan sloj po limu za pečenje i pazite da između njih ostane malo prostora. Lim stavite u pećnicu i pecite, mješajući ih na pola pečenja. Ostavite krumpire u pećnici dok ne poprime zlatno smeđu boju i dok ne postanu hrskavi (približno 30-35 min).
Poslužite odmah s prstohvatom soli na vrhu!

HARMONIKA ILI 'HASSELBACK' KRUMPIRI

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lucy Parker (@lucy_and_lentils) on

 

SASTOJCI:

  • 6 krumpira
  • 4 žlice maslaca, rastopljenog
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 3 žlice nasjeckanog svježeg peršina
  • Morska sol, po ukusu

PRIPREMA:

Zagrijte pećnicu na 220 °C. Postavite krumpir na dasku za rezanje i stavite štapić na dasku, tik uz obje strane krumpira. Oštrim, tankim nožem napravite duboke okomite posjekotine u razmaku od par centimetara, ali bez rezanja cijelog krumpira. Štapići bi vas trebale spriječiti da slučajno ne isječete krumpir previše duboko.
Krumpire koje ste izrezali stavite u posudu za pečenje, malo odmaknute jedne od drugih, tako da svaki ima svoje mjesto te malo rastvorite posjekotine. Zatim začinite krumpir tako što ćete u maloj zdjeli pomiješati rastopljeni maslac, ulje i peršin. Pospite ih preko krumpira, a zatim četkom za tijesto ravnomjerno rasporedite smjesu maslaca i ulja između kriški svakog krumpira. Pospite solju. Pecite 1 sat i 15 minuta ili dok krumpiri ne poprime zlatnu i hrskavu boju. Poslužite vruće.

***

Naslovna fotografija: simplyrecipes.com
Tekst: Marija Perić


Bonjour

3 kombinacije za proljeće dostupne u BiH. Prva je iz Mango dućana.

TEKST: Bonjour.ba

3 kombinacije za proljeće dostupne u BiH. Prva je iz Mango dućana. 3 kombinacije za proljeće dostupne u BiH. Prva je iz Mango dućana.

Svi znamo onaj osjećaj kada stanete ispred ogledala u kabini i pomislite: „Ovo je to.“ Ta neopisiva, tiha sigurnost da ste pronašli nešto što vas prati kroz dan, prati kroz raspoloženje i kroz grad.

Upravo to smo tražili u novoj proljetnoj stajling avanturi, istražujući ponudu modnih brendova Mango, DeFacto, UPIM i Amiamo. Sve u okviru jednog mjesta, ARIA mall, gdje je svaka kombinacija postala mali scenarij za životne trenutke koje tek trebamo doživjeti.

Krenimo sa shopping pričom koju ćete željeti ponoviti.


bonjour_ba_aria_0_GIF_66


Mango: Popodnevna ekspresija stava  

Zebra print možda ne govori tiho, ali ne mora ni da viče. U Mango setu s crno-bijelim zebra uzorkom, modna priča se mijenja, ulazimo u dan s više samopouzdanja, više izražajnosti, više igre.

Ovaj set fluidno prati tijelo, a crvena pletena torba i sunčane naočale sa crvenim okvirom u retro stilu dodaju sloj karaktera i akcenat čitavom looku.


bonjour_ba_aria_0_GIF_1


Ovo je kombinacija za gradski ručak, poslijepodnevni sastanak ili samo hodanje bez plana, ali s puno stila. Zlataste sandale s finim detaljima savršeno zatvaraju vizualnu kompoziciju, bez da odvlače pažnju. Umjesto toga, oni postaju tihi akcent.


bonjour_ba_aria_05

bonjour_ba_aria_09


DeFacto: Jutarnji minimalizam s dozom razigranosti  

Dan započnite kombinacijom koja miriše na prvo sunce, prvu kafu na terasi i laganu šetnju prema obavezama. DeFacto donosi ženstven, ali ležeran look u formi bež blejzera, kratkih hlača i topa s tačkicama. Tonovi su nježni, teksture mekane, a dojam moderan i promišljen.


bonjour_ba_aria_0_GIF_2


Ono što ovu kombinaciju čini posebnom jeste ravnoteža između poslovnog i ležernog. Idealna je za one dane kada nemate vremena za presvlačenje, ali želite ostaviti dojam. U paru s bijelom torbicom i nježnim bijelim sandalama, ovaj outfit nosi energiju optimizma.


bonjour_ba_aria_015

bonjour_ba_aria_017


UPIM: Večernja jednostavnost s daškom Italije  

Kako dan odmiče, styling postaje tiši, elegantniji. UPIM predlaže look koji odaje dojam lakoće i sofisticiranosti: crni pleteni top, bijele cropped hlače i slamni šešir kao poziv na večernju šetnju ili piće s prijateljima. Ovaj outfit ne pokušava da dominira prostorom, ali ostaje zapamćen.


bonjour_ba_aria_0_GIF_3


Kontrast između tekstura igra važnu ulogu. Pletenina na gornjem dijelu dodaje dubinu, dok su hlače čiste i prozračne. Sve odiše ravnotežom između ležernosti i urbanosti.


bonjour_ba_aria_026

bonjour_ba_aria_022


Amiamo: Cipele koje su postale priča same za sebe  

Svaki par Amiamo modela priča svoju mikro-priču: metalik plave sandale za dane kad vam treba doza energije, pletene sandale s remenčićima koje podsjećaju na italijanske ulice i ljetne dane, te crene klasične otvorene sandale koje pristaju uz gotovo sve.



bonjour_ba_aria_0_GIF_4


Ono što ih povezuje jeste osjećaj da ste "složili" cijeli look tek kada obujete pravi par. Detalji su promišljeni, udobnost je ozbiljna, a vizualni dojam nikad nije slučajan. Bez obzira na to jeste li u blejzeru, zebri ili crnoj pletenini, Amiamo vas neće iznevjeriti. 


bonjour_ba_aria_0_GIF_5

bonjour_ba_aria_0_s1


Tri outfita, tri raspoloženja spojeni kroz iskustvo koje je blisko, spontano i beskrajno inspirativno. Sljedeći put kad krenete u šoping, ne tražite samo komad odjeće. Tražite trenutak u kojem ćete se prepoznati.
 
 

 

Produkcija: Bonjour.ba  
Foto/Video: Marko Jovančić


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!