TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 1.7.2019.
Ako se ubrajate u strastvene ljubitelje kave, onda će vam ovo gazirano piće biti sjajan način konzumacije kofeina na ljetnim temperaturama. Ne samo da će balončići iz tonica dodatno začiniti cijelo iskustvo ispijanja kave, nego će donijeti i potrebno osvježenje. A okus?
Osvježavajuć, britak, s citrusnom notom. I upravo je on glavni razlog zašto trebate isprobati ovo piće.
Miks tonika i kave rezultira napitkom koji će i vizualno biti itekako zanimljiv, obzirom da dvoslojna tekućina podsjeća na malo umjetničko djelo koje viđamo samo u specijaliziranim coffee shopovima.
KAKO PRIPREMITI TONIC COFFEE DOMA?
Pripremite crnu, nezaslađenu kavu i pustite ju da se ohladi. Jedna espresso čaša kave je dovoljna za 1,5 dl tonika. U čašu prvo uspite tonic, dodajte kockice leda, a onda preko svega prelijte kavu. Ovaj napitak možete dodatno začiniti i s par čajnih žlica soka od višnje. One će svojim kiselkastim okusom dodatno naglasiti aromu tonika i kave. Ukrasite s par svježih višnji i uživajte u laganom napitku koji možete napraviti dok ste doma u pidžamu. Uživajte!
TEKST: Dragana Rauš
U Planjama, duboko u stogodišnjoj šumi, imate osjećaj kao da ste zakoračili u sasvim drugi svijet. Uz šum rijeke i miris drveća, boravak ovdje donosi mir i ugodu kakvu je teško pronaći u gradu.
Restoran Mlin ima svoju mikroklimu: prirodni hlad, svjež zrak i tišinu koju prekida samo zvuk vode. Umjesto betona i klima-uređaja, terasa vam pruža pogled na zelenu oazu i osjećaj da ste daleko od svega, iako ste samo dva sata vožnje od Sarajeva.
Gosti na Google-u ga opisuju kao “mjesto zbog kojeg vrijedi sjesti u auto i doći”, “savršeno utočište za vruće i sparne dane” i “ambijent koji je magičan i opuštajući”.
Atmosfera je mirna i posebno će vam prijati ako volite domaću kafu i miris hljeba koji upravo izlazi iz peći, a ako vam se posreći, velika je šansa da ćete vidjeti srnu, šumskog zeca ili vjevericu, što će vaš doživljaj učiniti još posebnijim.
Šta obavezno probati?
Specijaliteti pod sačem: teletina ili jagnjetina koja se raspada pod viljuškom. Ili riba iz vlastitog ribnjaka, koju ovdje sami love i pripremaju na žaru ili prženu. Porcije su, kako kažu gosti, “velikodušne, taman onako kako se očekuje u ovom dijelu Evrope”, a uz njih stižu domaći hljeb i hladno lokalno pivo.
Bilo da dolazite s porodicom, prijateljima ili u dvoje, ovo je lokacija zbog koje zaboravite gledati na sat. Parking je prostran, put je lagan i dobro označen, a Google Maps vas vodi pravo do ulaza.
Bonus ideja za put: Spojite uživanje u prirodi s malo istorije. Svratite do Vranduk tvrđave ili se izgubite u kamenim ulicama starog Tešnja. To je ona vrsta pauze zbog koje putovanje postane jednako posebno kao i odredište.
Foto: @restoranmlin
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!