TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 1.7.2019.
Ako se ubrajate u strastvene ljubitelje kave, onda će vam ovo gazirano piće biti sjajan način konzumacije kofeina na ljetnim temperaturama. Ne samo da će balončići iz tonica dodatno začiniti cijelo iskustvo ispijanja kave, nego će donijeti i potrebno osvježenje. A okus?
Osvježavajuć, britak, s citrusnom notom. I upravo je on glavni razlog zašto trebate isprobati ovo piće.
Miks tonika i kave rezultira napitkom koji će i vizualno biti itekako zanimljiv, obzirom da dvoslojna tekućina podsjeća na malo umjetničko djelo koje viđamo samo u specijaliziranim coffee shopovima.

KAKO PRIPREMITI TONIC COFFEE DOMA?
Pripremite crnu, nezaslađenu kavu i pustite ju da se ohladi. Jedna espresso čaša kave je dovoljna za 1,5 dl tonika. U čašu prvo uspite tonic, dodajte kockice leda, a onda preko svega prelijte kavu. Ovaj napitak možete dodatno začiniti i s par čajnih žlica soka od višnje. One će svojim kiselkastim okusom dodatno naglasiti aromu tonika i kave. Ukrasite s par svježih višnji i uživajte u laganom napitku koji možete napraviti dok ste doma u pidžamu. Uživajte!

TEKST: Adelisa Mašić
Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.
Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.
Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:
Priprema:
U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so.
Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.
Foto: @lottastichler
Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 
Foto: @meljorino
Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.
Foto: @meljorino
Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije.
Foto: @meljorino
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!