TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 30.3.2020.

Šparoge su neizostavan dio našeg proljetnog menija.

Ova sezonska namirnica može se pohvaliti uistinu malom kalorijskom te velikom nutritivnom vrijednošću. 

Šparoge obiluju vitaminima A, C, K i E, dobar su izvor vlakana i željeza. 93% posto šparoga čini voda, a bogate su i folnom kiselinom.
Izdvojili smo tri prijedloga kako ih možete uvrstiti u vaš proljetni jelovnik.

TART SA SIROM I ŠPAROGAMA

Sastojci: 

400 g šparoga
100 g feta sira
100 g sirnog namaza
150 ml vrhnja za kuhanje
2 jaja
1/2 limuna (korica)
2 žlice nasjeckanog peršina
1/2 žličice soli
250 g lisnatog tijesta

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 170 Celzijus stupnjeva.
Izvadite lisnato tijesto te ga rasporedite po posudi za pečenje torti ili kalup za tart. 
Lisnato tijesto svakako prethodno nabodite vilicom, kako se ne bi puno podiglo prilikom pečenja. 
Tijesto pecite do 15 minuta kako bi dobilo boju i zapeklo se. Zatim dodajte nadjev.
Nadjev pripremate tako da prethodno pomiješate feta sir i kremasti sir, a onda u smjesu dodajte jaja, vrhnje za kuhanje, naribanu koricu limuna, nasjeckani peršin te malo soli i papra. Zatim nadjev prelijte po pečenom lisnatom tijestu. Na vrh dodajte očišćene i nasjeckane šparoge. Pecite 35 minuta u pećnici na 170 stupnjeva Celzijusa.


OMLET SA ŠPAROGAMA

Sastojci:

vezica šparoga 
6 jaja
3 šnite slanine
mala vezica mladog luka
dvije žlice maslinova ulja
sol, papar

Priprema: 

Sitno nasjeckajte luk. U širokoj tavi zagrijte ulje i dodajte luk. Kad omekša i pusti svoju aromu, dodajte mu i slaninu izrezanu na tanke rezance. 
U međuvremenu istucite jaja, posolite ih i popaprite. Izlijte jaja na tavu pa promiješajte. Zatim dodajte i šparoge, kratko pomiješajte i poslužite. 

PILETINA SA ŠPAROGAMA

Sastojci:

500 g pilećih fileta
2 vezice šparoga
1/2 šalice maslaca, omekšanog
1 žličica maslinovog ulja
2 žličice mljevenog češnjaka
1 žličica ružmarina
125 ml pilećeg temeljca
Sok od 1/2 limuna
1 žlica mljevenog peršina

Priprema:

Narežite piletinu na sitne komadiće i začinite solju, paprom i bijelim lukom. Usitnite i šparoge na sitne komadiće. 
Zagrijte tavu i dodajte jednu žlicu maslinovog ulja. Smanjite vatru i dodajte komadiće piletine te pržite dok ne dobiju zlatnu boju. 
Zatim izvadite piletinu iz smjese te pospite ružmarinom. U tavu dodajte mljeveni češnjak i pileći temeljac. Ako nemate temeljac, dodajte bijelo vino. 
Zatim dodajte maslac, limunov sok i peršin. 
Miješajte dok se smjesa ne sjedini. Pri samom kraju dodajte šparoge i piletinu te poslužite.


Bonjour

Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm

TEKST: Ada Ćeremida

Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm

Miris medenjaka, toplina cimeta i ona meka blagdanska svjetlost teško je zamisliti prazničnu sezonu bez tog osjećaja doma koji se pojavi čim upalimo prvu adventsku svijeću.

Ove godine, društvene mreže preplavio je jedan poseban trend: adventski vijenac napravljen u potpunosti od medenjaka. Jestiv, dekorativan i tako cozy, ovaj vijenac spaja sve ono što volimo u decembru: DIY, blagdansku kreativnost i mirise koji vraćaju najljepše uspomene.

Upravo takav jedan primjer stigao nam je od Nikoline, kreatorke iza Mart dizajn profila, čiji je mirisni, ručno rađeni vijenac odmah privukao pažnju.

Za sve koji žele unijeti još više topline u svoj dom, donosimo recept koji je Nikolina podijelila sa nama za medenjake i korak-po-korak upute kako pretvoriti jednostavno tijesto u najšarmantniju božićnu dekoraciju koju ćete staviti na sto.
 
 


 

Adventski vijenac od medenjaka: recept i koraci koje može svako pratiti


Potrebni sastojci za tijesto:

  • 150 g maslaca sobne temperature

  • 150 g smeđeg šećera

  • 1 jaje

  • 115 g meda

  • 1 kašičica arome vanilije

  • 400 g glatkog brašna

  • 1 kašičica sode bikarbone

  • 1 kašičica začina za medenjake


Za početak, u većoj posudi pomiješajte glatko brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake kako bi se mirisi ravnomjerno rasporedili kroz cijelo tijesto. U drugoj posudi izmutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodajte jaje i ponovo kratko izmutite. Kada se smjesa poveže, umiješajte med i aromu vanilije. 

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba3

Suhe sastojke potom lagano dodajte u ovu kremastu smjesu i umijesite mekano, pomalo ljepljivo tijesto, baš takvo treba biti, pa nemojte dodavati više brašna. 

Na kraju ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider najmanje dva sata da se lijepo stisne i bude lakše za oblikovanje.

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba4
 

Kako oblikovati adventski vijenac od medenjaka?


Kada se tijesto dovoljno ohladilo, razvaljajte ga na debljinu od oko 3–4 mm, idealno direktno na papiru za pečenje kako biste ga kasnije lakše prebacili. 

Zatim, pomoću okruglog rezača, manjeg tanjira ili bilo kojeg okruglog predmeta, izrežite veliki vanjski krug promjera oko 30 cm, a potom i manji unutarnji krug od približno 10 cm  tako dobijate bazu za svoj jestivi adventski vijenac. 

Od preostalog tijesta izrežite pahuljice, zvjezdice ili kombinaciju oblika koji vam se najviše sviđaju, jer će upravo oni dati volumen i slojevitost gotovom vjencu. Sve dijelove pecite 9–11 minuta na 180°C, dok rubovi ne poprime laganu zlatnu nijansu. 

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba1

Nakon što se ohlade, pripremite glazuru tako što ćete pomiješati šećer u prahu s nekoliko kapi limuna, prilagođavajući gustinu po potrebi. Prebacite glazuru u vrećicu za ukrašavanje i iscrtajte rubove pahuljica i zvjezdica, pa ih ostavite da se potpuno osuše oko pola sata. 

Kada je sve spremno, počnite slagati vijenac: na osnovni krug lijepite pahuljice malom količinom glazure i slažite ih u lagani preklop kako bi izgledale bogato, razigrano i dekorativno. Na kraju dodajte suhe naranče, anis, štapiće cimeta ili čipkaste mašnice za dodatnu teksturu i vintage šarm. 

Postavite četiri male svijeće i vaš cozy, mirisni i potpuno jestivi adventski centerpiece je spreman da ukrasi blagdanski stol.


medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba5

 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba

Foto: @martdizajn


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!