TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 30.3.2020.
Šparoge su neizostavan dio našeg proljetnog menija.
Ova sezonska namirnica može se pohvaliti uistinu malom kalorijskom te velikom nutritivnom vrijednošću.
Šparoge obiluju vitaminima A, C, K i E, dobar su izvor vlakana i željeza. 93% posto šparoga čini voda, a bogate su i folnom kiselinom.
Izdvojili smo tri prijedloga kako ih možete uvrstiti u vaš proljetni jelovnik.
TART SA SIROM I ŠPAROGAMA
Sastojci:
400 g šparoga
100 g feta sira
100 g sirnog namaza
150 ml vrhnja za kuhanje
2 jaja
1/2 limuna (korica)
2 žlice nasjeckanog peršina
1/2 žličice soli
250 g lisnatog tijesta
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 170 Celzijus stupnjeva.
Izvadite lisnato tijesto te ga rasporedite po posudi za pečenje torti ili kalup za tart.
Lisnato tijesto svakako prethodno nabodite vilicom, kako se ne bi puno podiglo prilikom pečenja.
Tijesto pecite do 15 minuta kako bi dobilo boju i zapeklo se. Zatim dodajte nadjev.
Nadjev pripremate tako da prethodno pomiješate feta sir i kremasti sir, a onda u smjesu dodajte jaja, vrhnje za kuhanje, naribanu koricu limuna, nasjeckani peršin te malo soli i papra. Zatim nadjev prelijte po pečenom lisnatom tijestu. Na vrh dodajte očišćene i nasjeckane šparoge. Pecite 35 minuta u pećnici na 170 stupnjeva Celzijusa.

OMLET SA ŠPAROGAMA
Sastojci:
vezica šparoga
6 jaja
3 šnite slanine
mala vezica mladog luka
dvije žlice maslinova ulja
sol, papar
Priprema:
Sitno nasjeckajte luk. U širokoj tavi zagrijte ulje i dodajte luk. Kad omekša i pusti svoju aromu, dodajte mu i slaninu izrezanu na tanke rezance.
U međuvremenu istucite jaja, posolite ih i popaprite. Izlijte jaja na tavu pa promiješajte. Zatim dodajte i šparoge, kratko pomiješajte i poslužite.

PILETINA SA ŠPAROGAMA
Sastojci:
500 g pilećih fileta
2 vezice šparoga
1/2 šalice maslaca, omekšanog
1 žličica maslinovog ulja
2 žličice mljevenog češnjaka
1 žličica ružmarina
125 ml pilećeg temeljca
Sok od 1/2 limuna
1 žlica mljevenog peršina
Priprema:
Narežite piletinu na sitne komadiće i začinite solju, paprom i bijelim lukom. Usitnite i šparoge na sitne komadiće.
Zagrijte tavu i dodajte jednu žlicu maslinovog ulja. Smanjite vatru i dodajte komadiće piletine te pržite dok ne dobiju zlatnu boju.
Zatim izvadite piletinu iz smjese te pospite ružmarinom. U tavu dodajte mljeveni češnjak i pileći temeljac. Ako nemate temeljac, dodajte bijelo vino.
Zatim dodajte maslac, limunov sok i peršin.
Miješajte dok se smjesa ne sjedini. Pri samom kraju dodajte šparoge i piletinu te poslužite.

TEKST: Adelisa Mašić
S prvim hladnijim danima dolazi i ona sezona u kojoj se više zadržavamo kod kuće, tražimo udobnost i u hrani i u atmosferi.
Oktobar je idealno vrijeme za male, jednostavne rituale poput pripreme kremaste supe od bundeve.
Ne morate u restoran da biste uživali u savršenom jesenjem obroku. Ovu supu možete napraviti sami, brzo i bez previše komplikacija, a rezultat je jednako ukusan i vizualno primamljiv.
Dovoljno je nekoliko osnovnih sastojaka, malo vremena i želja da u domu stvorite onaj topli, poznati miris koji podsjeća na porodične ručkove i mirne vikende.
Krem supa od bundeve idealna je za svaku priliku: lagani ručak, večeru s prijateljima ili onaj trenutak kad želite samo sebe počastiti nečim domaćim.
Dok bundeva omekšava na laganoj vatri, kuhinja se ispuni mirisom koji najavljuje jesen. A kad je servirate uz pecivo, sjemenke bundeve i kap maslinovog ulja, dobijete savršen balans jednostavnosti i topline.
Ono što ovu supu čini posebnim je to što se lako prilagođava: možete joj dodati đumbir za svježinu, malo pavlake za puniji okus ili prstohvat cimeta ako volite da bude aromatičnija.
Svaka verzija ima svoj šarm i svaki put podsjeti koliko malo treba da uživamo u sezoni koja nas usporava i vraća jednostavnim stvarima.
Recept za krem supu od bundeve
Sastojci:
1 srednja bundeva (oko 1,8 kg)
1 crveni luk (po želji ljubičasti)
4–5 manjih paradajza
1 glavica bijelog luka (ako je manja, uzmite dvije)
2 crvene paprike (kapije)
2 mrkve
Maslinovo ulje
So, biber, crvena paprika u prahu
3–4 šolje povrtnog ili pilećeg temeljca
1 mala šoljica pavlake za kuhanje (ili Creme Fine)
½ kašičice kurkume
½ kašičice đumbira u prahu
Priprema:
Sve povrće operite, ogulite i narežite na krupnije komade.
Posložite ga u tepsiju, dodajte maslinovo ulje, so, biber i crvenu papriku.
Po želji, preko povrća možete staviti i navlaženi, lagano iscijeđeni komad papira za pečenje kako bi ostalo sočno.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 40 minuta, dok povrće ne omekša i lagano porumeni. Posljednjih 10 minuta skinite papir kako bi se gornji sloj karamelizirao.
Pečeno povrće prebacite u šerpu.
Dodajte temeljac, začine, pavlaku i izmiksajte štapnim mikserom do glatke, svilenkaste teksture.
Vratite na laganu vatru, pustite da kratko provri i sjedini se.
Bundeva je nezaobilazna u svakoj jesenskoj kuhinji, a ova supa jedan je od onih recepata koji nas vraćaju jednostavnim stvarima.
Domaća, hranjiva i puna okusa, savršena je za hladne večeri i podsjetnik da u kuhanju najljepši rezultati često dolaze iz najjednostavnijih sastojaka. Uostalom, najbolja jesen je ona koju dijelimo: uz sto, tanjir supe i društvo koje volimo
Foto: @dawid.powalek
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!