3 osvježavajuća i lagana koktela koje možete napraviti doma
Tekst:Ilda Lihić-Isović
GOURMETDok čekate prve prave sunčane ljetne dane, druženja doma možete začiniti sa nekoliko novih koktela.
Nova ukusna pića mogu vam pomoći da se super zabavite, a možda ćete i otkriti unutarnjeg miksologa te kreirati savršenu bazu za vaše sljedeće druženje sa prijateljima.
Biljke poput ružmarina i mente te sezonsko voće ključni su sastojci za osvježavajući ljetni koktel, a mi smo upravo vodeći se time pronašli tri jednostavna recepta u kojima ćete uživati čitavo ljeto.
HUGO KOKTEL (za jednu šalicu)
Foto: portandfin.com
SASTOJCI:
- Prosecco ili neko drugo pjenušavo bijelo vino (dovoljno za ¾ šalice)
- 1 žlica sirupa od bazge
- Mineralna voda (dovoljno za ostatak šalice)
- Nekoliko listića mente
- Kriška limete
PRIPREMA:
Ulijte sve sastojke u šalicu, promiješajte i dodajte nekoliko kockica leda ako želite. Orginalni recept pogledajte ovdje, a svakako zavirite po još #mljac recepata.
SANGRIA (za jedan vrč):
Foto: shortgirltallorder.com
SASTOJCI:
- 1 mali limun, tanko narezan
- 1 velika breskva, tanko narezana
- 5–6 velikih jagoda, tanko narezanih
- 6–8 očišćenih trešanja i prerezanih na pola
- Bijelo vino
- 1/4 šalice votke
- 1/4 šalice sirupa (opcionalno, ali će koktel biti slađi sa njim)
- 1 šalica mineralne vode
- 1-2 šalice drobljenog leda
PRIPREMA:
Započnite sjeckanjem limuna, trešanja, breskvi i jagoda. Dodajte sve svježe voće u veliki vrč, a zatim dodajte vino, votku i sirup po želji. Sve promiješajte i pustite da voće odstoji od dva do šest sati. Nakon što se voće natopilo, napunite svaku šalicu vina sa 1/2 šalice mješavine sangrie, uključujući komade voća. Svaku šalicu prelijte sa 1/4 šalice mineralne vode i zdrobljenog leda. Promiješajte i poslužite! Orginalni recept, kao i mnoge druge možete pogledati ovdje.
BOROVNICA LIMUN SPRITZ (za jedan vrč)
Foto: serendipitybysaralynn.com
SASTOJCI:
- 2 šalice smrznutih borovnica
- 2 tanko narezana limuna
- Pola šalice sirupa po želji
- Pola šalice votke
- Mineralna voda
- Ružmarin, menta ili bosiljak kao ukras
PRIPREMA:
U vrču dodajte borovnice, limun i sirup dok limun ne oslobodi svoj sok. Drvenom kašikom možete malo smrviti borovnice kako bi i one pustile svoj sok. Dodajte votku, poklopite i stavite u frižider dok niste spremni za posluživanje (što duže odstoji, više će se okusa upiti). Neposredno prije posluživanja umiješajte mineralnu vodu, dodajte led i ukrasite limunom i grančicama ružmarina. Ova količina će biti dovoljna za osam malih pića ili četiri velika. Uživajte! Orginalni recept, kao i mnoštvo drugih možete pogledati ovdje.
***
Naslovna fotografija: shortgirltallorder.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović