TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 24.6.2020.
Dok čekate prve prave sunčane ljetne dane, druženja doma možete začiniti sa nekoliko novih koktela.
Nova ukusna pića mogu vam pomoći da se super zabavite, a možda ćete i otkriti unutarnjeg miksologa te kreirati savršenu bazu za vaše sljedeće druženje sa prijateljima.
Biljke poput ružmarina i mente te sezonsko voće ključni su sastojci za osvježavajući ljetni koktel, a mi smo upravo vodeći se time pronašli tri jednostavna recepta u kojima ćete uživati čitavo ljeto.
HUGO KOKTEL (za jednu šalicu)
Foto: portandfin.com
SASTOJCI:
PRIPREMA:
Ulijte sve sastojke u šalicu, promiješajte i dodajte nekoliko kockica leda ako želite. Orginalni recept pogledajte ovdje, a svakako zavirite po još #mljac recepata.
SANGRIA (za jedan vrč):
Foto: shortgirltallorder.com
SASTOJCI:
PRIPREMA:
Započnite sjeckanjem limuna, trešanja, breskvi i jagoda. Dodajte sve svježe voće u veliki vrč, a zatim dodajte vino, votku i sirup po želji. Sve promiješajte i pustite da voće odstoji od dva do šest sati. Nakon što se voće natopilo, napunite svaku šalicu vina sa 1/2 šalice mješavine sangrie, uključujući komade voća. Svaku šalicu prelijte sa 1/4 šalice mineralne vode i zdrobljenog leda. Promiješajte i poslužite! Orginalni recept, kao i mnoge druge možete pogledati ovdje.
BOROVNICA LIMUN SPRITZ (za jedan vrč)
Foto: serendipitybysaralynn.com
SASTOJCI:
PRIPREMA:
U vrču dodajte borovnice, limun i sirup dok limun ne oslobodi svoj sok. Drvenom kašikom možete malo smrviti borovnice kako bi i one pustile svoj sok. Dodajte votku, poklopite i stavite u frižider dok niste spremni za posluživanje (što duže odstoji, više će se okusa upiti). Neposredno prije posluživanja umiješajte mineralnu vodu, dodajte led i ukrasite limunom i grančicama ružmarina. Ova količina će biti dovoljna za osam malih pića ili četiri velika. Uživajte! Orginalni recept, kao i mnoštvo drugih možete pogledati ovdje.
***
Naslovna fotografija: shortgirltallorder.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Dragana Rauš
Evo šta smo prvo primijetili… Besprijekorno postavljeni stolovi. Tim mladih, složnih ljudi. Logo izvezen na platnenoj salveti. Nenametljiv i uredan enterijer. Ukratko: sklad koji naslućuje da je Milunka mjesto na kojem stvari funkcionišu baš kako treba.
Prvi predstavnik ovog pozitivnog primjera ugostiteljstva je mladi chef Saša Stanivuković. Donio je znanje iz inostranstva, ali ono što je još važnije - vratio ga je kući. Slovenija ga je naučila koliko je važno da sve što izađe iz kuhinje bude jednako iskreno i precizno. Ono što je već imao u sebi su kreativnost, hrabrost i ljubav prema ovom poslu.
Mi smo uživali u večeri u slijedovima. Jela su na meniju dostupna i pojedinačno, ali zajedno pričaju posebnu priču.
Evo kako je to izgledalo: carpaccio s mikrobiljem i biberom, zatim tatarski biftek s wasabi majonezom i uljem od vlasca. Ravioli, nestvarno bogatog ukusa, punjeni pistacijom i tijestom od čak 48 žumanaca. Glavno jelo i favorit mnogih: juneći obrazi, sporo pripremani 12 sati, na kremi od krompira, celera i mrkve. Hrskavo pecivo bez aditiva, sa divljim kvascem, detalj koji možda ni ne primijetiš, ali tvoje tijelo hoće.
Ako ste iz Banjaluke, velika je šansa da ste bar jednom probali neki desert iza kojeg stoji Stefan Ilić. Njegovi su prepoznatljivi po tome što izgledaju kao male skulpture, sa neočekivanim i interesantnim ukusima. Zbog tog posebnog, gotovo umjetničkog pristupa, bilo je prirodno da postane dio tima Milunke.
Enterijer jasno komunicira šta možeš očekivati na tanjiru. Moderan i uredan, čini da se gost osjeća ugodno, bez da pretjerano odvlači pažnju od glavne teme: kuhinje koja ostavlja najveći utisak.
Osvjetljenje poziva na romantičnu večeru u dvoje, a lokacija je takva da kad završiš, vrlo lako možeš prošetati jednim od najljepših banjalučkih šetališta pored Vrbasa. Dodatan savjet: za najbolji doživljaj rezerviši večeru i posmatraj zalazak sunca iz bašte.
Još jedna interesantna informacija - Milunka nije statična. Vole da uvode tematske večeri, da gosti probaju nešto novo, da svaka posjeta bude drugačija. Japan, Grčka, Španija… Dovoljno je da ih zapratite na Instagramu i uhvatite novo iznenađenje.
Takođe, kuhinja stalno osluškuje potrebe gostiju. Meni koji je sada aktuelan važi do kraja ljeta, a onda stiže novi, skrojen po sezoni i željama onih koji se vraćaju.
Jedino što se ovdje ne mijenja je tim koji dijeli iste vrijednost i ideja da ugostiteljstvo znači da se svako osjeća dobrodošlo.
Foto: Dragana Rauš za Bonjour
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!