TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 24.6.2020.
Dok čekate prve prave sunčane ljetne dane, druženja doma možete začiniti sa nekoliko novih koktela.
Nova ukusna pića mogu vam pomoći da se super zabavite, a možda ćete i otkriti unutarnjeg miksologa te kreirati savršenu bazu za vaše sljedeće druženje sa prijateljima.
Biljke poput ružmarina i mente te sezonsko voće ključni su sastojci za osvježavajući ljetni koktel, a mi smo upravo vodeći se time pronašli tri jednostavna recepta u kojima ćete uživati čitavo ljeto.
HUGO KOKTEL (za jednu šalicu)

Foto: portandfin.com
SASTOJCI:
PRIPREMA:
Ulijte sve sastojke u šalicu, promiješajte i dodajte nekoliko kockica leda ako želite. Orginalni recept pogledajte ovdje, a svakako zavirite po još #mljac recepata.
SANGRIA (za jedan vrč):

Foto: shortgirltallorder.com
SASTOJCI:
PRIPREMA:
Započnite sjeckanjem limuna, trešanja, breskvi i jagoda. Dodajte sve svježe voće u veliki vrč, a zatim dodajte vino, votku i sirup po želji. Sve promiješajte i pustite da voće odstoji od dva do šest sati. Nakon što se voće natopilo, napunite svaku šalicu vina sa 1/2 šalice mješavine sangrie, uključujući komade voća. Svaku šalicu prelijte sa 1/4 šalice mineralne vode i zdrobljenog leda. Promiješajte i poslužite! Orginalni recept, kao i mnoge druge možete pogledati ovdje.
BOROVNICA LIMUN SPRITZ (za jedan vrč)

Foto: serendipitybysaralynn.com
SASTOJCI:
PRIPREMA:
U vrču dodajte borovnice, limun i sirup dok limun ne oslobodi svoj sok. Drvenom kašikom možete malo smrviti borovnice kako bi i one pustile svoj sok. Dodajte votku, poklopite i stavite u frižider dok niste spremni za posluživanje (što duže odstoji, više će se okusa upiti). Neposredno prije posluživanja umiješajte mineralnu vodu, dodajte led i ukrasite limunom i grančicama ružmarina. Ova količina će biti dovoljna za osam malih pića ili četiri velika. Uživajte! Orginalni recept, kao i mnoštvo drugih možete pogledati ovdje.
***
Naslovna fotografija: shortgirltallorder.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Bonjour.ba
U Italiji se vjeruje da hrana ne liječi samo tijelo, nego i dušu. 'Mangia che ti passa', kažu Italijani, 'Jedi i proći će te'; jedna od najpoznatijih narodnih izreka, koja nije samo savjet, nego način razmišljanja.
To nije puka utjeha, nego filozofija života koja kaže da tanjir tople tjestenine, kap maslinovog ulja i razgovor uz čašu vina mogu popraviti i dan i raspoloženje. Taj italijanski duh, onaj u kojem se hrana ne jede, nego doživljava, ne živi samo u Rimu i Napulju.
Možemo ga pronaći i ovdje, u trenutku kad na maslinovom ulju zamiriše sitno sjeckani luk i prostor se ispuni toplinom doma, te u Tropic i Crvena jabuka marketima, gdje Buonetti tjestenina i njen kuhar podsjećaju da i najjednostavniji obrok može postati trenutak za uživanje ako mu poklonimo samo malo pažnje i topline.
Kad je izbor tjestenine dilema sama po sebi…
Koliko puta ste stajali ispred police s tjesteninom, nesigurni koju izabrati: fettuccine ili tagliatelle, sa jajima ili bez?
Neke izgledaju savršeno za kremaste sosove, druge traže malo maslinovog ulja i par listića bosiljka, a vi stojite, razmišljate i znate da će sve brige nestati onog trenutka kad čujete prvo zveckanje tanjira i miris koji ispuni kuhinju.
Tjestenina ima tu moć da običan obrok pretvori u mali trenutak uživanja, onaj zbog kojeg se sve čini lakšim i ljepšim.
U tom smislu, Buonetti tjestenina savršeno čuva duh Italije u svakoj porciji: rađena po tradicionalnoj recepturi od 100% durum pšenice, prilagođena svakom trenutku i ukusu.
Dolazi u dvije varijante, sa jajima, bogatijeg i punijeg okusa, idealna za mesne i kremaste sosove, te bez jaja, laganija i svestranija, savršena za jednostavna, svakodnevna jela. 
Bez obzira koju odaberete, rezultat je uvijek isti: tanjir koji donosi osjećaj zadovoljstva i miris koji na trenutak pretvara vašu kuhinju u mali italijanski kutak mira.
Kad ne znate šta kuhati, ovaj kuhar definitivno zna
Znamo kako to izgleda... kad otvorite frižider i nemate ideju odakle početi. A ako se odlučite za tjesteninu, tek tada kreće prava dilema: koju izabrati, koji sos, koliko dugo kuhati…
Zato smo ovaj put prepustili odluku onome ko uvijek ima pravi odgovor, a to je Buonetti kuhar. Jednostavan, inspirativan i napisan tako da svako može uživati u kuhanju, bez žurbe i stresa.
Na njegovim stranicama, kroz 48 recepata za četiri godišnja doba, svaka sezona ima svoj ritam: proljeće je svježe, ljeto mirisno, jesen topla, a zima puna okusa koji griju. Stranice prate ritam svakodnevice, pune su malih savjeta koji kuhanje pretvaraju u ritual, a ne obavezu.
U dijelu posvećenom jeseni pronašli smo jelo koje nas je razriješilo svih dilema: fettuccine u mesnom sosu iz rerne.



Uz nekoliko kapi GAEA Kalamata maslinovog ulja i prstohvat Kulino začina, koji svakom zalogaju daje savršen balans, ovo jelo postaje sve što očekujemo od dobre tjestenine: toplo, jednostavno i neodoljivo mirisno.
Federico Fellini je jednom rekao da je život kombinacija magije i tjestenine i teško je s tim ne složiti se. U jednostavnom obroku često se krije mnogo više od hrane: miris doma, osjećaj mira i topline, tišina između dva zalogaja u kojoj sve ima smisla.
Buonetti nas podsjeća da za dobar obrok nije potrebna posebna prilika. Dovoljno je malo vremena, nekoliko kvalitetnih sastojaka i želja da uživamo u onome što stvaramo.
Dok se mirisi šire kuhinjom i prvi zalogaj otkriva savršeni balans ukusa, postaje jasno da je upravo u tim trenucima život najukusniji.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!