3 lokacije koje trebate posjetiti kad idete u New York po prvi put - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

3 lokacije koje trebate posjetiti kad idete u New York po prvi put

Tekst:

Bonjour.ba

PUTOVANJA
22.2.2016.

I Veliki Gatsby i Doručak kod Tiffanya i Seks i grad.... energije svih duhova i epoha New Yorka se uvijek mogu doživjeti iznova. Sačuvane, gotovo fizički, u bezvremenskoj kapsuli nametljive umjetnosti i inovativnog stila, spremne su se pokazati svakom tko je tu u želji da osjeti i razumije. Ukoliko ste došli tražiti New York, on će Vam se pokazati bezuvjetno, ali i namjerno Vas zaljubiti u sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznata je anegdota gdje Njujorčani misle da se svi ljudi, koji ne žive u ovom gradu, sigurno šale!

newyork

Ukoliko ste po prvi put u ovom veličanstvenom gradu, tri su nezaobilazne destinacije kojima morate proći: Central Park, 5th Av. i 7th Av.

newyork4

Peta Avenija je mjesto savršenog shoppinga za one koji stil razumiju. Izlozi najpoznatijih svjetskih brendova stoje tik do isto tako poznatih zgrada i simbola kapitalizma, kao što je Trump Tower ili pak Empire State Building na vrhu kojeg je popularni vidikovac. Mjesto koje sigurno morate posjetiti, ukoliko ste prvi put tu, a želite doživjeti svu grandioznost mjesta na kojem se nalazite. Karte za Empire State možete pronaći kako na ulazu u samu zgradu, tako i kod lokalnih prodavaca/promotera. Sve na 5th Av. je monolitno. Prošetat ćete pored bastiona urbane kulture kakve poznajemo i na koje svi, barem u prvim reakcijama, gledamo sa poštovanjem.

5thavenija

5thavenija1

Back to shopping: nemoguće je prošetati se Petom Avenijom i doći do Central Parka a da vam se ne nađu barem dvije, tri vrećice u ruci (Saks Fifth Avenue kao nezaobilazna shopping destinacija). Bilo da je riječ o baš tom posebnom asesoaru ili nakitu, odjevnim kombinacijama koje ćete s ponosom nositi ili o nekoj bestseller knjizi, suveniru, shopping u New Yorku je sve samo ne nešto što se zaboravlja. Recimo da shopping na Petoj Aveniji ima elemente rituala!

5thavenijaandcentral

U vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika, ovuda će se gurati mnoštvo turista, ali i stanovnika Manhattana, svaki sa svojom misijom. Život na Petoj Aveniji je brz, šarolik, multikulturalan i definitivno mainstream. Ima tu puno i istorije kao i građevina koje svemu daju umjetniku notu. Takve su Morgan Library and Museum kao i New York Public Library koja je smještena u Stephen A. Schwarzman Building.

Ako pak odlučite krenuti Sedmom Avenijom od legendarne dvorane Madison Square Garden pa prema Upper West Side, susrest ćete se najprije sa onim što bi se moglo reći da je “mali biznis doseljenika” ili je to barem moja interna formulacija.


7thavenija
Pandan kineskim prodavnicama u Evropi, na 7th Av. se izmjenjuju gotovo zanatske radnje doseljenika s Bliskog Istoka sa afričkim prodavnicama na popularnim hot dog štandovima pa sve do umjetnika-performera, kao i onih koji će se rado ponuditi da crtaju vaš portret ili vam ispletu pletenice. Ja sam odvojila vrijeme i pozirala za portret umjetniku porjeklom iz Japana, nahranila sujetu i izgradila fantastične uspomene sjedeći na pločniku ispred Shubert Thetre nadomak Times Squarea.

7thavenija4

7thavenija5

7thavenija7

Naoružani sunčanim naočalama, udobnim ali trendovskim cipelama, u ležernom, ali smislenom outfitu, s mapom u ruci (nigdje bez mape!) i osmjehom na licu krenite od East Village ili Grenwitch Village istražujući ponajprije arhitekturu. Nevjerovatan osjećaj izaziva taj, uslovno rečeno, stari New York. Legende su oživljene, a tradicija prvih entuzijasta i umjetnika ovoga grada, živa i poštovana. Ovo je mjesto retro stila, pisaca, melanholika, starih knjižara i po koje antikvarnice, alternative upakovane u zanimljive fasade. Ovaj dio Manhattana bogat je ponajprije duhom. Upravu u ovom dijelu Manhattana možete se prema raspoloženju odlučiti bilo za obilazak donjeg grada ili pak krenuti Sedmom Avenijom do Central Parka.

7thavenija9

7thavenija13

7thavenija11
7thavenijahardrock

7thavenijatimessquare

Doživjeti Central Park u predvečerje, ono zimsko, svojevrstan je događaj. Vožnja kočijama, šetnja, klizanje na ledu, kao iz filma Serendipity, uz obaveznu čašu kuhanog vina koja mu slijedi, dovoljan je razlog za posjet ovom poznatom parku. Njega okružuju najskuplje nekretnine i penthouse apartmani ovoga grada. Prestiž i luksuz se miješaju u zelenilo i opuštanje. Sve to je tako prirodno i harmonično u urbanoj džungli koju predstavlja ovaj grad. Zavisno od doba godine, Central Park nudi mnogo zabavnih, ali i romantičnih sadržaja: klizanje, iznajmljivanje i vožnja bicikla, vožnja kočijama, štandovi s kuhanim vinom u zimskom periodu ili jednostavno duga šetnja daleko od buke i saobraćaja. Ovdje ćete zaboraviti da se nalazite u srcu jednog od najvećih i najurbanijih gradova svijeta.

centralpark

centralpark1

centralpark2

Divno je hodati ulicama gdje su snimljeni legendarni filmovi, o kojima se puno zna i priča i prije nego što kročite na Manhattan. Zapravo je nemoguće doći u New York bez očekivanja. I to onih velikih.

Svakoga trenutka imate osjećaj kako će pored vas protrčkarati baš Carry Bradshaw u famoznim Manolo Blahnik plavim cipelama; proći ćete pored Tiffanya i odmah se sjetiti Audrey Hepburn. Ovdje u istom prostoru i vremenu koegzistiraju i JLo i Humphrey Bogart i duhovi Franklin i Theodor Roosevelta. Dokovi New Yorka su bili ulazak u Novi Svijet, još kada je Amerika kakvu danas poznajemo imala svoje začetke. Ovdje su brodovima pristizali kako radnička pokretačka mašinerija ljudstva iz osiromašene Evrope, tako i veliki inovativni umovi u potrazi za svojom šansom. Svi su imali ideju, a tražili samo šansu. Neminovno je bilo ostaviti dio energije na svakom mjestu, a preuzeti dio sa mjesta na kojem stojimo. Isti princip se desio i sa Velikom Jabukom – u temelje ovoga grada je položena nada i entuzijazam, a uzet je sveprisutni osjećaj mogućnosti. New York je i danas grad gdje se mogućnost, ma šta podrazumijevali pod tim, može dodirnuti!

7thskyline

Predrasudu o stanovnicima New Yorka kao hladnim, neljubaznim, arogantnim karijeristima koji ne hodaju, nego trče, zaboravit ćete već prvi dan. Dovoljno je da ljubazno pitate za lokaciju, savjet ili uputstvo i dobit ćete nesebičan odgovor uz osmjeh, ali nerijetko će po neki ljubazan prolaznik čak i prošetati sa vama kako bi bio siguran da ste npr. razumjeli gdje skrenuti ili kojom ulicom poći.

New York ne možete na papiru ili zaslonu laptopa i riječima opisati. Možete ga pokušavati prepričati ponekom entuzijasti spremnom da dugo i s pažnjom sluša. New York treba doživjeti. Što prije!

“He adored New York City. He idolized it all out of proportion...no, make that: he - he romanticized it all out of proportion. Yeah. To him, no matter what the season was, this was still a town that existed in black and white and pulsated to the great tunes of George Gershwin. Uh, no let me start this over.“- Woody Allen,  Manhattan


Za MODAMO.info piše: Milena Rađenović
Foto: Milena Rađenović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno