TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 1.5.2020.

Recepti koje vam donosimo u nastavku naše simpatije su ukrali upravo zbog činjenice da ih je lagano napraviti uz nekoliko jednostavnih sastojaka koji se kriju u gotovo svakoj ostavi.

Za svaki ukus smo odabrali ponešto, od Nutella kolača, ako se ubrajate u strastvene ljubitelje čokolade pa do idealnog ljetnog kolača sa jagodama, za one koji preferiraju voćne okuse.

Recepte koji će vas nagovoriti da odmah odete do kuhinje, otkrijte u nastavku. 


ČOKOLADNI KOLAČ

SASTOJCI: 

  • 350ml Nutelle (zagrijane u mikrovalnoj oko trideset sekundi)
  • četiri jaja (na sobnoj temperaturi)
  • 60g glatkog brašna

PRIPREMA: 

Jaja izvadite na pet minuta iz frižidera na sobnu temperaturu kako bi se lakše miješala.
Zagrijte pećnicu na 180°C i položite papir za pečenje u 20x20cm posudu. Miješajte Nutellu i jaja tri minute, a zatim lagano dodajte brašno dok se dobro ne sjedini. Dobro izmiješajte da se ne bi zadržalo brašno na dnu posude.
Gotovu smjesu stavite u pećnicu na 180°C i pecite otprilike trideset pet minuta. Ostavite da se torta ohladi deset minuta.
Možete je poslužiti bez dodataka, ali i posuti šećerom u prahu ili dodati svježe voće po vašem izboru. Za posebno gastro iskustvo ovaj kolač poslužite sa kavom i osježavajućem sokom od narandže.

Foto: unsplash.com

KEKSI S BANANOM I ZOBENIM PAHULJICAMA


SASTOJCI:

  • 2 zrele velike banane
  • 1 šolja zobenih pahuljica 
  • 2 žlice nezaslađenog kakaa

Optimalno: Ako želite, smjesu možete obogatiti sa listićima kokosa, čokoladnim čipom, sjeckanim orasima, grožđicama ili sušenim brusnicama.

PRIPREMA: 

Zagrijte pećnicu na 175°C i pripremite papir za pečenje. Izgnječite dvije zrele banane u zdjeli, a zatim umiješajte dvije žlice nezaslađenog kakaa u prahu i jednu šalicu zobi sve dok se ne formira tijesto. Smjesa će se na početku činiti suhom, ali nakon nekoliko minuta miješanja pretvorit će se u lijepu konzistenciju. (Sada možete dodati veliku šaku listića kokosa ili neko drugo voće po vašem izboru).
Oblikujte rukama tijesto tako da formirate oblike kolačića. Pecite na 175°C desetak do petnaest minuta.
Kao većina kolačića i ovi su najbolji kada se poslužuju topli, odmah iz pećnice, ali možete ih pohraniti i u kutiju za keksiće ili ziplock vrećicu za kasnije. Keksiće poslužite tijekom dana kada trebate trenutak za sebe, okrijepiti se uz vašu kavicu ili čaj i nastaviti s danom.

Foto: unsplash.com


 UKUSNI DESERT S JAGODAMA I VRHNJEM


SASTOJCI: 

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 250 g keksa s maslacem
  • 450 g nasjeckanih jagoda
     

PRIPREMA:

Rasporedite tanki sloj umućenog slatkog vrhnja u posudu za pečenje kolača. Poredajte red keksa, a zatim ih prekrijte sa vrhnjem. Po vrhu poredajte ⅓ nasjeckanih jagoda pa opet premažite kremom. Ponovite cijeli proces dok ne iskoristite ostatak slatkog vrhnja, jagoda i keksa.

Foto: sixsistersstuff.com

Završni sloj neka budu samo jagode, a način slaganja voća, tj. dekoriranje jagodama ostavljamo vašem izboru i mašti. Za kraj stavite u frižider najmanje tri sata i strpljivo čekajte na prvi zalogaj. Osim što ćete ga doslovno spremiti unutar deset minuta, ne zahtjeva pečenje i možete ga pripraviti uz pomoć tri namirnice. Za još ukusnih recepata zavirite ovdje.

***

Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Brunch o kojem svi pričaju: U Sarajevu na Alifakovcu je mjesto s pogledom koje osvaja

TEKST: Ada Ćeremida

Brunch o kojem svi pričaju: U Sarajevu na Alifakovcu je mjesto s pogledom koje osvaja Brunch o kojem svi pričaju: U Sarajevu na Alifakovcu je mjesto s pogledom koje osvaja

Ako još niste bili u City Viewu, sada je pravo vrijeme da usporite i poklonite sebi jutro s okusom i pogledom za pamćenje.

Na adresi Alifakovac 29, tik iznad starog jezgra Sarajeva, smjestio se City View brunch & coffee restoran koji nije samo dobio ime po pogledu, već ga i opravdava svakim detaljem.

Ipak, ono što vas zadrži nije samo panorama, već atmosfera koja vas poziva da stanete, udahnete i istinski uživate.


bonjour_ba_city_view_011
 



Mjesto gdje brunch nije trend, već ritual

U užurbanom ritmu svakodnevice, City View nudi savršenu pauzu. Ovdje brunch nije rezerviran samo za vikende, već za svaki dan kada želite da vam doručak postane najljepši dio dana.

Jedno od jela koje se posebno ističe je Chick ‘n Dip: sočna piletina marinirana u aromatičnom curryju, domaći humus, svježi tzatziki i hrskavi somun za savršen balans okusa i tekstura. 


bonjour_ba_city_view_03

bonjour_ba_city_view_014

bonjour_ba_city_view_015


Kafa, matcha i eliksiri

Iako kuhinja radi do 16h, City View ostaje otvoren do 23h, idealno ako želite večernju dozu matcha napitka, hladno cijeđenog soka ili domaćeg deserta.

Posebno izdvajamo matchu u tri varijante: s jagodom, s vanilijom ili u svojoj čistoj formi, za prave zaljubljenike. Tu su i ledene kafe s medom, karamelom ili klasičnim espressom, kao i eliksiri koji podižu energiju, poput Ginger Gaie, kombinacije đumbira, limuna, jabuke, špinata i celera, osmišljene da osvježi tijelo i razbudi dan.


bonjour_ba_city_view_09

Foto: @divaisback


bonjour_ba_city_view_010

bonjour_ba_city_view_013


Interijer kao iz časopisa, ali s dušom Sarajeva

City View je prostor u kojem se estetika i udobnost susreću. Tonovi drveta, teksture prirodnih materijala i veliki prozori stvaraju ambijent u kojem poželite ostati duže. Sve je pažljivo birano od dekora do muzike u pozadini.


bonjour_ba_city_view_05

bonjour_ba_city_view_04


A onda , pogled. Cijeli grad se prostire ispred vas: Baščaršija, Vijećnica, minareti i krovovi, šume iznad Vratnika. Ovdje kafa ima poseban ukus upravo zbog pogleda koji oduzima dah.


bonjour_ba_city_view_06

Foto: @cityviewsarajevo  
 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!