TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 1.5.2020.

Recepti koje vam donosimo u nastavku naše simpatije su ukrali upravo zbog činjenice da ih je lagano napraviti uz nekoliko jednostavnih sastojaka koji se kriju u gotovo svakoj ostavi.

Za svaki ukus smo odabrali ponešto, od Nutella kolača, ako se ubrajate u strastvene ljubitelje čokolade pa do idealnog ljetnog kolača sa jagodama, za one koji preferiraju voćne okuse.

Recepte koji će vas nagovoriti da odmah odete do kuhinje, otkrijte u nastavku. 


ČOKOLADNI KOLAČ

SASTOJCI: 

  • 350ml Nutelle (zagrijane u mikrovalnoj oko trideset sekundi)
  • četiri jaja (na sobnoj temperaturi)
  • 60g glatkog brašna

PRIPREMA: 

Jaja izvadite na pet minuta iz frižidera na sobnu temperaturu kako bi se lakše miješala.
Zagrijte pećnicu na 180°C i položite papir za pečenje u 20x20cm posudu. Miješajte Nutellu i jaja tri minute, a zatim lagano dodajte brašno dok se dobro ne sjedini. Dobro izmiješajte da se ne bi zadržalo brašno na dnu posude.
Gotovu smjesu stavite u pećnicu na 180°C i pecite otprilike trideset pet minuta. Ostavite da se torta ohladi deset minuta.
Možete je poslužiti bez dodataka, ali i posuti šećerom u prahu ili dodati svježe voće po vašem izboru. Za posebno gastro iskustvo ovaj kolač poslužite sa kavom i osježavajućem sokom od narandže.

Foto: unsplash.com

KEKSI S BANANOM I ZOBENIM PAHULJICAMA


SASTOJCI:

  • 2 zrele velike banane
  • 1 šolja zobenih pahuljica 
  • 2 žlice nezaslađenog kakaa

Optimalno: Ako želite, smjesu možete obogatiti sa listićima kokosa, čokoladnim čipom, sjeckanim orasima, grožđicama ili sušenim brusnicama.

PRIPREMA: 

Zagrijte pećnicu na 175°C i pripremite papir za pečenje. Izgnječite dvije zrele banane u zdjeli, a zatim umiješajte dvije žlice nezaslađenog kakaa u prahu i jednu šalicu zobi sve dok se ne formira tijesto. Smjesa će se na početku činiti suhom, ali nakon nekoliko minuta miješanja pretvorit će se u lijepu konzistenciju. (Sada možete dodati veliku šaku listića kokosa ili neko drugo voće po vašem izboru).
Oblikujte rukama tijesto tako da formirate oblike kolačića. Pecite na 175°C desetak do petnaest minuta.
Kao većina kolačića i ovi su najbolji kada se poslužuju topli, odmah iz pećnice, ali možete ih pohraniti i u kutiju za keksiće ili ziplock vrećicu za kasnije. Keksiće poslužite tijekom dana kada trebate trenutak za sebe, okrijepiti se uz vašu kavicu ili čaj i nastaviti s danom.

Foto: unsplash.com


 UKUSNI DESERT S JAGODAMA I VRHNJEM


SASTOJCI: 

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 250 g keksa s maslacem
  • 450 g nasjeckanih jagoda
     

PRIPREMA:

Rasporedite tanki sloj umućenog slatkog vrhnja u posudu za pečenje kolača. Poredajte red keksa, a zatim ih prekrijte sa vrhnjem. Po vrhu poredajte ⅓ nasjeckanih jagoda pa opet premažite kremom. Ponovite cijeli proces dok ne iskoristite ostatak slatkog vrhnja, jagoda i keksa.

Foto: sixsistersstuff.com

Završni sloj neka budu samo jagode, a način slaganja voća, tj. dekoriranje jagodama ostavljamo vašem izboru i mašti. Za kraj stavite u frižider najmanje tri sata i strpljivo čekajte na prvi zalogaj. Osim što ćete ga doslovno spremiti unutar deset minuta, ne zahtjeva pečenje i možete ga pripraviti uz pomoć tri namirnice. Za još ukusnih recepata zavirite ovdje.

***

Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Samo dva sata od Sarajeva: Restoran skriven u šumi zbog kojeg vrijedi krenuti na izlet

TEKST: Dragana Rauš

Samo dva sata od Sarajeva: Restoran skriven u šumi zbog kojeg vrijedi krenuti na izlet Samo dva sata od Sarajeva: Restoran skriven u šumi zbog kojeg vrijedi krenuti na izlet

U Planjama, duboko u stogodišnjoj šumi, imate osjećaj kao da ste zakoračili u sasvim drugi svijet. Uz šum rijeke i miris drveća, boravak ovdje donosi mir i ugodu kakvu je teško pronaći u gradu.

mlinIdealno mjesto za odmor, mir i tišinu, u srcu prirode…🍃🍃 #restoran #restoranmlin #bosna #oazam
 

 

Restoran Mlin ima svoju mikroklimu: prirodni hlad, svjež zrak i tišinu koju prekida samo zvuk vode. Umjesto betona i klima-uređaja, terasa vam pruža pogled na zelenu oazu i osjećaj da ste daleko od svega, iako ste samo dva sata vožnje od Sarajeva.

 

mlinDoživite ukuse tradicije u srcu Tešnja – restoran Mlin vas čeka s domaćim specijalitetima i neza (1)-1

 

Gosti na Google-u ga opisuju kao “mjesto zbog kojeg vrijedi sjesti u auto i doći”, “savršeno utočište za vruće i sparne dane” i “ambijent koji je magičan i opuštajući”.

 

mlin☺️☺️
 


Atmosfera je mirna i posebno će vam prijati ako volite domaću kafu i miris hljeba koji upravo izlazi iz peći, a ako vam se posreći, velika je šansa da ćete vidjeti srnu, šumskog zeca ili vjevericu, što će vaš doživljaj učiniti još posebnijim.

 

mlinDoživite ukuse tradicije u srcu Tešnja – restoran Mlin vas čeka s domaćim specijalitetima i neza
 

Šta obavezno probati?

Specijaliteti pod sačem: teletina ili jagnjetina koja se raspada pod viljuškom. Ili riba iz vlastitog ribnjaka, koju ovdje sami love i pripremaju na žaru ili prženu. Porcije su, kako kažu gosti, “velikodušne, taman onako kako se očekuje u ovom dijelu Evrope”, a uz njih stižu domaći hljeb i hladno lokalno pivo.
 

Bilo da dolazite s porodicom, prijateljima ili u dvoje, ovo je lokacija zbog koje zaboravite gledati na sat. Parking je prostran, put je lagan i dobro označen, a Google Maps vas vodi pravo do ulaza.
 

Bonus ideja za put: Spojite uživanje u prirodi s malo istorije. Svratite do Vranduk tvrđave ili se izgubite u kamenim ulicama starog Tešnja. To je ona vrsta pauze zbog koje putovanje postane jednako posebno kao i odredište.

 

Foto: @restoranmlin


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!