TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 1.5.2020.
Recepti koje vam donosimo u nastavku naše simpatije su ukrali upravo zbog činjenice da ih je lagano napraviti uz nekoliko jednostavnih sastojaka koji se kriju u gotovo svakoj ostavi.
Za svaki ukus smo odabrali ponešto, od Nutella kolača, ako se ubrajate u strastvene ljubitelje čokolade pa do idealnog ljetnog kolača sa jagodama, za one koji preferiraju voćne okuse.
Recepte koji će vas nagovoriti da odmah odete do kuhinje, otkrijte u nastavku.
ČOKOLADNI KOLAČ
SASTOJCI:
PRIPREMA:
Jaja izvadite na pet minuta iz frižidera na sobnu temperaturu kako bi se lakše miješala.
Zagrijte pećnicu na 180°C i položite papir za pečenje u 20x20cm posudu. Miješajte Nutellu i jaja tri minute, a zatim lagano dodajte brašno dok se dobro ne sjedini. Dobro izmiješajte da se ne bi zadržalo brašno na dnu posude.
Gotovu smjesu stavite u pećnicu na 180°C i pecite otprilike trideset pet minuta. Ostavite da se torta ohladi deset minuta.
Možete je poslužiti bez dodataka, ali i posuti šećerom u prahu ili dodati svježe voće po vašem izboru. Za posebno gastro iskustvo ovaj kolač poslužite sa kavom i osježavajućem sokom od narandže.
Foto: unsplash.com
KEKSI S BANANOM I ZOBENIM PAHULJICAMA
SASTOJCI:
Optimalno: Ako želite, smjesu možete obogatiti sa listićima kokosa, čokoladnim čipom, sjeckanim orasima, grožđicama ili sušenim brusnicama.
PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 175°C i pripremite papir za pečenje. Izgnječite dvije zrele banane u zdjeli, a zatim umiješajte dvije žlice nezaslađenog kakaa u prahu i jednu šalicu zobi sve dok se ne formira tijesto. Smjesa će se na početku činiti suhom, ali nakon nekoliko minuta miješanja pretvorit će se u lijepu konzistenciju. (Sada možete dodati veliku šaku listića kokosa ili neko drugo voće po vašem izboru).
Oblikujte rukama tijesto tako da formirate oblike kolačića. Pecite na 175°C desetak do petnaest minuta.
Kao većina kolačića i ovi su najbolji kada se poslužuju topli, odmah iz pećnice, ali možete ih pohraniti i u kutiju za keksiće ili ziplock vrećicu za kasnije. Keksiće poslužite tijekom dana kada trebate trenutak za sebe, okrijepiti se uz vašu kavicu ili čaj i nastaviti s danom.
Foto: unsplash.com
UKUSNI DESERT S JAGODAMA I VRHNJEM
SASTOJCI:
PRIPREMA:
Rasporedite tanki sloj umućenog slatkog vrhnja u posudu za pečenje kolača. Poredajte red keksa, a zatim ih prekrijte sa vrhnjem. Po vrhu poredajte ⅓ nasjeckanih jagoda pa opet premažite kremom. Ponovite cijeli proces dok ne iskoristite ostatak slatkog vrhnja, jagoda i keksa.
Foto: sixsistersstuff.com
Završni sloj neka budu samo jagode, a način slaganja voća, tj. dekoriranje jagodama ostavljamo vašem izboru i mašti. Za kraj stavite u frižider najmanje tri sata i strpljivo čekajte na prvi zalogaj. Osim što ćete ga doslovno spremiti unutar deset minuta, ne zahtjeva pečenje i možete ga pripraviti uz pomoć tri namirnice. Za još ukusnih recepata zavirite ovdje.
***
Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: BONJOUR.ba
TEKST: Ada Ćeremida
Zaboravite dosadne stoliće vrijeme je da on postane detalj koji svi primijete.
U svijetu interijera, detalji prave razliku, a coffee table je idealno platno za izražavanje stila, ukusa i karaktera doma. Bilo da volite minimalizam, eklektični šarm ili suptilni luksuz, ovaj komad namještaja pruža bezbrojne mogućnosti za kreativno izražavanje.
U nastavku vam donosimo tri inspirativna pristupa koji će transformisati vašu dnevnu sobu i učiniti je vrijednom svake pažnje.
Simfonija slojeva: Igra visina, tekstura i formi
Dekoracija stolića uspijeva kada u nju unesete dinamiku i kombinujte predmete različitih visina, materijala i oblika. Na primjer, pažljivo odabrane knjige mogu služiti kao baza, dok preko njih postavite elegantan svijećnjak ili skulpturalni predmet u metalu ili keramici. Tako stvarate vizualni ritam koji oku privlači pažnju.
Važno je razmišljati i o teksturama grubo uz glatko, sjajno uz mat. Kontrast tekstura unosi toplinu i dubinu u prostor, dok pažljivo birani detalji pričaju priču o vašem senzibilitetu.
Ne zaboravite negativni prostor ostavite dijelove stola praznima kako bi vaši odabrani predmeti imali prostor da dišu. Pretrpavanje umanjuje utisak, dok promišljeni razmještaj daje dojam sofisticiranog nereda koji djeluje prirodno i privlačno.
Priroda na stolu: Biljke, cvijeće i organski elementi
Uvođenje prirodnih elemenata na stolić unosi život i svježinu u dnevni boravak. Mala vazna sa sezonskim cvijećem, sukulent u keramičkoj tegli ili elegantna grana eukaliptusa u minimalističkom staklenom cilindru mogu transformisati atmosferu prostorije.
Kombinujte organsko s teksturom drveta ili kamena na primjer, mala drvena zdjela s orašastim plodovima ili kamenčići iz prirode pored svijeće. Ovi elementi suptilno povezuju unutrašnji prostor s vanjskim svijetom, unoseći notu spontanosti i topline.
Lična priča: Coffee table kao vizualni dnevnik
Ispričajte priču kroz selekciju predmeta: knjiga koju trenutno čitate, mirisna svijeća koju ste donijeli s odmora, keramička figurica iz lokalne radnje. Ovakav pristup ne podrazumijeva savršenstvo, već autentičnost i emotivnu vrijednost.
Za kraj, u igru unesite i miris kao što su etarska ulja, svijeće ili tamjan u elegantnoj posudici. To će učiniti da vaš stočić bude iskustvo za sva čula.
Foto: @johannawiemann
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!