3 jednostavna recepta za kolače od 3 sastojka
Tekst:Bonjour.ba
GOURMETRecepti koje vam donosimo u nastavku naše simpatije su ukrali upravo zbog činjenice da ih je lagano napraviti uz nekoliko jednostavnih sastojaka koji se kriju u gotovo svakoj ostavi.
Za svaki ukus smo odabrali ponešto, od Nutella kolača, ako se ubrajate u strastvene ljubitelje čokolade pa do idealnog ljetnog kolača sa jagodama, za one koji preferiraju voćne okuse.
Recepte koji će vas nagovoriti da odmah odete do kuhinje, otkrijte u nastavku.
ČOKOLADNI KOLAČ
SASTOJCI:
- 350ml Nutelle (zagrijane u mikrovalnoj oko trideset sekundi)
- četiri jaja (na sobnoj temperaturi)
- 60g glatkog brašna
PRIPREMA:
Jaja izvadite na pet minuta iz frižidera na sobnu temperaturu kako bi se lakše miješala.
Zagrijte pećnicu na 180°C i položite papir za pečenje u 20x20cm posudu. Miješajte Nutellu i jaja tri minute, a zatim lagano dodajte brašno dok se dobro ne sjedini. Dobro izmiješajte da se ne bi zadržalo brašno na dnu posude.
Gotovu smjesu stavite u pećnicu na 180°C i pecite otprilike trideset pet minuta. Ostavite da se torta ohladi deset minuta.
Možete je poslužiti bez dodataka, ali i posuti šećerom u prahu ili dodati svježe voće po vašem izboru. Za posebno gastro iskustvo ovaj kolač poslužite sa kavom i osježavajućem sokom od narandže.
Foto: unsplash.com
KEKSI S BANANOM I ZOBENIM PAHULJICAMA
SASTOJCI:
- 2 zrele velike banane
- 1 šolja zobenih pahuljica
- 2 žlice nezaslađenog kakaa
Optimalno: Ako želite, smjesu možete obogatiti sa listićima kokosa, čokoladnim čipom, sjeckanim orasima, grožđicama ili sušenim brusnicama.
PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 175°C i pripremite papir za pečenje. Izgnječite dvije zrele banane u zdjeli, a zatim umiješajte dvije žlice nezaslađenog kakaa u prahu i jednu šalicu zobi sve dok se ne formira tijesto. Smjesa će se na početku činiti suhom, ali nakon nekoliko minuta miješanja pretvorit će se u lijepu konzistenciju. (Sada možete dodati veliku šaku listića kokosa ili neko drugo voće po vašem izboru).
Oblikujte rukama tijesto tako da formirate oblike kolačića. Pecite na 175°C desetak do petnaest minuta.
Kao većina kolačića i ovi su najbolji kada se poslužuju topli, odmah iz pećnice, ali možete ih pohraniti i u kutiju za keksiće ili ziplock vrećicu za kasnije. Keksiće poslužite tijekom dana kada trebate trenutak za sebe, okrijepiti se uz vašu kavicu ili čaj i nastaviti s danom.
Foto: unsplash.com
UKUSNI DESERT S JAGODAMA I VRHNJEM
SASTOJCI:
- 500 ml slatkog vrhnja
- 250 g keksa s maslacem
- 450 g nasjeckanih jagoda
PRIPREMA:
Rasporedite tanki sloj umućenog slatkog vrhnja u posudu za pečenje kolača. Poredajte red keksa, a zatim ih prekrijte sa vrhnjem. Po vrhu poredajte ⅓ nasjeckanih jagoda pa opet premažite kremom. Ponovite cijeli proces dok ne iskoristite ostatak slatkog vrhnja, jagoda i keksa.
Foto: sixsistersstuff.com
Završni sloj neka budu samo jagode, a način slaganja voća, tj. dekoriranje jagodama ostavljamo vašem izboru i mašti. Za kraj stavite u frižider najmanje tri sata i strpljivo čekajte na prvi zalogaj. Osim što ćete ga doslovno spremiti unutar deset minuta, ne zahtjeva pečenje i možete ga pripraviti uz pomoć tri namirnice. Za još ukusnih recepata zavirite ovdje.
***
Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: BONJOUR.ba