TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 17.4.2020.

Vaša gastro avantura tijekom #OstaniKući inicijative dobiva maleni zaplet kroz ove ukusne recepte nakon kojih ćete dodatno obogatiti listu namirnica uz koje pripremate sendviče.

Da upravo sendviči mogu biti spoj naizgled nespojivih okusa i aroma koje zajednički kreiraju jako ukusno jelo, dokazuju i sljedeća 3 recepta za čiju vam realizaciju nije potrebno puno vremena, a voljet će ih i vaši ukućani.

Pored toga, zabavni su za pripremu, cijelu kuhinju će ispuniti neodoljivim mirisima i postati će vaša najdraža SOS užina kada niste sigurni što spremiti na brzinu tijekom dana.
Za ukusne recepte, prelistajte dalje.

SENDVIČ S JAJIMA, PESTOM I RIKOLOM

Foto: themodernproper.com

SASTOJCI:

  • 8 malih kriški kruha
  • ¼ šalice majoneze
  • ½ šalice pesto umaka
  • 200 g pečene slanine
  • 2 šalice rikole
  • 1 velika rajčica
  • 4 jaja

PRIPREMA:

Premažite kruh s malo maslinovog ulja i pecite u pećnici dok ne dobije zlatno smeđu boju, dok ne postane hrskav. Na meku stranu jedne kriške kruha zatim namažite 1 žlicu majoneze.
Na drugu krišku kruha rasporedite 2 žlice pesto umaka. Stavite na jednu stranu kruha slaninu, rikolu i rajčicu. Ispecite jaja, a zatim na svaki sendvič stavite po jedno jaje i uživajte.

OBITELJSKI SENDVIČ SA PRŠUTOM, SIROM, PAPRIKOM I RIKOLOM

Foto: halfbakedharvest.com

SASTOJCI:

  • 1/3 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1/4 šalice octa
  • kora i sok od 1 limuna
  • 2 češnja češnjaka, mljevenog ili naribanog
  • 1 žličica origana
  • 1/2 šalice maslina, bez koštica
  • 1 prstohvat crnog papra
  • 1 pogača, prepolovljena po dužini
  • 1/4 šalice bosiljka
  • 6 tankih kriški pršuta
  • 6-12 tankih kriški feferona (po želji)
  • 6 kriški tvrdog sira
  • 200 g svježeg sira mozzarelle, narezanog
  • 1 crvena ili narančasta paprika, pečena i narezana
  • 1 šalica rikole

PRIPREMA:

Zagrijte pećnicu na 200 °C stupnjeva.
Da biste napravili marinadu u staklenki ili maloj zdjeli umutite maslinovo ulje, ocat, limunovu koricu, limunov sok, češnjak i origano, dok se ne sjedine. Dodajte masline i prstohvat papra.
Na lim za pečenje položite donji komad rezanog ciabatta kruha okrenut prema gore. Preko kruha rasporedite marinadu. Na vrh stavite bosiljak, pršut i feferone ukoliko ih koristite.
Dodajte tvrdi sir i mozzarellu. Prebacite u pećnicu i pecite 10 minuta, dok se sir ne počne topiti. Izvadite iz pećnice i dodajte rikolu, paprike i gornju polovicu kruha. Nježno prekrijte sendvič folijom i vratite u pećnicu i pecite još 10 minuta ili dok se sir ne rastopi. Skinite foliju i pecite dodatnih 5-10 minuta, dok kruh ne dobije koricu.
Izvadite iz pećnice i ostavite da odstoji 3-4 minute. Nasjeckajte na 4 veća ili 8 manjih sendviča. Poslužite i uživajte!

SENDVIČ SA MOZZARELLOM, PESTOM I RAJČICAMA

Foto: simply-delicious-food.com

SASTOJCI:

  • mali kruh ili pogača
  • 1 šalica naribanog sira po izboru
  • 2 rajčice narezane na kockice
  • 1 pakiranje mozzarelle
  • 2 žlice pesto umaka

PRIPREMA:

Prethodno zagrijte pećnicu.
Kruh podijelite na pola i premažite maslinovim uljem i pecite u pećnici do zlatno smeđe boje.
Pesto rasporedite na donju polovicu kruha, a na vrhu pospite naribani sir i rajčice, a zatim kruh ponovo stavite u pećnicu dok se sir ne otopi. Izvadite iz pećnice, a zatim posložite mozzarellu po vrhu, dodajte listove bosiljka (po želji) i još malo pesta. Preklopite gornjom polovicom kruha, narežite i poslužite.

Za mnoštvo ukusnih recepata i slastica posjetite simply-delicious-food.comhalfbakedharvest.com i themodernproper.com.

***

Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: Marija Perić


Bonjour

Pečeni kesteni koji se sami gule? Da, uz ovaj trik to je moguće.

TEKST: Adelisa Mašić

Pečeni kesteni koji se sami gule? Da, uz ovaj trik to je moguće. Pečeni kesteni koji se sami gule? Da, uz ovaj trik to je moguće.

Jesen teško možemo zamisliti bez mirisa pečenih kestena koji se širi ulicom, podsjećajući nas na šetnje kroz park i ruke ugrijane papirnim kesicama.

Ipak, ako ste ih pokušali spremiti kod kuće, znate da taj šarm često nestane onog trenutka kada kora odbije da se oguli.

 



Dobra vijest? Tajna za savršeno meke kestene krije se u jednostavnom triku koji će vam zauvijek promijeniti način pripreme.

Prvi korak  

Prije nego što krenete s pečenjem, kestene zarežite na ravnoj strani i potopite u toplu vodu barem 20 minuta. Ovaj korak omekšava koru i osigurava ravnomjerno pečenje, a rezultat su kesteni koji se lako gule i ne pucaju u rerni.

 



Pečenje koje miriše na jesen  

Zagrijte rernu na 200°C i složite kestene na papir za pečenje, s rezom okrenutim prema gore. Pecite ih 25 do 30 minuta, a svakih desetak minuta lagano protresite pleh.

Ako imate tavu s rupicama, pecite ih na srednje jakoj vatri oko 15 minuta, sve dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljiv miris jeseni.

 



Tajna za lako guljenje  

Odmah nakon što ih izvadite iz rerne, umotajte kestene u čistu kuhinjsku krpu i ostavite ih tako 5 do 10 minuta. Para koja se stvori unutar tkanine omekša koru, pa se ona sama odvaja bez truda.

 



Kako ih čuvati  

Ako kojim slučajem ostane nekoliko komada (mada sumnjamo), možete ih čuvati u frižideru dan ili dva. Dovoljno ih je kratko podgrijati da ponovo zamirišu kao svježe pečeni.

 



Toplina doma, miris kestena i jednostavan trik koji čini razliku, jer jesen, u svojoj suštini, voli male rituale.

Foto: @chestnutaustralia


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!