TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 17.4.2020.

Vaša gastro avantura tijekom #OstaniKući inicijative dobiva maleni zaplet kroz ove ukusne recepte nakon kojih ćete dodatno obogatiti listu namirnica uz koje pripremate sendviče.

Da upravo sendviči mogu biti spoj naizgled nespojivih okusa i aroma koje zajednički kreiraju jako ukusno jelo, dokazuju i sljedeća 3 recepta za čiju vam realizaciju nije potrebno puno vremena, a voljet će ih i vaši ukućani.

Pored toga, zabavni su za pripremu, cijelu kuhinju će ispuniti neodoljivim mirisima i postati će vaša najdraža SOS užina kada niste sigurni što spremiti na brzinu tijekom dana.
Za ukusne recepte, prelistajte dalje.

SENDVIČ S JAJIMA, PESTOM I RIKOLOM

Foto: themodernproper.com

SASTOJCI:

  • 8 malih kriški kruha
  • ¼ šalice majoneze
  • ½ šalice pesto umaka
  • 200 g pečene slanine
  • 2 šalice rikole
  • 1 velika rajčica
  • 4 jaja

PRIPREMA:

Premažite kruh s malo maslinovog ulja i pecite u pećnici dok ne dobije zlatno smeđu boju, dok ne postane hrskav. Na meku stranu jedne kriške kruha zatim namažite 1 žlicu majoneze.
Na drugu krišku kruha rasporedite 2 žlice pesto umaka. Stavite na jednu stranu kruha slaninu, rikolu i rajčicu. Ispecite jaja, a zatim na svaki sendvič stavite po jedno jaje i uživajte.

OBITELJSKI SENDVIČ SA PRŠUTOM, SIROM, PAPRIKOM I RIKOLOM

Foto: halfbakedharvest.com

SASTOJCI:

  • 1/3 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1/4 šalice octa
  • kora i sok od 1 limuna
  • 2 češnja češnjaka, mljevenog ili naribanog
  • 1 žličica origana
  • 1/2 šalice maslina, bez koštica
  • 1 prstohvat crnog papra
  • 1 pogača, prepolovljena po dužini
  • 1/4 šalice bosiljka
  • 6 tankih kriški pršuta
  • 6-12 tankih kriški feferona (po želji)
  • 6 kriški tvrdog sira
  • 200 g svježeg sira mozzarelle, narezanog
  • 1 crvena ili narančasta paprika, pečena i narezana
  • 1 šalica rikole

PRIPREMA:

Zagrijte pećnicu na 200 °C stupnjeva.
Da biste napravili marinadu u staklenki ili maloj zdjeli umutite maslinovo ulje, ocat, limunovu koricu, limunov sok, češnjak i origano, dok se ne sjedine. Dodajte masline i prstohvat papra.
Na lim za pečenje položite donji komad rezanog ciabatta kruha okrenut prema gore. Preko kruha rasporedite marinadu. Na vrh stavite bosiljak, pršut i feferone ukoliko ih koristite.
Dodajte tvrdi sir i mozzarellu. Prebacite u pećnicu i pecite 10 minuta, dok se sir ne počne topiti. Izvadite iz pećnice i dodajte rikolu, paprike i gornju polovicu kruha. Nježno prekrijte sendvič folijom i vratite u pećnicu i pecite još 10 minuta ili dok se sir ne rastopi. Skinite foliju i pecite dodatnih 5-10 minuta, dok kruh ne dobije koricu.
Izvadite iz pećnice i ostavite da odstoji 3-4 minute. Nasjeckajte na 4 veća ili 8 manjih sendviča. Poslužite i uživajte!

SENDVIČ SA MOZZARELLOM, PESTOM I RAJČICAMA

Foto: simply-delicious-food.com

SASTOJCI:

  • mali kruh ili pogača
  • 1 šalica naribanog sira po izboru
  • 2 rajčice narezane na kockice
  • 1 pakiranje mozzarelle
  • 2 žlice pesto umaka

PRIPREMA:

Prethodno zagrijte pećnicu.
Kruh podijelite na pola i premažite maslinovim uljem i pecite u pećnici do zlatno smeđe boje.
Pesto rasporedite na donju polovicu kruha, a na vrhu pospite naribani sir i rajčice, a zatim kruh ponovo stavite u pećnicu dok se sir ne otopi. Izvadite iz pećnice, a zatim posložite mozzarellu po vrhu, dodajte listove bosiljka (po želji) i još malo pesta. Preklopite gornjom polovicom kruha, narežite i poslužite.

Za mnoštvo ukusnih recepata i slastica posjetite simply-delicious-food.comhalfbakedharvest.com i themodernproper.com.

***

Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: Marija Perić


Bonjour

Šta se dešava u restoranu Milunka? O njemu svi pričaju, a evo zašto ga morate posjetiti!

TEKST: Dragana Rauš

Šta se dešava u restoranu Milunka? O njemu svi pričaju, a evo zašto ga morate posjetiti! Šta se dešava u restoranu Milunka? O njemu svi pričaju, a evo zašto ga morate posjetiti!

Evo šta smo prvo primijetili… Besprijekorno postavljeni stolovi. Tim mladih, složnih ljudi. Logo izvezen na platnenoj salveti. Nenametljiv i uredan enterijer. Ukratko: sklad koji naslućuje da je Milunka mjesto na kojem stvari funkcionišu baš kako treba.

 

Prvi predstavnik ovog pozitivnog primjera ugostiteljstva je mladi chef Saša Stanivuković. Donio je znanje iz inostranstva, ali ono što je još važnije - vratio ga je kući. Slovenija ga je naučila koliko je važno da sve što izađe iz kuhinje bude jednako iskreno i precizno. Ono što je već imao u sebi su kreativnost, hrabrost i ljubav prema ovom poslu.

 

 

Mi smo uživali u večeri u slijedovima. Jela su na meniju dostupna i pojedinačno, ali zajedno pričaju posebnu priču.

 

integra_hotelIMG_4435

 

Evo kako je to izgledalo: carpaccio s mikrobiljem i biberom, zatim tatarski biftek s wasabi majonezom i uljem od vlasca. Ravioli, nestvarno bogatog ukusa, punjeni pistacijom i tijestom od čak 48 žumanaca. Glavno jelo i favorit mnogih: juneći obrazi, sporo pripremani 12 sati, na kremi od krompira, celera i mrkve. Hrskavo pecivo bez aditiva, sa divljim kvascem, detalj koji možda ni ne primijetiš, ali tvoje tijelo hoće.

 

integra_hotelIMG_4478
 

Ako ste iz Banjaluke, velika je šansa da ste bar jednom probali neki desert iza kojeg stoji Stefan Ilić. Njegovi su prepoznatljivi po tome što izgledaju kao male skulpture, sa neočekivanim i interesantnim ukusima. Zbog tog posebnog, gotovo umjetničkog pristupa, bilo je prirodno da postane dio tima Milunke.

 

integra_hotelIMG_4499
 

Enterijer jasno komunicira šta možeš očekivati na tanjiru. Moderan i uredan, čini da se gost osjeća ugodno, bez da pretjerano odvlači pažnju od glavne teme: kuhinje koja ostavlja najveći utisak. 

Osvjetljenje poziva na romantičnu večeru u dvoje, a lokacija je takva da kad završiš, vrlo lako možeš prošetati jednim od najljepših banjalučkih šetališta pored Vrbasa. Dodatan savjet: za najbolji doživljaj rezerviši večeru i posmatraj zalazak sunca iz bašte.

 

integra_hotelIMG_4403
 

Još jedna interesantna informacija - Milunka nije statična. Vole da uvode tematske večeri, da gosti probaju nešto novo, da svaka posjeta bude drugačija. Japan, Grčka, Španija… Dovoljno je da ih zapratite na Instagramu i uhvatite novo iznenađenje.

 

integra_hotelIMG_4407
 

Takođe, kuhinja stalno osluškuje potrebe gostiju. Meni koji je sada aktuelan važi do kraja ljeta, a onda stiže novi, skrojen po sezoni i željama onih koji se vraćaju. 

 

 

Jedino što se ovdje ne mijenja je tim koji dijeli iste vrijednost i ideja da ugostiteljstvo znači da se svako osjeća dobrodošlo.

 

Foto: Dragana Rauš za Bonjour


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!