TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 26.7.2019.
Meksički redatelj, producent i scenarista, Alejandro G. Iñárritu jedan je od uspješnijih i cjenjenijih filmskih stvaralaca današnjice, poznat po pronicljivim, univerzalnim pričama o ljudskom stanju. Ovom dobitniku dva uzastopna Oscara za najboljeg redatelja - za filmove Povratnik te Birdman ili Neočekivana vrlina neznanja, na 25. Sarajevo Film Festivalu bit će uručeno Počasno Srce Sarajeva.
Nagrada će mu biti dodijeljena za njegov izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.
„Izuzetno je zadovoljstvo odati priznanje ovom istaknutom autoru koji svaki put iznova odvažno pomjera granice i svoju jedinstvenu viziju pretače u nepredvidive i genijalne filmske priče. Njegovi filmovi, koji se odlikuju posebnim stilom i ritmom, osvajaju i uzbuđuju publiku i kritičare širom svijeta. Radujemo se što ćemo imati priliku da ga ugostimo na 25. Sarajevo Film Festivalu i uručimo mu nagradu Počasno Srce Sarajeva za njegov neizmjerni doprinos istoriji filmske umjetnosti s bezvremenim, nagrađivanim klasicima koje pravi od početka svoje karijere’’, komentirao je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.
Redateljski prvijenac Alejandra G. Iñárritua, Pasija ljubav, premijerno je prikazan u programu Semaine de la Critique filmskog festivala u Cannesu 2000. godine i nominiran je za nagradu Oscar, Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti za najbolji film na stranom jeziku. Nakon toga snima film 21 gram, te film Babel koji je nominiran za nagradu Oscar u čak sedam kategorija i osvojio je nagradu za najbolju režiju u Cannesu 2006. godine. Slijedi film BIUTIFUL koji je prikazan u takmičarskoj konkurenciji Filmskog festivala u Cannesu 2010.
Iñárritu je prvi latinoamerički filmski stvaralac u povijesti nominiran za nagradu Oscar u kategorijama najbolji redatelj i najbolji producent i prvi Meksikanac koji je osvojio nagradu za najbolji film u Cannesu. S filmom Birdman ili Neočekivana vrlina neznanja 2015. godine osvojio je čak tri Oscara - za najboljeg redatelja, najbolji film i najbolji originalni scenarij - na 87. dodjeli ove prestižne godišnje nagrade Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti.
Naredne godine, s filmom Povratnik, Iñárritu osvaja drugog uzastopnog Oscara za najboljeg redatelja. U skorije vrijeme, Iñárritu je proizveo VR instalaciju CARNE Y ARENA (VIRTUALNO PRISUTNI, FIZIČKI NEVIDLJIVI) koja je predstavljena na Filmskom festivalu u Cannesu 2017. kao prvi VR projekt uključen u zvaničnu festivalsku selekciju. Odbor guvernera Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti Iñárrituu je za taj projekt dodijelio specijalnog Oscara, inače petu nagradu Oscar u njegovoj karijeri. Ove godine, postao je i prvi latinoamerički filmski stvaralac kojem je povjereno predsjedavanje žirijem Filmskog festivala u Cannesu.
Tijekom 25. Sarajevo Film Festivala, Iñárritu će imati i Masterclass, a bit će održana i specijalna projekcija njegovog filma Birdman ili Neočekivana vrlina neznanja.
Jedva čekamo!
TEKST: Bonjour.ba
Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.
Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba.
Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić
U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja
Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?
Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm.
Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.
Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.
Malo začina za uspomenu
Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.
Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.
Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!