#25thSFF: Alejandru Gonzálezu Iñárrituu će biti uručeno Počasno Srce Sarajeva 

EVENT
26.7.2019.

Meksički redatelj, producent i scenarista, Alejandro G. Iñárritu jedan je od uspješnijih i cjenjenijih filmskih stvaralaca današnjice, poznat po pronicljivim, univerzalnim pričama o ljudskom stanju. Ovom dobitniku dva uzastopna Oscara za najboljeg redatelja - za filmove Povratnik te Birdman ili Neočekivana vrlina neznanja, na 25. Sarajevo Film Festivalu bit će uručeno Počasno Srce Sarajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrada će mu biti dodijeljena za njegov izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.
„Izuzetno je zadovoljstvo odati priznanje ovom istaknutom autoru koji svaki put iznova odvažno pomjera granice i svoju jedinstvenu viziju pretače u nepredvidive i genijalne filmske priče. Njegovi filmovi, koji se odlikuju posebnim stilom i ritmom, osvajaju i uzbuđuju publiku i kritičare širom svijeta. Radujemo se što ćemo imati priliku da ga ugostimo na 25. Sarajevo Film Festivalu i uručimo mu nagradu Počasno Srce Sarajeva za njegov neizmjerni doprinos istoriji filmske umjetnosti s bezvremenim, nagrađivanim klasicima koje pravi od početka svoje karijere’’, komentirao je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

Redateljski prvijenac Alejandra G. Iñárritua, Pasija ljubav, premijerno je prikazan u programu Semaine de la Critique filmskog festivala u Cannesu 2000. godine i nominiran je za nagradu Oscar, Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti za najbolji film na stranom jeziku. Nakon toga snima film 21 gram, te film Babel koji je nominiran za nagradu Oscar u čak sedam kategorija i osvojio je nagradu za najbolju režiju u Cannesu 2006. godine. Slijedi film BIUTIFUL koji je prikazan u takmičarskoj konkurenciji Filmskog festivala u Cannesu 2010.

Iñárritu je prvi latinoamerički filmski stvaralac u povijesti nominiran za nagradu Oscar u kategorijama najbolji redatelj i najbolji producent i prvi Meksikanac koji je osvojio nagradu za najbolji film u Cannesu. S filmom Birdman ili Neočekivana vrlina neznanja 2015. godine osvojio je čak tri Oscara - za najboljeg redatelja, najbolji film i najbolji originalni scenarij - na 87. dodjeli ove prestižne godišnje nagrade Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti.
Naredne godine, s filmom Povratnik, Iñárritu osvaja drugog uzastopnog Oscara za najboljeg redatelja. U skorije vrijeme, Iñárritu je proizveo VR instalaciju CARNE Y ARENA (VIRTUALNO PRISUTNI, FIZIČKI NEVIDLJIVI) koja je predstavljena na Filmskom festivalu u Cannesu 2017. kao prvi VR projekt uključen u zvaničnu festivalsku selekciju. Odbor guvernera Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti Iñárrituu je za taj projekt dodijelio specijalnog Oscara, inače petu nagradu Oscar u njegovoj karijeri. Ove godine, postao je i prvi latinoamerički filmski stvaralac kojem je povjereno predsjedavanje žirijem Filmskog festivala u Cannesu

 

Tijekom 25. Sarajevo Film Festivala, Iñárritu će imati i Masterclass, a bit će održana i specijalna projekcija njegovog filma Birdman ili Neočekivana vrlina neznanja.
Jedva čekamo!

EVENT , 26.7.2019.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Promotivni članak

Foto by:

wsj.com, sff.ba

Podijeli:

Posljednje objavljeno