24h u Sarajevu za vrijeme SFF-a: 7 prijedloga kako provesti dan

PUTOVANJA
14.8.2018.
 Ovih dana, Sarajevo živi na poseban način, najvećim dijelom zahvaljujući 24.izdanju omiljenog nam Festivala. Brojni gosti, filmski entuzijasti i članovi regionalne i svjetske filmske scene uživaju u gledanju filmskih projekcija pod vedrim nebom, ukusnoj kavi, sjajnoj lokalnoj hrani i odličnim zabavama koje se održavaju na lokacijama diljem grada. Gostoljubivost lokalaca, šarmantan stari dio grada, planine koje ga okružuju, šetališta, harmonija kultura te mješavina stilova, samo su neki od razloga zašto ćete se zaljubiti u Sarajevo.

sff marko

Foto: Marko Jovančić

 

Upravo zbog toga smo se našli pred velikom dilemom koja mjesta svakako vrijedi posjetiti u Sarajevu ukoliko ovaj grad bude vaš domaćin na 24h? Za pomoć u razgledanju i istraživanju grada, pitali smo naše čitatelje. Kroz anketu su nam otkrili nekoliko sjajnih mjesta koje svakako vrijedi posjetiti. Mjesta su to koja će vas inspirirati i napuniti pozitivnom energijom. Ovo su neka od njih:

#Baščaršija
Mjesto koje je povijesni i kulturni centar grada, idealno je za mali predah i uživanje u kavi.
Uz sebilj, na Baščaršiji se nalazi i nekoliko prepoznatljivih vjerskih objekata, ali i brojni dućani s ručno rađenim artiklima, ukusnim domaćim slasticama i zanimljivim suvenirima.

#Caffe Kamarija point of view
Na adresi Pod bedemom bb, smjestio se kafić na drvetu s prekrasnim pogledom na Sarajevo. Dovoljno daleko od gradske buke, a opet itekako blizu samom epicentru svih događanja, nudi jedinstven spoj s prirodom koji vas instant opušta i umiruje.

cafekamarija

Foto: Caffe Kamarija Point of View Facebook

#Zemaljski muzej
Na adresi Zmaja od Bosne 3, nalazi se muzej čiji će vas eksponati oduševiti, jednako kao i njegov Botanički vrt. Sastoji se od četiri dijela - odjeljenje za arheologiju, odjeljenje za etnologiju, odjeljenje za prirodne nauke i biblioteka, a u njemu je trenutno otvorena izložba 'Sjećanja u kamenu'.

#Zmajevac
Ovaj vidikovac ne samo da pruža prekrasan pogled na grad, nego i na okolna brda. Idealno mjesto za odmor, druženje i uživanje.

#Zlatna ribica
Nešto drugačiji interijer cafea u kojem vas očekuje mješavina predmeta iz 20-ih, 30ih i 40-ih godina prošlog stoljeća, mjesto je idealno za druženje i buđenje nostalgije. Zlatna ribica nalazi se u blizini Vječne vatre. 

Flickr

Foto: flickr.com

#Žuta tabija (u vrijeme sumraka)
Još jedan vidikovac s kojeg se pruža jedinstven doživljaj u panorami, pogledu i zvuku.

#Javorov do
Ovo izletište nalazi se na Bjelašnici i od Sarajeva je udaljeno oko 25 kilometara.
U sklopu izletišta nalazi se kameni amfiteatar, vještačko jezero, prostor sa natkrivenim ognjištem, mini igrališta za sportske sadržaje, kamena kula, uređene staze za šetanje...

10

Foto: sarajevotimes.com

 

 

P.S. Hvala našim čitateljima na sjajnim preporukama!

 

Naslovna fotografija by Caffe "Kamarija-Point of view" Facebook page

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

  Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

  Povezani članci

  Članci iz rubrike

  Tekst by:

  Bonjour

  Podijeli:

  Posljednje objavljeno: