24h na talijanskom otoku Capriju: Šarmantan putopis Ize Razije Mešević

PUTOVANJA
9.5.2017.
Da li vam je poznat citat poznatog kompozitora Giuseppea Verdija: „Možete uzeti univerzum, ako meni može ostati Italija?” E pa… mislim da bih ja bila spremna da se odreknem i Italije, ako bih mogla zadržati bajkoviti otok Capri.

Ideja da ga posjetimo prilikom našeg boravka u Napulju (a ukoliko ste propustili putopis iz ovog grada, samo pratite link) rodila se potpuno spontano, jer smo shvatile da naš planirani dnevni izlet do Amalfi obale nije dovoljan da obiđemo i vidimo sve što ovaj kraj nudi. Tako da smo se odlučile za “drugi izbor” i kupile kartu za kratku vožnju brodom do ovog otoka. Ono što nas je tamo zateklo bio je pravi mali mediteranski dragulj, zbog čijih čari smo potpuno zaboravile da smo u biti izvorno htjele posjetiti jednu potpuno drugu destinaciju.

capri 02

Ništa lakše, nego doći od Napulja do Caprija. Svakodnevno i u čestim vremenskim intervalima na raspolaganju je nekoliko varijanti morskog prijevoza i to spori trajekt (vozi nekih 1:20 h), obični trajekt (vozi nekih 1:00 h) i brzi brod (vozi nekih 50 min.), koji isplovljavaju s pristaništa Molo Beverello ili Calata Porta Di Massa u napuljskoj luci.

capri 04

Kada smo pristale na otok, dobrodošlicu nam je zaželio niz šarenih zgrada, šarmantnih suvernirnica, cafe barova i restorana uz Marina Grande. A kada smo sjele da popijemo svoj prvi espresso tog dana, pogled nam se pružao ka romantičnim, malim ribarskim brodićima.

capri 07

capri 06

Na otoku Capriju nalaze se dva grada i to ‒ Capri i Anacapri. Ukoliko imate dovoljno vremena na raspolaganju, definitivno ostanite i istražite u detalje oba, jer će vas iza svakog ugla dočekati samo divni prizori. Čisto bijele i pastelne mediteranske kuće, hoteli i radnjice, masline i vinova loza, cvjetne “zavjese”, simpatične terasice, kamenjem popločane sporedne uličice…

capri 16

capri 05

capri 13

capri 14
capri 19

Energija ovog otoka je potpuno drugačija od one, koju smo doživjele u Napulju. Zasigurno, Capri je vrlo živ, ali istovremeno i vrlo opušten, ma… mislim da jedan italijanski termin najbolje opisuje raspoloženje koje na njemu vlada, a to je “dolce far niente” ili “slatko ljenčarenje”.

capri 17

capri 18

Ukoliko je vaše vrijeme ograničeno, kao što je to bio slučaj kod nas, predlažem da se žičarom (funicular) ili pomalo avanturističkim i zabavnim mini autobusom (kao što smo to mi uradile), koji polaze od Marina Grande, popnete do centra grada Caprija. Prošetajte po šarmantnom glavnom trgu tzv. Piazetta i popijte u nekom od kafea ili barova espresso ili čašu vina (ali nemojte biti iznenađeni cijenama).

capri 12

Nakon toga prošetajte do Giardini di Augusto (Augustovi vrtovi), botaničkog vrta na Capriju koji je uspostavio njemački industrijalac Friedrich A. Krupp i uživajte u pogledu na Via Krupp. Počastite se laganim ručkom u jednom od mnogobrojnih restorana ‒ npr. mi smo odabrale Parmigiana di Melanzane (pečeni patlidžan s sosom od paradajza i sirom) i “orecchiette” tjesteninu s pestom. A onda… onda se nagradite komadom tradicionalne Caprese torte. U pitanju je kolač s bademima i čokoladom, bez brašna, kojem apsolutno odgovara da nosi ime ovog WUNDERBAR otoka, jer je božanstven i preukusan. Čak toliko da sam po povratku potražila recept da ga i sama napravim.

capri 09

capri 03

U slučaju da se odlučite posjetiti Anacapri, nemojte propustiti Villa San Michele, muzej kuću švedskog pisca i fizičara Axela Munthea, koja će vas nagraditi fantastičnim panoramskim pogledom i bogatim vrtom (jednim od top 10 vrtova u Italiji).

capri 11

Naravno, ukoliko vas put nanese na Capri u ljetnim mjesecima, morska špilja Grotta Azzurra (Plava grota) neka obavezno bude na “to see” listi, jer je, kao što svi tvrde, prelijepo čudo prirode i mora. Mi smo je nažalost propustile, no to znači samo jednu stvar ‒ moramo uskoro doći ponovo. Do tada ‒ Arrivederci!

capri 10

Za MODAMO.info piše: Iza Razija Mešević

capri 08

Blog: http://darlingitswunderbar.com/bs/ 
Facebook: @darlingitswunderbar
Instagram: @darlingitswunderbar_blog

 

 

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

  Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

  Povezani članci

  Članci iz rubrike

  Tekst by:

  Bonjour

  Podijeli:

  Posljednje objavljeno: