TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 21.8.2016.

Sarajevo Film Festival je događaj koji donese dodatnu dozu urbanosti, glamura i stila i učini Sarajevo umjetničkim epicentrom regije. Proteklih devet dana uživali smo u festivalskoj atmosferi koja je vladala pred Narodnim pozorištem. Brojna domaća, regionalna i svjetska imena prošetala su se crvenim tepihom, a sjajan odabir filmova i projekcije začinili su i ovogodišnji program. Svečanom dodjelo


Sarajevo Film Festival je događaj koji donese dodatnu dozu urbanosti, glamura i stila i učini Sarajevo umjetničkim epicentrom regije. Proteklih devet dana uživali smo u festivalskoj atmosferi koja je vladala pred Narodnim pozorištem. Brojna domaća, regionalna i svjetska imena prošetala su se crvenim tepihom, a sjajan odabir filmova i projekcije začinili su i ovogodišnji program. Svečanom dodjelom nagrada u Narodnom pozorištu sinoć je zatvoreno 22.izdanje festivala. Producentica Amra Bakšić-Čamo je tijekom ceremonije podsjetila da su na ovom Sarajevo Film Festivalu prikazana 223 filma iz 61 zemlje, a zabilježeno je čak 100.000 posjetioca. Srce Sarajeva za najboljeg glumca dobio je Gheorghe Visu za film „Psi", a za najbolju glumicu je proglašena Irene Ivanova za ulogu u filmu „Bezbožnica".

Srce Sarajeva za najbolji film dobila je ekipa filma Album, čiju režiju potpisuje Mehmet Can Mertoğlu. „Scream for me Sarajevo" je osvojio Specijalnu nagradu žirija, Human Rights Award i nagradu publike kao najbolje ocijenjeni dokumentarni film ikada u povijesti. Ostale dobitnike donosimo u nastavku.

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJI FILM

ALBUM / ALBÜM

Turska, Francuska, Rumunija

Režija: Mehmet Can Mertoğlu

Producenti: Yoel Meranda, Eytan İpeker

 

SPECIJALNA NAGRADA ŽIRIJA

BEZBOŽNICA / BEZBOG

Bugarska, Francuska, Danska

Režija: Ralitza Petrova

 

SPECIJALNO PRIZNANJE ŽIRIJA

PSI / CÂINI

Rumunija, Francuska, Bugarska, Katar

Režija: Bogdan Mirică

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJU GLUMICU

Irena Ivanova, BEZBOŽNICA / BEZBOG

 

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJEG GLUMCA

Gheorghe Visu, PSI / CÂINI

 

TAKMIČARSKI PROGRAM – KRATKI FILM

Žiri:

Fatima Djoumer, Međunarodni odnosi i događaji, Europa Cinemas (Francuska)

Dušan Kasalica, reditelj (Crna Gora)

Jure Pavlović, reditelj (Hrvatska)

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJI FILM

TRANZICIJA

Srbija

Režija: Milica Tomović

 

SPECIJALNO PRIZNANJE ŽIRIJA

4:15 POSLIJEPODNE, SMAK SVIJETA / 4:15 P.M. SFÂRȘITUL LUMII

Rumunjska

Režija: Gabi Virginia Șarga, Cătălin Rotaru

SPECIJALNO PRIZNANJE ŽIRIJA

ZVIR

Hrvatska

Režija: Miroslav Sikavica

TAKMIČARSKI PROGRAM – DOKUMENTARNI FILM

Žiri:

Tine Ficher, Osnivačica i direktorica festivala CPH:DOX (Danska)

Fernand Melgar, reditelj i producent (Švicarska)

Alexander Nanau, producent, reditelj i filmski snimatelj (Njemačka, Rumunija)

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJI DOKUMENTARNI FILM

SAMO DAŠAK / DOAR O RASUFLARE

Rumunija

Režija: Monica Lazurean-Gorgan

 

SPECIJALNA NAGRADA ŽIRIJA

SCREAM FOR ME SARAJEVO

Bosna i Hercegovina

Režija: Tarik Hodžić

 

SPECIJALNO PRIZNANJE

BAGLAR

Turska

Režija: Berke Bas, Melis Birder

HUMAN RIGHTS NAGRADA

SCREAM FOR ME SARAJEVO

Bosna i Hercegovina

Režija: Tarik Hodžić

 

HUMAN RIGHTS SPECIJALNO PRIZNANJE

GRANICE / BORDERS

Slovenija

Režija: Damjan Kozole

POČASNO SRCE SARAJEVA

Robert De Niro, glumac, reditelj i producent

Stephen Frears, reditelj

Wolfgang Amadeus Brülhart, bivši zamjenik ambasadora i kulturni savjetnik u Ambasadi Švicarske u Sarajevu

CINELINK NAGRADE

NAGRADE CINELINK KOPRODUKCIJSKOG MARKETA

Žiri koprodukcijskog marketa:

Behrooz Hashemian, Silkroad Production

Čedomir Kolar, ASAP Films

Georges Goldenstern, Festival Cannes

Annamaria Lodato, ARTE France

Mimi Gjorgoska-Iliеvska, Macedonian Film Agency

Doina Bostan, CNC Romania

EURIMAGES COPRODUCTION DEVELOPMENT NAGRADA

GOD EXISTS, HER NAME IS PETRUNIJA

Režija: Teona S Mitevska

Scenaristice: Elma Tataragić, Teona S Mitevska

Producentica: Labina Mitevska

Makedonija

 

ARTE INTERNATIONAL RELATIONS CINELINK NAGRADA

ELA AND HILMI

Režija: Ziya Demirel

Producentica: Anna Maria Aslanoglu

Turska

- 6.000 €

MACEDONIAN FILM AGENCY CINELINK NAGRADA

OTTO THE BARBARIAN

Režija: Ruxandra Maria Ghitescu

Producentica: Iuliana Tarnovetchi

Rumunija

MDM EAVE STIPENDIJA

LOOKING FOR VENERA

Belina Jano

WORK IN PROGRESS NAGRADE

Work In Progress žiri:

Jan Naszewski, New Europe Film Sales

Giona A. Nazzaro, Venice Critics' Week

Michael Reuter, The Post Republic

Serkan Yıldırım, TRT

TRT WORK IN PROGRESS NAGRADA

HOSTAGES

Režija: Rezo Gigineishili

Producentica: Tamara Tatishvili

Gruzija

POST REPUBLIC NAGRADA

TOUCH ME NOT

Režija: Adina Pintilie

Producentice: Monica Lăzurean-Gorgan, Adina Pintilie

Rumunija

ONE OF THESE DAYS

Režija: Nadim Tabet

Producent: Georges Schoucair

Libanon

RESTART NAGRADA

HOLY AIR

Režija: Shady Srour

Producent: Ilan Moskovitch

Izrael

 

DOCU ROUGH CUT BOUTIQUE NAGRADE

IDFA NAGRADA

CITY OF THE SUN

Režija: Rati Oneli

 

CAT &DOCS NAGRADA

IN THE SHADOW OF WAR

Reyan Tuvi

HBO ADRIA NAGRADA

IN THE SHADOW OF WAR

Reyan Tuvi

DOK PREVIEW NAGRADA

IN THE SHADOW OF WAR

Reyan Tuvi

Pobjednik će sudjelovati na DOK Preview programu, DOK Leipzig

WORK IN PROGRESS DIGITAL CUBE NAGRADA

ULTRA

Balazs Simonyi

Nagrada publike:

Igrani film: Neslavno slavna Florence

Dokumentarni film: Scream for me Sarajevo


Bonjour

Bi li tvoje kuhanje prošlo test Mirana Karića? 3 okusa, 1 chef i prstohvat pravog začina.

TEKST: Bonjour.ba

Bi li tvoje kuhanje prošlo test Mirana Karića? 3 okusa, 1 chef i prstohvat pravog začina. Bi li tvoje kuhanje prošlo test Mirana Karića? 3 okusa, 1 chef i prstohvat pravog začina.

Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.

Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
 

 

Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_2_bonjour_ba

Bonjour_Vegeta_article-01

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_9_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_10_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_11_bonjour_ba
 

Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba. 
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_5_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_2

 Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH  
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_7_bonjour_ba

Ana Ćavar, direktorica  i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić

 

U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_6_bonjour_ba-1
 

Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja


Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_4

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_888-1

Bonjour_Vegeta_article-07


 

Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?


Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_55

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_20_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_21_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_700_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_22_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_24_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_28_bonjour_ba

Pokazi svoje najbolje blue

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_27_bonjour_ba

 

Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm. 
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_30_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_31_bonjour_ba

Bonjour_Vegeta_article-06

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_33_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_34_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_35_bonjour_ba


Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_999

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_40_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_25_bonjour_ba-1
 


Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.

 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_59_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_60_bonjour_ba

Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_41_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_875
 

Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.


 vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_54_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_55_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_100

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_50_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_52_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_53_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_91_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_90_bonjour_ba
 

Malo začina za uspomenu

 

Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.

 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_gift_
 

Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.

Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_3_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_14_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_13_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_10_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_6_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_4_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_2_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_1_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_9_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_12_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_8_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_50_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_11_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_7_bonjour_ba
 

A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom

Produkcija: Bonjour.ba  
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba    
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!