TEKST: Bonjour.ba/PR

DATUM OBJAVE: 23.8.2023.

Glamurozan trodnevni događaj, regionalno popularni učesnici, posebna scena i doživljaj na vrhu Jahorine, oduševili su sve posjetioce ovogodišnjeg izdanja “2.Fashion Weekenda Jahorina 2023“.

Saradnjom Olimpijskog centra Jahorina i 29. Sarajevo Film Festivala „2.Fashion weekend Jahorina 2023“, ove godine svoj početak imao je u Sarajevu.

Najpoznatiji modni dizajneri i glumci iz regiona prošetali su Red Carpetom najprestižnijeg filmskog festivala, prisustvovali projekciji digitalno restaurirane verzije filma „Ljubav i moda“ Ljubomira Radičevića, a onda i nazdravili na Jahorina Fashion Weekend Welcome Party-u koji je OC Jahorina pripremio na festivalskom trgu u Sarajevu, za sve svoje poslovne partnere, prijatelje i goste.





Učesnici 2. Fashion Weekend Jahorina na crvenom tepihu 29. Sarajevo Film festivala:

Dejan Ljevnaić - direktor Olimpijskog centra Jahorina, Iva Ivkić - izvršna direktorica Olimpijskog centra Jahorina, Milutin Mima Karadžić - glumac, uz pratnju mlade glumice Nataše Stanišić, Branko Đurić Đuro glumac i Tanja Ribič - glumica, Zala Đurić - glumica i Gregor, Jelena Gavrilović - glumica, Bata Spasojević - modni dizajner, Tamara Paunović - modna dizajnerica, Amina Hasanbegović - modna dizajnerica i Rasim Hasanbegović - umjetnik, Jovana Petković - modna dizajnerica, Nevena Ivanović - modni tim Neo Design, Aleksandra Džaković - modna dizajnerica i Rasim Memagić - direktor modnog brenda Alma Ras.

Zadovoljstvo povezanošću i saradnjom dva najsnažnija brenda Olimpijskog centra Jahorina i Sarajevo Film Festivala, izrazio je direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić, te kao domaćin zvanično otvorio „Fashion Weekend Jahorina 2023“.




Drugi dan je ovaj zanimljivi događaj prebačen na veličanstveno mjesto, na sam vrh JahorineOlimp bar, na visinu od 1918m - pokraj jezera, gdje je prikazan jedinstveni regionalni festival mode u prirodi - “2. Fashion Weekend Jahorina 2023”.





U dva festivalska dana na Jahorini, svoje originalne kreacije koje su publiku očarale jedinstvenim dizajnom, vrhunskom izradom, materijalima i iznenađujućim detaljima, predstavilo je na desetine najuspješnijih modnih imena iz BiH; Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore među kojima i Verica Rakočević, Bata Spasojevića, Jovana Petković, Amina Hasanbegović, Nevena Ivanović – Neodesign, Aleksandra Džaković Akka, Impakt tim, a Jahorina i Olimp bar postali su magična pozornica na kojoj se karakter prirode prirode spojio sa različitim izrazima mode, dok je svaki korak na pisti i sceni bio prava umjetnost.

Kreativnost i autentičnost domaćih talenata, kroz svoje kolekcije prikazali su najpoznatiji domaći modni brendovi - Sana Linea i Alma Ras, koji su publiku oduševili svojim prefinjenim dizajnom i elegancijom.

„Neka tvoj brend postane trend“, naziv je zajedničke modne revije na kojoj su svoje kreacije i talente predstavili mladi modni dizajneri: Tihana Todić, brend Treehana (Banjaluka), Nina Vasiljević - La Grande Jewerly (Novi Sad),  Anja Andrić (Pale),  Ana Ivković - Anu Handmade (Beograd), Melisa Hujić - brend Etiquete (Sarajevo), Snježana Dupljanin - Snežana Design (Srbija), Sofija Cvijetić (Pale), a kao dobri domaćini na ulazu u Olimp bar dočekale su nas članice Kola Srpskih sestara Pale sa tradicionalnim domaćim namirnicama i rukotvorinama.





Zahvaljujući saradnji sa Narodnim pozorištem RS i Akademijom umjetnosti RS, publici je premijerno prikazana i revija kostima koji su oblikovali modu kroz različite epohe, potsjetivši nas na značajno kulturno naslijeđe.





I tu nije bio kraj iznenađenjima. Duh umjetnosti, kulture, romantike i šika - na sceni su dočarala i najznačajnija glumačka imena iz regije - Branko Đurić Đuro, Jelena Gavrilović, Zala Đurić i Milutin Mima Karadžić, koji su na radost publike zapjevali evergrin muzičke numere iz filma „Ljubav i moda“ poput  „Devojko mala“, „Sonja“, „Ljubav ili šala“, „Ljubav i moda“. Na sceni su ih pratili najbolji muzičari Quintet orkestra srpskog kompozitora Veljka Kuzmančevića.

Ukupan program obogaćen je sa dva panela na teme „Moda na filmu i u serijama kao  kreativnost koja oblikuje priče“ i „Moda i biznis: Od umjetničke vizije do poslovnog sjaja“, gdje su iskreno o svojim iskustvima i poslovnim izazovima govorili: Dejan Ljevnaić - direktor OC Jahorina, Verica Rakočević - modna dizajnerka, Jelena Gavrilović - glumica,  Zala Đurić - glumica, Nataša Stanišić - glumica, Bata Spasojević - modni dizajner, Rasim Memagić - generalni direktor kompanije Alma Ras, Marko Feher - modni dizajner.





Fashion Weekend na Jahorini došao je do svog uspješnog završetka. Proslavilo se uz zajedničku press konferenciju svih učesnika i organizatora kao i koncert Senide, sjajne umjetnice, čiji ritmovi i pjesma su odzvanjali vrhovima Jahorine, dok je svojim glasom i energijom, dodavala poslednji pečat ovom umjetničko-modnom spektaklu. 





„Hvala svim prijateljima i sponzorima koji su nam i ovaj put pružili bezuslovnu podršku i pomogli da naše ideje zažive: OC Jahorina, Partner: Sarajevo Film Festival, Supported by Signature. Host: Olimp bar, Aparthotel Vučko, GALERIA LUXURY SKI APARTMENTS AND RESTAURANT, hotel Board, hotel Termag, Alpin hotel, Hotel Winter. Prijatelji: Sana Linea, Alma Ras. Sponzori: Bajadera, Laptop centar, Stam Petrović. Medijski sponzori: Led Media, Ljepota i zdravlje, Lepota i zdravlje, Ubavina i zdravje, Ski Yu, Avaz, Azra, Bonjur, Buro, Media Gallery.“

„Hvala Senidi na nevjerovatnom nastupu koji će dugo ostati u našim srcima. Hvala svim umjetnicima, dizajnerima, modelima i posjetiocima koji su činili 2. Jahorina Fashion Weekend 2023. Hvala vam što ste dio naše prirode i društva, što zajedno stvaramo suštinske vrijednosti, kreiramo nove uspomene i dijelimo jedinstveno iskustvo“ dodao je Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Jahorina

 

* * *
Foto: Nidal Šaljić i Luka Tomić


Bonjour

Bi li tvoje kuhanje prošlo test Mirana Karića? 3 okusa, 1 chef i prstohvat pravog začina.

TEKST: Bonjour.ba

Bi li tvoje kuhanje prošlo test Mirana Karića? 3 okusa, 1 chef i prstohvat pravog začina. Bi li tvoje kuhanje prošlo test Mirana Karića? 3 okusa, 1 chef i prstohvat pravog začina.

Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.

Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
 

 

Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_2_bonjour_ba

Bonjour_Vegeta_article-01

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_9_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_10_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_11_bonjour_ba
 

Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba. 
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_5_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_2

 Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH  
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_7_bonjour_ba

Ana Ćavar, direktorica  i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić

 

U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_6_bonjour_ba-1
 

Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja


Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_4

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_888-1

Bonjour_Vegeta_article-07


 

Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?


Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_55

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_20_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_21_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_700_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_22_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_24_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_28_bonjour_ba

Pokazi svoje najbolje blue

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_27_bonjour_ba

 

Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm. 
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_30_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_31_bonjour_ba

Bonjour_Vegeta_article-06

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_33_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_34_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_35_bonjour_ba


Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_999

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_40_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_25_bonjour_ba-1
 


Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.

 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_59_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_60_bonjour_ba

Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_41_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_875
 

Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.


 vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_54_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_55_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_100

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_50_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_52_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_53_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_91_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_90_bonjour_ba
 

Malo začina za uspomenu

 

Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.

 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_gift_
 

Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.

Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_3_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_14_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_13_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_10_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_6_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_4_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_2_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_1_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_9_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_12_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_8_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_50_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_11_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_7_bonjour_ba
 

A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom

Produkcija: Bonjour.ba  
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba    
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!