TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 15.10.2024.
Organizatori Sarajevo Wine Weekend-a poručuju: “Punoljetniiii smo!”. Osamnaesti Sarajevo Wine Weekend festival održat će se 25.10.2024. godine na novoj lokaciji - gradska Vijećnica.
S organizatorima jednog od najglamuroznijih događaja u Sarajevu smo razgovarali o svemu u što je vinski festival izrastao kroz 18 godina svoga postojanja. U čast tome napravili su najavni video, gdje su se kroz godine i fotografije prisjetili kako je to sve izgledalo od samih početaka, pa sve do danas.
https://www.youtube.com/watch?v=p1viNtOMSEo
Sjećate li se svoga prvog održanog Sarajevo Wine Weekend festivala?
Naravno, taj festival ne možemo zaboraviti, kazao nam je kroz osmijeh direktor Finih Vina, ali i organizator festivala gospodin Amir Beširević. Naš prvi Sarajevo Wine Weekend je održan u Hotelu Europa. Festival je započeo sa skromnim brojem vinarija, ali je privukao veliki broj posjetioca i pažnju zaljubljenika u vino, što nas je ugodno iznenadilo.
Sarajevo Wine Weekend je od početka do danas postao prepoznatljiv događaj na vinskoj sceni. Međutim ovogodišnje osamnaesto izdanje festivala predstavlja upravo zrelo vinsko iskustvo koje okuplja bh. vinarije, regiju, ali i šire, uz veliku pažnju posvećenu raznolikosti sorti i kvalitetu vina, kazao je gospodin Beširević.
Šta za vas upravo predstavlja osamnaesta godišnjica festivala Sarajevo Wine Weekend?
Osamnaesta godišnjica festivala za nas, kao organizatore, predstavlja veliki uspjeh, jer smo na jednom mjestu uspjeli okupiti i najprominentnije vinare, ali i prepoznati one koji su kroz godine rasli zajedno s nama i postali nezamjenjiva karika vinskog tržišta.
Kroz godine gledali smo publiku koja je sazrijevala kroz zajednička druženja, postajući sve sofisticiranija i tražeći sve više, bolje i kvalitetnije. Rasli smo, ali i dalje rastemo zajedno sa svojim vinarima i publikom, a to je zaista čast i privilegija rijetkih.
Kako biste opisali put od početka osnivanja festivala pa sve do danas?
Iako to danas zvuči neobično, ideja o osnivanju vinskog festivala u Sarajevu prije 18 godina je tada djelovala dovoljno avangardno da joj se baš i ne povjeruje u potpunosti. Iako kultura ispijanja vina nikada nije bila nepoznanica u ovom gradu, u to je vrijeme bila rezervirana samo za ekskluzivnije restorane.
Od tada pa do danas, Sarajevo Wine Weekend je prošao poprilično dug i zahtjevan put. Misija o širenju kulture pijenja vina i upoznavanja s plemenitom vještinom vinogradarstva je trajala dugo, ali onoga trenutka kada je zaživjela – povratka nije bilo.
Osamnaest godina kasnije je ovaj Festival narastao do jednog od kvalitetnijih događaja te vrste u zemlji i bez dvojbe, jednog od najznačajnijih regionalnih festivala. Ozbiljna promjena svijesti o kulturi vina je najvidljivija u posljednjih par godina, u kojima je Sarajevo Wine Weekend dostigao apsolutni vrhunac u posjećenosti jednako od strane publike, koliko i od vinara izlagača.
Prošle godine ste uveli Festivalski vodič, da li će se i ove godine naći na vašoj listi?
Na prošlogodišnjem festivalu, Festivalski vodič se pokazao kao odličan putokaz za naše posjetioce. Dogovorili smo se da ćemo i ove godine našoj publici “olakšati posao”. Uskoro ćemo pustiti na naše društvene mreže sve o Festivalskom vodiču, naše vinske i gastro izlagače, zbog toga stay tuned.
Kada i gdje će se održati 18.Sarajevo Wine Weekend?
Festival će se ove godine održati u gradskoj Vijećnici, na adresi Brodac 1, Sarajevo, u petak 25.10.2024.godine od 16:00 do 22:00. Dok tradicionalno nakon završteka zvaničnog dijela festivala večer će se dodatno “začiniti” zabavom u Coloseum Clubu s početkom u 23:00h.
Gdje i kako čitatelji portala Bonjour.ba mogu kupiti ulaznice?
Kupovinu ulaznica za Festival, koje su u ograničenim količinama, možete obaviti putem servisa kupikartu.ba, na svim prodajnim mjestima Kupikartu ili na sam dan održavanja u Vijećnici. Cijena ulaznice je 50,00 KM po osobi. Kotizacija za korištenje Riedel čaše će biti 10,00 KM za Degustazione čašu i 50,00 KM za Winewings čašu, za posjetioce koji budu htjeli upotpunosti uživati u vinskim aromama.
Za kraj šta biste poručili našim čitaocima i ljubiteljima vina?
Kao i svaka priča koja za cilj ima konekciju s ljudima, glamur, hedonizam i strast prema životu i ova je rasla kroz izazove, anegdote i prijateljstva. Sve to je ovaj (naš) Festival učinilo onim što je on danas i njegovom najboljom verzijom koja nas čeka u Sarajevu.
Dragi posjetioci i ljubitelji vina, vikend u posljednjoj polovini desetog mjeseca zaista donosi uzbudljive događaje, stoga vas pozivamo da nas posjetite, jer će biti nemoguće odoljeti. Vidimo se 25.10.2024.godine u Vijećnici. Pratite društvene mreže Sarajevo Wine Weekend i budite u toku sa događajima koji nam slijede.
* * *
Naslovna fotografija: Pexels.com
Foto: PR
TEKST: Bonjour.ba/PR
Perutnina Ptuj, vodeća peradarska industrija u regiji, prva je u Bosni i Hercegovini dobila certifikat “uzgojeno bez upotrebe antibiotika” koji joj je dodijeljen za liniju proizvoda “Piletina Natur”, dostupnu na policama širom Bosne i Hercegovine od juna ove godine.
Iz kompanije navode kako ova inovativna ponuda dolazi kao odgovor na sve veću potražnju potrošača za zdravijim i prirodnijim prehrambenim opcijama.
Naime, iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) navode kako ubrzan razvoj antimikrobne rezistencije predstavlja vodeću zdravstvenu prijetnju. Na brzi razvoj bakterijske rezistencije uveliko utječe neprimjereno i prekomjerno propisivanje antibiotika, njihova nepravilna upotreba kao i upotreba u preventivne svrhe u veterinarskoj medicini.
Najsavremenija tehnologija koja osigurava zdravlje pilića
Na zvaničnoj promociji nove linije, certifikat koji garantira da pilići ni u jednoj fazi tova nisu primili antibiotike, Perutnini Ptuj dodijelila je certifikacijska kuća DNV Adriatica.
„Napravili smo iskorak koji mijenja standarde domaće proizvodnje i tržišta. S ponosom potvrđujemo da smo prvi proizvođač u Bosni i Hercegovini koji svojim kupcima nudi certificiranu piletinu - uzgojenu bez upotrebe antibiotika. Ovo je rezultat višegodišnjeg rada, od kontrolisanog uzgoja do primjene najsavremenijih tehnologija koje osiguravaju zdravlje životinja.
Perutnina Ptuj Natur linija s Antibiotic Free certifikatom dokaz je da se i u domaćim uslovima može proizvoditi po najvišim evropskim standardima ako postoji vizija, stručnost i hrabrost da se ide ispred vremena. Ovo je naš odgovor na pitanje - šta želimo staviti na porodični sto. Zbog toga sa sigurnošću kažemo – Bliže prirodi. Bliže ljudima,” izjavio je Adnan Hodžić, direktor kompanije Perutnina Ptuj BH d.o.o.
Certifikaciji je prethodio temeljiti pregled ukupne vertikalno integrisane proizvodnje.
“Perutnina Ptuj je pionir na ovim prostorima kada je uzgoj bez upotrebe antibiotika u pitanju. Već dvije godine radimo na projektu Antibiotic Free u Bosni i Hercegovini što dovoljno govori koliko je opsežan i kompleksan. Naši auditori jedini imaju pravo uzimanja uzoraka, gdje proizvođač ne zna na kojim farmama će se vršiti uzorkovanje, a uzorkuju se stelja, voda na kraju linije i hrana iz usipnog koša.
I zaista samo firme koje imaju sisteme upravljanja kvalitetom, koje i same imaju vrlo rigoroznu kontrolu farmi i dobavljača, mogu proći ovu zahtjevnu proceduru koja prethodi izdavanju certifikata”, izjavila je Renata Preložnjak, direktorica prodaje i odjela edukacije za Adriatik regiju u Certifikacijskoj kući DNV Adriatica.
Domaći uzgoj
Na farmi Perutnine Ptuj u Bosni i Hercegovini, ali i u saradnji s više od 100 domaćih kooperanata, pokrenut je tehnološki najsavremeniji način uzgoja pilića. Poseban značaj pridaje se kvalitetu ishrane i higijenskim mjerama. U strogo kontrolisanom okruženju, u kojem se redovno uzorkuju voda, hrana i stelja, omogućen je zdrav život i pravilan razvoj pilića.
“Proizvodnja piletine s deklaracijom - uzgojeno bez antibiotika dobija sve veći značaj u svijetu jer doprinosi zaštiti potrošača, dobrobiti životinja i očuvanju životne sredine. Ovaj pristup je važan korak ka odgovornijoj i etičnijoj proizvodnji hrane i borbi protiv antimikrobne rezistencije.
Za potrošače to znači sigurniju hranu, bez ostataka antibiotika u proizvodima životinjskog poriјekla, koji mogu ugroziti zdravlje, izazvati alergije i povećati rizik od rezistencije“, pojasnio je prof. dr. Drago Nedić iz JU VIRS “Dr. Vaso Butozan” Banja Luka, dodavši kako ovakav uzgoj potrošačima pruža veću sigurnost i povјerenje u kvalitet hrane koјu konzumiraјu.
Kvalitet, sigurnost, sljedivost
Ukupni proizvodni lanac temelji se na integrisanom sistemu KSS (kvalitet, sigurnost, sljedivost), gdje su svi procesi proizvodnje strogo kontrolisani. Hrana za piliće, koja je nutritivno i energetski izbalansirana za svaku fazu njihova rasta i razvoja, garantuje i meso boljeg kvaliteta, odnosno većih nutritivnih vrijednosti za čovjeka.
Ovom linijom proizvoda Perutnina Ptuj potvrdila je svoju predanost najvišim standardima sigurnosti hrane i održivosti. Dodatno je učvrstila poziciju lidera u prehrambenoj industriji, pružajući kupcima proizvode koji zadovoljavaju ne samo njihove prehrambene potrebe, već i njihove ekološke i etičke vrijednosti.
Foto: PR
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!