TEKST: Bonjour.ba/PR

DATUM OBJAVE: 15.10.2024.

Organizatori Sarajevo Wine Weekend-a poručuju: “Punoljetniiii smo!”. Osamnaesti Sarajevo Wine Weekend festival održat će se 25.10.2024. godine na novoj lokaciji - gradska Vijećnica.





S organizatorima jednog od najglamuroznijih događaja u Sarajevu smo razgovarali o svemu u što je vinski festival izrastao kroz 18 godina svoga postojanja. U čast tome napravili su najavni video, gdje su se kroz godine i fotografije prisjetili kako je to sve izgledalo od samih početaka, pa sve do danas.


https://www.youtube.com/watch?v=p1viNtOMSEo


Sjećate li se svoga prvog održanog Sarajevo Wine Weekend festivala?

Naravno, taj festival ne možemo zaboraviti, kazao nam je kroz osmijeh direktor Finih Vina, ali i organizator festivala gospodin Amir Beširević. Naš prvi Sarajevo Wine Weekend je održan u Hotelu Europa. Festival je započeo sa skromnim brojem vinarija, ali je privukao veliki broj posjetioca i pažnju zaljubljenika u vino, što nas je ugodno iznenadilo. 




Sarajevo Wine Weekend je od početka do danas postao prepoznatljiv događaj na vinskoj sceni. Međutim ovogodišnje osamnaesto izdanje festivala predstavlja upravo zrelo vinsko iskustvo koje okuplja bh. vinarije, regiju, ali i šire, uz veliku pažnju posvećenu raznolikosti sorti i kvalitetu vina, kazao je gospodin Beširević.




Šta za vas upravo predstavlja osamnaesta godišnjica festivala Sarajevo Wine Weekend?

Osamnaesta godišnjica festivala za nas, kao organizatore, predstavlja veliki uspjeh, jer smo na jednom mjestu uspjeli okupiti i najprominentnije vinare, ali i prepoznati one koji su kroz godine rasli zajedno s nama i postali nezamjenjiva karika vinskog tržišta.

Kroz godine gledali smo publiku koja je sazrijevala kroz zajednička druženja, postajući sve sofisticiranija i tražeći sve više, bolje i kvalitetnije. Rasli smo, ali i dalje rastemo zajedno sa svojim vinarima i publikom, a to je zaista čast i privilegija rijetkih.




Kako biste opisali put od početka osnivanja festivala pa sve do danas?

Iako to danas zvuči neobično, ideja o osnivanju vinskog festivala u Sarajevu prije 18 godina je tada djelovala dovoljno avangardno da joj se baš i ne povjeruje u potpunosti. Iako kultura ispijanja vina nikada nije bila nepoznanica u ovom gradu, u to je vrijeme bila rezervirana samo za ekskluzivnije restorane.

Od tada pa do danas, Sarajevo Wine Weekend je prošao poprilično dug i zahtjevan put. Misija o širenju kulture pijenja vina i upoznavanja s plemenitom vještinom vinogradarstva je trajala dugo, ali onoga trenutka kada je zaživjela – povratka nije bilo.




Osamnaest godina kasnije je ovaj Festival narastao do jednog od kvalitetnijih događaja te vrste u zemlji i bez dvojbe, jednog od najznačajnijih regionalnih festivala. Ozbiljna promjena svijesti o kulturi vina je najvidljivija u posljednjih par godina, u kojima je Sarajevo Wine Weekend dostigao apsolutni vrhunac u posjećenosti jednako od strane publike, koliko i od vinara izlagača.




Prošle godine ste uveli Festivalski vodič, da li će se i ove godine naći na vašoj listi?

Na prošlogodišnjem festivalu, Festivalski vodič se pokazao kao odličan putokaz za naše posjetioce. Dogovorili smo se da ćemo i ove godine našoj publici “olakšati posao”. Uskoro ćemo pustiti na naše društvene mreže sve o Festivalskom vodiču, naše vinske i gastro izlagače, zbog toga stay tuned.


Kada i gdje će se održati 18.Sarajevo Wine Weekend?

Festival će se ove godine održati u gradskoj Vijećnici, na adresi Brodac 1, Sarajevo, u petak 25.10.2024.godine od 16:00 do 22:00. Dok tradicionalno nakon završteka zvaničnog dijela festivala večer će se dodatno “začiniti” zabavom u Coloseum Clubu s početkom u 23:00h.

 



Gdje i kako čitatelji portala Bonjour.ba mogu kupiti ulaznice?

Kupovinu ulaznica za Festival, koje su u ograničenim količinama, možete obaviti putem servisa kupikartu.ba, na svim prodajnim mjestima Kupikartu ili na sam dan održavanja u Vijećnici. Cijena ulaznice je 50,00 KM po osobi. Kotizacija za korištenje Riedel čaše će biti 10,00 KM za Degustazione čašu i 50,00 KM za Winewings čašu, za posjetioce koji budu htjeli upotpunosti uživati u vinskim aromama.




Za kraj šta biste poručili našim čitaocima i ljubiteljima vina?

Kao i svaka priča koja za cilj ima konekciju s ljudima, glamur, hedonizam i strast prema životu i ova je rasla kroz izazove, anegdote i prijateljstva. Sve to je ovaj (naš) Festival učinilo onim što je on danas i njegovom najboljom verzijom koja nas čeka u Sarajevu.

Dragi posjetioci i ljubitelji vina, vikend u posljednjoj polovini desetog mjeseca zaista donosi uzbudljive događaje, stoga vas pozivamo da nas posjetite, jer će biti nemoguće odoljeti. Vidimo se 25.10.2024.godine u Vijećnici. Pratite društvene mreže Sarajevo Wine Weekend i budite u toku sa događajima koji nam slijede.

* * *
Naslovna fotografija: Pexels.com
Foto: PR


Bonjour

Uvijek ste u dilemi koju vrstu tjestenine izabrati? Mi smo probali recept koji rješava sve.

TEKST: Bonjour.ba

Uvijek ste u dilemi koju vrstu tjestenine izabrati? Mi smo probali recept koji rješava sve. Uvijek ste u dilemi koju vrstu tjestenine izabrati? Mi smo probali recept koji rješava sve.

U Italiji se vjeruje da hrana ne liječi samo tijelo, nego i dušu. 'Mangia che ti passa', kažu Italijani, 'Jedi i proći će te'; jedna od najpoznatijih narodnih izreka, koja nije samo savjet, nego način razmišljanja.

To nije puka utjeha, nego filozofija života koja kaže da tanjir tople tjestenine, kap maslinovog ulja i razgovor uz čašu vina mogu popraviti i dan i raspoloženje. Taj italijanski duh, onaj u kojem se hrana ne jede, nego doživljava, ne živi samo u Rimu i Napulju. 

 



Možemo ga pronaći i ovdje, u trenutku kad na maslinovom ulju zamiriše sitno sjeckani luk i prostor se ispuni toplinom doma, te u Tropic i Crvena jabuka marketima, gdje Buonetti tjestenina i njen kuhar podsjećaju da i najjednostavniji obrok može postati trenutak za uživanje ako mu poklonimo samo malo pažnje i topline.


crvena_jabuka_buonetti5bonjour_ba

Kad je izbor tjestenine dilema sama po sebi…  

Koliko puta ste stajali ispred police s tjesteninom, nesigurni koju izabrati: fettuccine ili tagliatelle, sa jajima ili bez? 

 



Neke izgledaju savršeno za kremaste sosove, druge traže malo maslinovog ulja i par listića bosiljka, a vi stojite, razmišljate i znate da će sve brige nestati onog trenutka kad čujete prvo zveckanje tanjira i miris koji ispuni kuhinju.

 



Tjestenina ima tu moć da običan obrok pretvori u mali trenutak uživanja, onaj zbog kojeg se sve čini lakšim i ljepšim. 

U tom smislu, Buonetti tjestenina savršeno čuva duh Italije u svakoj porciji: rađena po tradicionalnoj recepturi od 100% durum pšenice, prilagođena svakom trenutku i ukusu.


crvena_jabuka_buonetti2bonjour_ba

Dolazi u dvije varijante, sa jajima, bogatijeg i punijeg okusa, idealna za mesne i kremaste sosove, te bez jaja, laganija i svestranija, savršena za jednostavna, svakodnevna jela. 


crvena_jabuka_buonetti12bonjour_ba

Bez obzira koju odaberete, rezultat je uvijek isti: tanjir koji donosi osjećaj zadovoljstva i miris koji na trenutak pretvara vašu kuhinju u mali italijanski kutak mira.

 



Kad ne znate šta kuhati, ovaj kuhar definitivno zna  

Znamo kako to izgleda... kad otvorite frižider i nemate ideju odakle početi. A ako se odlučite za tjesteninu, tek tada kreće prava dilema: koju izabrati, koji sos, koliko dugo kuhati…

 



Zato smo ovaj put prepustili odluku onome ko uvijek ima pravi odgovor, a to je Buonetti kuhar. Jednostavan, inspirativan i napisan tako da svako može uživati u kuhanju, bez žurbe i stresa.


crvena_jabuka_buonetti14bonjour_ba

Na njegovim stranicama, kroz 48 recepata za četiri godišnja doba, svaka sezona ima svoj ritam: proljeće je svježe, ljeto mirisno, jesen topla, a zima puna okusa koji griju. Stranice prate ritam svakodnevice, pune su malih savjeta koji kuhanje pretvaraju u ritual, a ne obavezu.

U dijelu posvećenom jeseni pronašli smo jelo koje nas je razriješilo svih dilema: fettuccine u mesnom sosu iz rerne.


crvena_jabuka_buonetti3bonjour_ba

crvena_jabuka_buonetti6bonjour_ba

crvena_jabuka_buonetti13bonjour_ba

crvena_jabuka_buonetti16bonjour_ba

Uz nekoliko kapi GAEA Kalamata maslinovog ulja i prstohvat Kulino začina, koji svakom zalogaju daje savršen balans, ovo jelo postaje sve što očekujemo od dobre tjestenine: toplo, jednostavno i neodoljivo mirisno.


crvena_jabuka_buonetti19bonjour_ba

Federico Fellini je jednom rekao da je život kombinacija magije i tjestenine i teško je s tim ne složiti se. U jednostavnom obroku često se krije mnogo više od hrane: miris doma, osjećaj mira i topline, tišina između dva zalogaja u kojoj sve ima smisla.


crvena_jabuka_buonetti18bonjour_ba

Buonetti nas podsjeća da za dobar obrok nije potrebna posebna prilika. Dovoljno je malo vremena, nekoliko kvalitetnih sastojaka i želja da uživamo u onome što stvaramo. 

Dok se mirisi šire kuhinjom i prvi zalogaj otkriva savršeni balans ukusa, postaje jasno da je upravo u tim trenucima život najukusniji.
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Crvena jabuka market.
Foto: PR  


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!