Uskoro počinje 15. Sarajevo Wine Weekend. Donosimo program festivala - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Uskoro počinje 15. Sarajevo Wine Weekend. Donosimo program festivala

Tekst:

Bonjour.ba/PR

EVENT
14.10.2019.

Iako to danas zvuči neobično, ideja o osnivanju vinskog festivala u Sarajevu prije nešto više od 15 godina je tada djelovala dovoljno avangardno da joj se baš i ne povjeruje u potpunosti. Iako kultura ispijanja vina nikada nije bila nepoznanica u ovom gradu, u to je vrijeme bila rezervirana samo za ekskluzivnije restorane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tada pa do danas, Sarajevo Wine Weekend je prošao prilično dug i zahtjevan put. Misija o širenju kulture pijenja vina i upoznavanja s plemenitom vještinom vinogradarstva je trajala deset godina, ali onoga trenutka kada je zaživjela – povratka nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od malog događaja za vinske entuzijaste, petnaest godina kasnije je ovaj festival narastao do jednog od kvalitetnijih događaja te vrste u zemlji i bez dvojbe, jednog od najznačajnijih regionalnih festivala. Ozbiljna promjena svijesti o kulturi vina je najvidljivija u posljednjih pet godina, u kojima je Sarajevo Wine Weekend dostigao apsolutni vrhunac u posjećenosti jednako od strane publike, koliko i od vinara izlagača.

„Petnaesta godišnjica festivala za nas, organizatore, predstavlja veliki uspjeh, jer smo na jednom mjestu uspjeli okupiti i najprominentnije vinare, ali i prepoznati one koji su kroz godine rasli zajedno s nama i postali nezamjenjiva karika vinskog tržišta. Doprinijeli smo i da nekolicina posjetitelja festivala, inspirisani živopisnim pričama o nastanku vina, za svoj životni poziv odaberu upravo put sommelierstva i vina općenito. Gledali smo publiku koja je sazrijevala kroz oktobarska druženja, postajući sve sofisticiranija i tražeći sve više, bolje i kvalitetnije.
Rasli smo, dakle, zajedno sa svojim vinarima i publikom, a to je zbilja privilegija rijetkih. Danas, uoči petnaeste godišnjice Sarajevo Wine Weekenda možemo s pravom potvrditi da smo možda i počeli kao mali avangardni performans, ali smo dosegli kategoriju mainstreama i dotakli tačku iz koje nema povratka.
“ - poručili su organizatori. 

Što nas očekuje na 15. Međunarodnom Sarajevo Wine Weekendu?
 
18. i 19. 10. odražava se 15. Međunarodni Sarajevo Wine Weekendu u Domu Armije, od 16h do 22h. 
Sve posjetitelje očekuje 20 gastro izlagača, 10 pratećih vinskih događaja i 70 vinskih izlagača, a detaljniji program možete istražiti klikom ovdjeVidimo se 18. i 19.10. na 15. Međunarodnom Sarajevo Wine Weekendu.

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno