TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 19.11.2014.
Jesen je za mnoge sinonim i za prehladu i gripu. Što i nije neobično, budući da našem organizmu treba vremena da se prilagodi na nove uvjete i niske temperature. Najlakši i ujedno najzdraviji način jeste unošenje što većeg broja vitamina i minerala u organizam hranom. Kako biste ojačali organizam i pri tome smanjili mogućnost širenja bakterija i virusa, donosimo vam 11 namirnica koje biste treba
#Jabuke. Zato što nam je svima poznata ona poslovica da jedna jabuka dnevno tjera doktora van.
#Chilli rajčice su jedan od podcijenjenih izvora vitamina C, a vitamin C je poznat kao odličan pomagač u stvaranju antitijela i obrani našeg organizma od infekcija. Jednostavno, dodajte ih u juhu ili neku od čorbi koje volite pripremati.
#Mrkve su odličan izvor beta karotena, a u našem organizmu se pretvaraju u vitamin A, a ujedno je i antioksidans.
#Prokulice, kelj, blitva – ovo povrće se svakako treba naći na vašem jelovniku. Bogato je željezom, vitaminom C, K, kalijem, mikronutrijentima... vi samo trebate odlučiti u kojem obliku ga želite konzumirati!
#Agrumi. Grejp, naranča i limun – bogati su vitaminom C, antioksidansi, smanjuju stres i napetost i odlični su i za mršavljenje.
#Gljive. Gljive su bogate citokinima, koji su pored molekula antitijela, najvažniji sekundarni proizvođač ćelija vašeg imunog sistema. Sad nemate izgovora za ne-pripremanje ukusne juhe s gljivama!
#Datulje su slatke, sočne, i sadrže čak 15 različitih minerala, 23 vrste aminokiselina i bogate su proteinima, vitaminom A i K, željezom, magnezijem...Idealan desert!
#Bademi su bogati vitaminom E, bez kojeg naš imunitet ne može baš najbolje funkcionirati. A jako je korisan čak i u malim količinama!
#Češnjak – iako njegov miris nije njegov najbolji suputnik, ova namirnica jedna je od rijetkih koja ima mogućnost boriti se direktno protiv bakterija i infekcija.
# Đumbir biste svakako trebali dodati kao dodatak vašim jelima ili čaju, budući da je i on jedan od začina koji pripomaže jačanju vašeg organizma.
#Juhe – naposljetku, napravite mini mix od dijela gore spomenutih sastojaka i priremite ukusnu domaću juhu.
TEKST: Bonjour.ba
Kada govorimo o frizuri koja uspijeva biti istovremeno moderna, praktična i elegantna, bob već godinama zauzima 1. mjesto.
No, ove sezone on dobija novu dimenziju zahvaljujući nijansi kestena, toploj, bogatoj boji koja reflektuje sve ono što volimo kod jeseni pred nama: prirodne tonove, mekoću i suptilnu sofisticiranost.
Kestenasta nijansa je idealna za ovo doba godine jer unosi toplinu i dimenziju u kosu, a pritom savršeno nadopunjava tipične boje garderobe ovog perioda, od bež i karamel nijansi, do sive, maslinaste i tamnoplave. Upravo zato, bob u boji kestena djeluje kao svojevrsni 'modni aksesoar' koji povezuje cijeli styling u jednu skladnu cjelinu.
Osim estetskog dojma, praktičnost boba ostaje neupitna. Lako se održava, može se stilizirati ravno, s blagim valovima ili naglašenim šiškama, pa je podjednako dobar izbor za poslovne prilike, večernje izlaske ili opuštene vikende.
Stručnjaci ističu da je ovo nijansa koja laska gotovo svim tonovima kože i pristaje različitim teksturama kose. Za one koji žele dodatni efekt, moguće je uvesti suptilne pramenove u karamel ili med boji, što bobu daje dimenziju i čini ga još zanimljivijim.
Naslovna fotografija: @ilhamette_
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!