TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 3.12.2015.
Dvanaesti mjesec je, između ostalog, poznat kao mjesec nakupljanja kilograma. Zima je, hladno je, kuhano vino, kobasice, tradicionalna jela, slastice...i drugi ukusni izgovori. Ako k tomu dodamo još koje putovanje i izlet na kojima svakako ne pazimo što jedemo - zvuči kao jako kalorično razdoblje. I neka je, tako to i treba biti.
No, to ne znači da s vremena na vrijeme organizam ne trebamo iznenaditi pokojim zdravim obrokom.
Pojedine namirnice su nam stalno na dohvat ruke, ali ih uporno zaobilazimo jer su većinom zelene i mama kaže da su zdrave. Ali neka ovaj mjesec bude i mjesec izazova za vas – da od tih istih namirnica napravite neko svoje jelo, na svoj način, koje ćete voljeti. Kao mali podsjetnik/šalabahter donosimo vam popis 10 namirnica s najmanje kalorija :
1. Kupus
Sadrži samo 22 kalorije po šalici. Sadrži mnoštvo vitamina i minerala koji su neophodni za naše zdravlje.

Foto: unsplash.com
2. Salata
Barem danas na svakom koraku imate ukusne recepte sa salatama. Zelena i ljubičasta – možete je pojesti tonu, a da se ne udebljate ni grama. Pomaže regulirati i šećer u krvi.
3. Brokula
Rijetko je tko voli, ali ima toliko dobrobiti da je jednostavno morate ubaciti na meni. Snižava kolesterol, potiče mršavljenje, regulira probavu, štiti imunitet...
4. Kava
Crna kava je jedno od najmanje kaloričnih pića. Kofein ubrzava metabolizam, tako da je dobar saveznik u mršavljenju, a njena kvalitetna svojstva produžuju život. Dok čitate članak slobodno si pripremite jednu.

Foto: unsplash.com
5. Repa
Ima svega 36 kalorija po šalici. Može se koristiti kao dodatak jelima, a ukusna je i sirova, naribana ili narezana na kockice.
6. Tikvice
Imaju samo 20 kalorija po šalici. Jednostavna je za uzgoj, pa različitih vrsta ima kroz cijelu godinu. Možete je koristiti u juhama, čorbama, pečene, kuhane... varijacija je bezbroj.
7. Grejp
Citrus koji je među ženama poznat kao najbolji prijatelj u borbi protiv celulita. Sadrži vitamine koji štite arterije i čuvaju tijelo od arteroskleroze.
8. Kiseli krastavci
Šalica kiselih krastavaca sadrži samo 16 kalorija, pa je to namirnica koju možete konzumirati uvijek, uz bilo koji obrok, bez straha da će utjecati na vašu kilažu.
9. Rikola
Definitivni pobjednik među niskokaloričnim namirnicama, jer šalica iste sadrži samo 4 kalorije. Prepuna je vlakana, a u minimalnim količinama sadrži masnoće. Dobra je i za seksualno zdravlje jer pomaže blokirati apsorpciju toksina koji štete libidu.
10. Kokice
Govorimo o klasičnom kukuruzu kojeg pripremate doma u loncu uz kapljicu ulja i malo soli. Imaju minimalno kalorija i dobre su za probavu. A i odlično su društvo za filmsku večer.
***
Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: BONJOUR.ba
TEKST: Adelisa Mašić
Postoje restorani u koje dolazimo zbog pogleda i oni u koje se vraćamo zbog hrane. City View Sarajevo uspijeva spojiti oboje, ali ono što ga zaista izdvaja je osjećaj s kojim gost odlazi.
Osjećaj zbog kojeg ne gledate na sat i shvatite da vam je zapravo bilo jako lijepo.
Od prvog koraka na ulazu, preko pažljivo osmišljenog menija, pa sve do pogleda koji se otvara prema Sarajevu, ovaj restoran je zamišljen kao kompletno iskustvo, a ne samo kao mjesto za obrok.
Kako nam u razgovoru otkriva chef Antonio Radoš, filozofija restorana od početka je jasna: gost nije potrošač, već osoba kojoj se želi biti dobar domaćin.
„Kada sjednu za sto, želimo da osjete opuštenost, toplinu i sigurnost da su na mjestu gdje se svaki detalj radi s namjerom, pažnjom i ljubavlju“, objašnjava Radoš.
Od bruncha koji je nedostajao gradu do cjelodnevne kuhinje
City View, koji se nalazi na adresi Podcarina 1, je u startu zamišljen kao brunch mjesto kakvo je Sarajevu dugo nedostajalo. Fokus je bio na inovativnim jelima, lokalnim namirnicama te kvaliteti i prezentaciji, uz lagane obroke koji su jasno profilirani i lako prepoznatljivi.
„City View je primarno bio fokusiran na brunch, kakav nedostaje u gradu, s inovativnim jelima i hranom pripremljenom na unikatan način, uz fokus na lokalne namirnice, kvalitet i prezentaciju“, objašnjava chef Antonio Radoš.
S vremenom su, sasvim prirodno, počeli dolaziti i upiti za večeru. Gosti su željeli ostati duže i vratiti se i nakon radnog vremena koje je u početku bilo rezervisano za jutarnje i dnevne obroke. 
„Vremenom smo dobili dosta upita za služenje hrane i poslije našeg tadašnjeg radnog vremena, pa je prirodno došao sljedeći korak, a to je da služimo hranu cijeli dan“, dodaje Radoš.
Danas City View nudi hranu tokom cijelog dana, ali uz jasnu podjelu ritma:
„Jutro i rano popodne su posvećeni laganijim jelima koja se spremaju brzo, dok navečer pripremamo ozbiljnija i kompleksnija jela“, ističe Radoš, opisujući prelazak u večernji tempo u kojem, kako kaže, „nakon užurbanog dana sve pomalo usporava i nastupa čisti hedonizam“.


Pogled privuče, ali hrana zadrži
Iako sam naziv restorana često prvo privuče pažnju, reakcije gostiju su, kako kaže chef, gotovo uvijek iste: dođu zbog pogleda, a vraćaju se zbog hrane.
Turisti posebno cijene priliku da uz prelijep panoramski pogled na Sarajevo probaju jela koja nisu generična, dok domaći gosti brzo prepoznaju kvalitet i dosljednost. Upravo ta kombinacija, doživljaj prostora i ozbiljna kuhinja, čini City View mjestom koje se pamti.
Mali meni, jasna priča
Meni u City Viewu nije opširan i to je svjesna odluka. Devet jela za brunch i devet za večeru osmišljeni su tako da svako jelo nosi svoju priču i predstavlja restoran na poseban način.
Ako se mora izdvojiti favorit chefa, to je Meat the Chef, jelo koje okuplja njegove omiljene elemente i jasno se obraća ljubiteljima mesa. Kao apsolutni best seller, s druge strane, ističe se Eggsciting sataraš, jelo po kojem je City View već postao prepoznatljiv.
Gostoprimstvo kao suština koncepta
Osim hrane, poseban naglasak stavljen je na ono što tim City Viewa smatra pravom razlikom između dobrog restorana i mjesta kojem se gosti vraćaju, a to je gostoprimstvo.
Za njih to nije samo korektan servis, već iskrena pažnja, toplina i energija koja se osjeti, ali se ne nameće. Kroz stalne treninge i rad s timom, gradi se kultura u kojoj svi razumiju da gost najduže pamti kako se osjećao.
„Upravo taj ljudski faktor, odnos osoblja prema gostima i energija prostora, uz prepoznatljive ukuse, razlog su zbog kojeg nam se ljudi vraćaju“, ističe Radoš.
Bez žurbe, bez pretencioznosti
Kada je riječ o budućnosti, planovi su svjesno odmjereni. Širenje trenutno nije prioritet, jer je fokus na onome što se gradi ovdje i sada: kuhinji, iskustvu gosta i jasnom identitetu koji je smiren, dosljedan i iskren.
Kako ističe chef Antonio Radoš, City View ne teži buci ni velikim gestama. „Dobra večera ne mora biti bučna ni pretenciozna, nego smirena, topla i iskrena. Mjesto u koje se gosti vraćaju jer znaju šta mogu očekivati i jer im to prija.“
Ako ikada dođe do širenja, to je, prema njegovim riječima, nešto što može doći isključivo kao rezultat tog rada, a ne kao cilj sam po sebi.
Foto: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!