10 uzbudljivih europskih gradova koje možete posjetiti s ograničenim budžetom - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

10 uzbudljivih europskih gradova koje možete posjetiti s ograničenim budžetom

Tekst:

Bonjour.ba

PUTOVANJA
31.3.2016.

Europa je poznata kao kontinent – domovina nekih od najskupljih gradova na svijetu. No, zahvaljujući određenim ekonomskim kretanjima u 2015.godini, u većini gradova cijene su se spustile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, za neke od glavnih europskih gradova još uvijek ćete za običan posjet izdvojiti cijelo malo bogatstvo, ali za one manje razvikane i popularne, dovoljno je imati dobru volju i nešto ušteđevine. A da ne spominjemo da su ti manje razvikani gradovi oni koji će vam jednakom brzinom svojom ljepotom oduzeti dah. Donosimo vam popis njih 10, koje prema istraživanjima brojnih magazina posvećenih putovanjima svakako trebate dodati na listu putovanja.

1. KRAKOW, POLJSKA

Iako nije grad koji ćete baš usput posjetiti na svojoj turneji, zasigurno će se isplatiti da se zaputite izravno u njega. Za ljubitelje povijesti i umjetnosti, to je grad koji nudi najbolje od klasične Europe, tornjeve, muzeje, trgove, palače…U samom centru grada možete pronaći smještaj po nevjerojatno niskim cijenama, a uz to nazdraviti i pivom za 3 KM. Za jedan dan u Krakowu izdvojit ćete oko 45 KM.

krakow

2. BUDIMPEŠTA, MAĐARSKA

Iako niskim cijenama ne može parirati Krakowu, zasigurno to može znamenitostima i ljepotama. Budimpešta je gradu koji se uz običan GPS možete zaputiti u automobilu i uz to uživati u usputnom krajoliku. Ako želite jesti i piti po povoljnijim cijenama, odmaknite se od centra grada, i počastite u gradskim pubovima uz pivo i tradicionalna jela. Za jedan dan u Budimpešti izdvojit ćete oko 50 KM.

budapest

 

3. ČESKÝ KRUMLOV, ČEŠKA

Grad na sjeveru Češke s otprilike 140.000 stanovnika turisti tek otkrivaju. Oni koji su željni smiraja i bijega od klasične gradske vreve, svoju zadovoljštinu će naći u ovom gradiću smještenom uz rijeku u kojemu sve mogu preći pješice. Na glavnom trgu cijeli obrok možete pronaći za manje od 10 KM, a pola litre piva za otprilike 2 KM. Za jedan dan u Český Krumlovu izdvojit ćete oko 50 KM.

Cesky Krumlov town

4. ISTANBUL, TURSKA

Istanbul glasi kao jedna od najvećih europskih metropola koja ima mnogo toga za ponuditi, a uz to je i veliko turističko središte. Unatoč tomu što cijene iz godine u godinu rastu, zahvaljujući činjenici da je lira u opadanju, cijene su i dalje pristupačne. Katedrale, džamije, dvorci, tržnice…ima sve ono što nude i ostali europski veliki gradovi, a opet, zbog neposredne blizine Azije, opet je sasvim drugačiji. Tradicionalna jela možete naći i u samom centru jako povoljno, čak su i cijene alkohola znatno ispod europskih standarda. Za jedan dan u Istanbulu izdvojit ćete oko 65 KM.

istanbul

5. PRAG, ČEŠKA

Istina je da Prag nije najpovoljniji grad koji možete posjetiti, pogotovo ako slijedite glavne turističke rute, ali zasigurno je još uvijek među povoljnijima i onih u koje ćete se poželjeti vratiti ponovno. Ukoliko se odmaknete od glavnih hotela i gradskih restorana s velikim engleskim natpisima proći ćete puno bolje. Pivo je naravno alkohol koji se u Pragu najviše pije i cijene su jako pristupačne, oko 3KM za 0,5 litara. Za jedan dan u Pragu izdvojit ćete oko 70 KM.

prag

6. LISABON, PORTUGAL

Posjetitelji Lisabona često su jako iznenađeni koliko se zapravo razlikuje od ostalih velikih gradova, pogotovo onih španjolskih, Madrida i Barcelone. Naravno, uz činjenicu da je dosta povoljniji od istih. Smješten je na 7 brežuljaka, velika je luka i pruža nevjerojatno različit pogled na grad s koje god strane da gledate. Većina njegovih glavnih hotela kotiraju na listi najpopularnijih u Europi, iako, s turističke strane gledano, Lisabon je još uvijek relativno neopravdano zanemaren. Za jedan dan u Lisabonu izdvojit ćete oko 80 KM.

lisabon

7. BERLIN, NJEMAČKA

Iako je prošlo mnogo godina od ujedinjenja Njemačke, zahvaljujući povijesnim događanjima, istočni Berlin je još uvijek ostao znatno povoljniji od zapadnog. Zgrade iz vremena komunističke gradnje nude povoljan smještaj između umjetničkih galerija i gradskih barova. Omjer cijene i usluge je više nego zadovoljavajući, pogotovo ako birate ići u vrijeme kad nije turistička špica. Za jedan dan u Berlinu izdvojit ćete oko 95 KM.

berlin

8. VILNIUS, LITVA

Uz Rigu i Tallinn, Vilnius stoji prvi na listi skandinavskih gradova koji nude najbolji omjer cijene i kvalitete. Za razliku od Rige i Tallinna, koji su lučki gradovi, Vilnius je kopneni i zatvoreniji, stoga i više autentičan i povoljniji. Jedinu manu predstavlja činjenica da je ove gradove teško posjetiti, osim ako se već niste odlučili zaputiti u ove sjeverne krajeve. No, ukoliko odlučite tako, za jelo i piće se ne morate brinuti, jer oboje možete pronaći za cijenu od otprilike 10 KM. Poglavito zahvaljujući tomu što Vilnius još nije postao meta bogatih turista. Za jedan dan u Vilniusu izdvojit ćete oko 60KM.

vilnius

9. SARAJEVO, BOSNA I HERCEGOVINA

Zanimljivo i pohvalno je što živimo u državi čiji grad se nalazi na gotovo svakom popisu velikih svjetskih putničkih agencija kao grad koji svojom raznolikom poviješću može zaintrigirati svakog posjetitelja. Središnji dio s velikom rustikalnom pješačkom zonom i kulturalnom raznolikošću kakvu jedino BiH može ponuditi, lokalni specijaliteti, slastice, alkohol… sve po cjenovnim standardima koji se uklapaju u budžet svakog turista. Za jedan dan u Sarajevu izdvojit ćete oko 50 KM.

sarajevo

10. ATENA, GRČKA

Grčka sigurno nije više tako povoljna kao 90-ih godina, ali, njoj u korist, još uvijek je vlasnica jednih od najljepših znamenitosti i turističkih atrakcija, Akropole. Grčka je prošla prethodnih godina kroz teško financijsko razdoblje, no, na sreću turistima, to je označilo i značajniji pad cijena. Glavne znamenitosti možete posjetiti kroz dva dana, a onda se metroom, za dodatnu dozu kulturne injekcije, zaputiti prema luci Pirej. Za jedan dan u Ateni izdvojit ćete oko 85 KM.

grka

Foto: dailymail.com, squarespace.com, bellevuehotelkrumlov.cz,greecetravel, putokosvijeta.com, pogodak.rs, newberlintours.com, holyyearofmercy.com, visitmycountry.net, thetimes.co.uk

 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno