TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 5.8.2017.

Sol u našoj prehrani, ali i u beauty rutini nosi brojne prednosti. Naravno, i dalje ju ne možete koristiti previše u svojim jelima, te trebate ju kontrolirano konzumirati, ali bit će vam sigurno draga kada pročitate sve zdravstvene prednosti koje sa sobom nosi ovaj začin.

Ljetna kuhinja obiluje solju i ovo je idealno vrijeme da istražimo koliko ona zapravo utječe na čovjekov organizam i njegovo funkcioniranje. Od toga da ubrzava metabolizam do činjenice da pomaže pri alergijskim reakcijama, najčešći partner papru na stolu veoma nas je iznenadio. Otkrijte ostale prednosti u nastavku.

#1 Na osnovu novih istraživanja, osobe koje ju svakodnevno umjereno unose mogu živjeti duže.

#2 Sol pomaže u kontroliranju razine šećera u krvi.

#3 Ona je prirodni antihistaminik te pomaže u slučaju alergijskih reakcija ili astme, samo prstohvat soli stavite na vrh jezika.

#4 Sol je potrebna čovjekovom tijelu kako bi regulirala pH vrijednost u trbuhu.

#5 Pomaže da bolje spavate.

#6 Sol pomaže u smanjivanju adrenalina i hormona stresa.

#7 Ona ubrzava metabolizam.

#8 Pomaže u radu štitnjače.

#9 Uravnotežava rad hormona.

#10 Čini hranu ukusnijom.

***

Naslovna fotografija: pexels.com
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Pečeni kesteni koji se sami gule? Da, uz ovaj trik to je moguće.

TEKST: Adelisa Mašić

Pečeni kesteni koji se sami gule? Da, uz ovaj trik to je moguće. Pečeni kesteni koji se sami gule? Da, uz ovaj trik to je moguće.

Jesen teško možemo zamisliti bez mirisa pečenih kestena koji se širi ulicom, podsjećajući nas na šetnje kroz park i ruke ugrijane papirnim kesicama.

Ipak, ako ste ih pokušali spremiti kod kuće, znate da taj šarm često nestane onog trenutka kada kora odbije da se oguli.

 



Dobra vijest? Tajna za savršeno meke kestene krije se u jednostavnom triku koji će vam zauvijek promijeniti način pripreme.

Prvi korak  

Prije nego što krenete s pečenjem, kestene zarežite na ravnoj strani i potopite u toplu vodu barem 20 minuta. Ovaj korak omekšava koru i osigurava ravnomjerno pečenje, a rezultat su kesteni koji se lako gule i ne pucaju u rerni.

 



Pečenje koje miriše na jesen  

Zagrijte rernu na 200°C i složite kestene na papir za pečenje, s rezom okrenutim prema gore. Pecite ih 25 do 30 minuta, a svakih desetak minuta lagano protresite pleh.

Ako imate tavu s rupicama, pecite ih na srednje jakoj vatri oko 15 minuta, sve dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljiv miris jeseni.

 



Tajna za lako guljenje  

Odmah nakon što ih izvadite iz rerne, umotajte kestene u čistu kuhinjsku krpu i ostavite ih tako 5 do 10 minuta. Para koja se stvori unutar tkanine omekša koru, pa se ona sama odvaja bez truda.

 



Kako ih čuvati  

Ako kojim slučajem ostane nekoliko komada (mada sumnjamo), možete ih čuvati u frižideru dan ili dva. Dovoljno ih je kratko podgrijati da ponovo zamirišu kao svježe pečeni.

 



Toplina doma, miris kestena i jednostavan trik koji čini razliku, jer jesen, u svojoj suštini, voli male rituale.

Foto: @chestnutaustralia


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!