TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 5.8.2017.

Sol u našoj prehrani, ali i u beauty rutini nosi brojne prednosti. Naravno, i dalje ju ne možete koristiti previše u svojim jelima, te trebate ju kontrolirano konzumirati, ali bit će vam sigurno draga kada pročitate sve zdravstvene prednosti koje sa sobom nosi ovaj začin.

Ljetna kuhinja obiluje solju i ovo je idealno vrijeme da istražimo koliko ona zapravo utječe na čovjekov organizam i njegovo funkcioniranje. Od toga da ubrzava metabolizam do činjenice da pomaže pri alergijskim reakcijama, najčešći partner papru na stolu veoma nas je iznenadio. Otkrijte ostale prednosti u nastavku.

#1 Na osnovu novih istraživanja, osobe koje ju svakodnevno umjereno unose mogu živjeti duže.

#2 Sol pomaže u kontroliranju razine šećera u krvi.

#3 Ona je prirodni antihistaminik te pomaže u slučaju alergijskih reakcija ili astme, samo prstohvat soli stavite na vrh jezika.

#4 Sol je potrebna čovjekovom tijelu kako bi regulirala pH vrijednost u trbuhu.

#5 Pomaže da bolje spavate.

#6 Sol pomaže u smanjivanju adrenalina i hormona stresa.

#7 Ona ubrzava metabolizam.

#8 Pomaže u radu štitnjače.

#9 Uravnotežava rad hormona.

#10 Čini hranu ukusnijom.

***

Naslovna fotografija: pexels.com
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

TEKST: Adelisa Mašić

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.

Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.

 



Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:

  • 1 kg mekog brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 4 velike kašike kisele pavlake
  • 500 ml toplog mlijeka
  • 150 ml ulja
  • 130 g margarina
  • 2 jaja


Priprema:

U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so. 

 



Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.


kiflice1bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 


kiflice6bonjour_ba

Foto: @meljorino

Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.


kiflice5bonjour_ba

Foto: @meljorino

Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije. 

Foto: @meljorino


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!