TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 5.8.2017.
Sol u našoj prehrani, ali i u beauty rutini nosi brojne prednosti. Naravno, i dalje ju ne možete koristiti previše u svojim jelima, te trebate ju kontrolirano konzumirati, ali bit će vam sigurno draga kada pročitate sve zdravstvene prednosti koje sa sobom nosi ovaj začin.
Ljetna kuhinja obiluje solju i ovo je idealno vrijeme da istražimo koliko ona zapravo utječe na čovjekov organizam i njegovo funkcioniranje. Od toga da ubrzava metabolizam do činjenice da pomaže pri alergijskim reakcijama, najčešći partner papru na stolu veoma nas je iznenadio. Otkrijte ostale prednosti u nastavku.
#1 Na osnovu novih istraživanja, osobe koje ju svakodnevno umjereno unose mogu živjeti duže.
#2 Sol pomaže u kontroliranju razine šećera u krvi.
#3 Ona je prirodni antihistaminik te pomaže u slučaju alergijskih reakcija ili astme, samo prstohvat soli stavite na vrh jezika.
#4 Sol je potrebna čovjekovom tijelu kako bi regulirala pH vrijednost u trbuhu.
#5 Pomaže da bolje spavate.
#6 Sol pomaže u smanjivanju adrenalina i hormona stresa.
#7 Ona ubrzava metabolizam.
#8 Pomaže u radu štitnjače.
#9 Uravnotežava rad hormona.
#10 Čini hranu ukusnijom.
***
Naslovna fotografija: pexels.com
Tekst: BONJOUR.ba
TEKST: Adelisa Mašić
Postoje mjesta kojima se rado vraćamo upravo zato što stalno donose nešto novo, a Backyard Sarajevo je jedno od tih.
Kafić koji je od samog otvaranja privukao pažnju svojim prepoznatljivom atmosferom i jasnom estetikom, ali i mjestom gdje se ponuda ne zaustavlja na 'standardnom'.
Ovog puta povod za dolazak bili su novi deserti, tačnije realistični kolači koji izgledom podsjećaju na voće, ali iznutra kriju slojevite, precizno balansirane okuse. 
Probali smo pistaciju i mango i upravo je taj momenat vizuelnog iznenađenja ono što vas prvo privuče. Na prvi pogled, desert izgleda gotovo identično pravom plodu: tekstura, boja i oblik su dovedeni do detalja.
No, tek kada ga prerežete, postaje jasno zašto su ovi kolači postali pravi mali hit. 

Pistacija je kremasta, bogata, ali ne teška, dok mango donosi svježinu i blagu kiselkastu notu koja lijepo balansira slatkoću. Ovo su deserti koji se ne jedu na brzinu, već polako, uz kafu i razgovor.
Drugi desert koji smo probali je čokoladni medo: vizuelno razigran, ali okusom vrlo ozbiljan. Riječ je o čokoladnom mousseu preko kojeg se, neposredno prije posluživanja, prelije topla crna čokolada. 
Taj trenutak kada se čokolada razlije preko deserta čini cijelo iskustvo još zanimljivijim, a kombinacija tekstura i intenzivne čokolade čini ga savršenim izborom za one koji vole klasične, ali bogate okuse.
Backyard ovim desertima potvrđuje da nije riječ samo o lijepom prostoru, već o mjestu koje pažljivo gradi svoju ponudu i prati savremene gastro trendove.
Ako ste već bili u Backyardu, ovo je dobar razlog za novi dolazak. A ako niste, ovi deserti su sasvim dovoljan povod da ga konačno dodate na svoju listu mjesta koja vrijedi posjetiti u Sarajevu.
Foto: Bonjour
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!