TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 29.4.2011.
Kraljevsko vjenčanje u fotografijama Milijuni turista već su nekoliko sati s nestrpljenjem iščekivali jedan od najvažnijih događaja stoljeća. Vjenčanje Kate Middleton i princa Williama. Londonske ulice su bile prepune suvenira mladog para, mnogih obožavatelja kao i kraljevske garde. Katedrala se počela puniti već oko 10 sati, a među gostima našli su se mnogi poznati dizajneri, fotografi, poz
Elton John je na vjenčanje došao s Davidom Furnishom, a nosio je crno odijelo kojem je dao notu svoga osobnog stila te ispod sakoa obukao žuti prsluk i ljubičastu kravatu.
Ubrzo je došao i Guy Ritchie s pratnjom, nakon čega su mnogi prokomentirali kako Madonni jedino nije pošlo za rukom biti na kraljevskom vjenčanju.
Nekada oko 10: 15 h, stigao je i mladoženja. Princ William izišao je iz auta sa svojim bratom, te su se čule ovijacije sa londonskog ulica. Princ je namjerno došao 45 minuta ranije kako bi sve do dolaska Kate bilo savršeno. William je nosio časničku odoru, baš kao i njegov brat koji mu je bio i kum, te opušteno razgovarao sa svim uzvanicima u katedrali.
Victoria Middleton, Kateina majka nosila je pastelne tonove te neizostavan detalj-šešir, dok je kraljica Elizabeta bila odjevena u žuto od glave do pete što je bilo i za očekivati budući da joj je to jedna od omiljenih boja. Žuti šešir sa cvjetnom aplikacijom, žuti kaput i bijele rukavice izbor su kraljice Elizabete. Camilla je također nosila veliki šešir, bisere i ljubičasti kaput, dok je princ Charles bio u odori.
Nakon što je cijela obitelj stigla u katedralu, svijet je s nestrpljenjem iščekivao dolazak mlade. Nakon što smo vidjeli da Kate ulazi u auto s ocem, odjevena u čipkastu vjenčanicu, s nestrpljenjem smo iščekivali trenutak kada će doći pred katedralu.
Male djeveruše su stigle prije Kate i ušle odjevene u bijele haljine, s naglašenim ramenima i mašnom na leđima, dok ih je vodila Katina sestra, Philippa, odjevena u bijelu McQueen haljinu, s blagim loknama i cvijećem u kosi.
Točno u dvanaest sati, Kate je izašla iz auta i bajka je započela. Pri izlazu , sestra joj je pridržala buket, a oči diljem svijeta bile su uprte u Kate. Vjenčanica je u potpisu Alexandera McQueena te bismo je mogli opisati kao elegantnu i tradicionalnu. Gornji dio haljine je ukrašen čipkom te nas je uvelike podsjetila na vjenčanicu Grace Kelly. Donji dio vjenčanice također je ukrašen čipkom, a šlep je dugačak 2 metra. 90% haljine Katina želja, te je do vjenčanja, to bila jedina informacija o the haljini. Kosa joj je bila raspuštena i nosila je Cartier tijaru.
Prstenja su izmjenjena i završen je obred kraljevskoga vjenčanja.
Tko je sve bio na listi uzvanika, pogledajte na fotografijama.
John i Sally Bercow
Tara Palmer-Tomkinso
Princ Albert i Charlene Wittstock
Zara Phillips i Mike Tindall
Naravno da ostajemo još uvijek u Londonu i da donosimo jos fotografija s vjenčanja. Ostanite s nama... dok nas livestreaming ne rastavi.
D.P.
TEKST: Bonjour.ba/PR
Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.
Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.
Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.
Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.
Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu
Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo.
Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…
Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.
Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist
Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…
Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.
Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”
Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.
Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.
Večera uz vino i šapat rijeke
Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom.
Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira.
U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.
Insider tip
Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.
To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!