Želite smršavjeti? Promijenite što doručkujete! - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Želite smršavjeti? Promijenite što doručkujete!

Tekst:

Bonjour.ba

BEAUTY SAVJETI
29.4.2012.

Zdravim doručkom do idealne tjelesne težine   Koliko puta su vam rekli da je doručak najvažniji obrok u danu? A koliko puta ste to odignorirali i započeli ga croissantima, muffinima, kiflama ili kojom kriškom bijelog kruha? Sve navedeno, koliko god ukusno bilo, učinit će da cijeli dan žudite za hranom. Da, dobro ste pročitali, pogrešan doručak natjerat će vas da jedete tijekom cijelog dana. Ne mislite li da je vrijeme da u prehranu uvedete neke zdrave navike? Evo i kako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijela priča o zdravom doručku se u biti vrti oko visine glikemijskog indeksa GI, koji pokazuje utjecaj hrane na šećer u krvi i razinu inzulina. Što je veći glikemijski indeks, šećer u krvi će brže rasti, a pravi problemi nastaju kada on padne, što uzrokuje glad, razdražljivost i žudnju za namirnicama koje će vam šećer ponovno dignuti u nebeske visine. Osim toga, niskokaloričan jutarnji obrok potaknut će trošenje masnih zaliha pri vježbanju i do 50%!
Pekarski proizvodi od bijelog brašna i cornflakes spadaju u namirnice s visokim GI, i definitivno su nešto što biste trebali konzumirati u što manjim količinama u danu, te u potpunosti izbjegavati ujutro.
Što jesti, pitate se?

Cjelovite žitarice
Pola šalice raži, zobi ili kuhane kvinoje s obranim ili sojinim mlijekom čine sjajan izvor ugljikohidrata s niskim GI. Većina žitarica koje možete naći na policama supermarketa imaju visok glikemijski indeks, stoga obratite pozornost pri izboru svog idealnog doručka i nemojte tek pokupiti prve s reda.
Svoje žitarice zasladite borovnicama, višnjama, malinama ili jagodama, voćem koje također ima nizak glikemijski indeks.

Jogurt
On je savršen izvor bjelančevina i kalcija, te vitamina B2 i B12, ima probiotička svojstva, a sadrži cink i magnezij. Sve to čini ga vašim saveznikom u uravnoteženju prehrane.
Ako žudite za slatkim, zasladite ga cimetom, ekstraktom vanilije, bobičastim voćem i bademima.

Jaja
Za doručak si napravite omlet od jednog cijelog jajeta i jednog bjelanjka. U omlet možete dodati i rajčice, luk ili gljive. Jaja sadrže bjelančevine, selen, riboflavin, lutein, te vitamine B12 i D i sjajan su izbor za zdrav doručak.

Spremni u svoj svakodnevni jelovnik unijeti neke novosti? Sutra je ponedjeljak, dan je savršen za stvaranje novih navika.

A.S.
Foto: youbeauty.com

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno