Žuti nokti: Kako ih se efikasno riješiti? Donosimo odgovore! - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Žuti nokti: Kako ih se efikasno riješiti? Donosimo odgovore!

Tekst:

Marija Perić

ZDRAVLJE I NJEGA
3.6.2022.

Žuti nokti maleni su izazov za koji imate mnoštvo tretmana, a najbitnije je pronaći onaj pravi za vas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Uistinu je neprivlačan onaj trenutak kada uklonimo lak za nokte i primijetimo kako su nam nokti najednom postali tanki, krhki i žuti. Uzrok ove pojave na noktima nerijetko je često korištenje laka za nokte, posebice onih sa toksičnim sastojcima. U nastavku otkrivamo što napraviti kad se pojave žuti nokti, kao i kako ih se efikasno riješiti. Uz to, izdvojiti ćemo i kako unaprijed spriječiti da se žuti nokti uopće pojavljuju. Prelistajte dalje i otkrijte odgovore.

 Kako se efikasno riješiti žutih noktiju?
 

Postoje razni uzroci iznenadno žutih noktiju. Od gljivica, preko prečestog korištenja laka za nokte, sve do alergija, a uz to žuti nokti mogu biti i simptom ozbiljnijih zdravstvenih stanja kao što su psorijaza i dijabetes. Kako biste znali kako se efikasno riješiti žutih noktiju, prvenstveno je važno shvatiti zašto su se oni pojavili. Naša preporuka je uvijek posjetiti doktora i stručnjaka koji će vam dati dijagnozu i pomoći u daljnjem tretiranju.

 

Foto: Pexels


Ukoliko su žuti nokti nastali radi prečestog korištenja laka za nokte, najbolji način da ih uklonite je da budete strpljivi i izbjegavate lak za nokte sa sljedećim štetnim sastojcima: triphenyl phosphate, toluene, formaldehyde, dibutyl phthalate. Svakako, preporuka je da dopustite vašim noktima da „odmore“ s vremena na vrijeme, te ih nemojte lakirati svakog dana. Uz to, dobar trik je da dodate suplemente za jačanje noktiju u svoju rutinu. Neki od tih suplemenata su keratin i biotin, a preporučujemo da se konzultirate sa svojim dermatologom ili kozmetičarkom prije nego ih počnete uzimati.

 

Kako spriječiti nastajanje žutih noktiju?
 

Uz pametno biranje laka za nokte, pomoći će i korištenje dodatnog zaštitnog sloja prije lakiranja glavnog laka za nokte. Suplementi vam mogu pomoći, no dobra i raznolika prehrana su također od velikog značaja za zdravlje vaših zubi, kose, a i noktiju. Na vrijeme reagirajte ukoliko vidite da su vaši nokti postali krhki i skloni pucanju, a uz to nemojte svoje nokte dodatno traumatizirati sa neudobnom obućom.

 

Foto: Pexels

***
Naslovna fotografija: @betina_goldstein

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno