S unosom ovih vitamina korak ste bliže do zdrave i njegovane kose - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

S unosom ovih vitamina korak ste bliže do zdrave i njegovane kose

Tekst:

Emina Smaka

KOSA
28.4.2022.

Kosa, kao i bilo koji drugi dio tijela, treba svoje nutrijente kako bi ostala zdrava i njegovana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Pored šampona, regeneratora i maski, potrebni su joj vitamini i drugi dodaci. Naravno, za mnoge zdravlje kose zavisi i od genetske predispozicije, ali uvijek ima prostora za dodatnu njegu kako biste postigli što bolje rezultate. S toga, bilo da se radi o tankoj kosi, kosi koja ne raste, masnom ili suhom tjemenu, pronašli smo nekoliko vitamina i dodataka s kojima ćete biti korak bliže zdravoj kosi. 


Vitamini A i B 

Vitamini koji dokazano pospješuju rast kose su vitamini A i B. Vitamin A također pomaže pri kreiranju sebuma, koji vlaži tjeme i pomaže zdravlju kose. Vitamin A možete pronaći namirnicama poput krompira, mrkve i špinata, dok se vitamin B nalazi u bademima, mesu, ribi i morskim plodovima. 

 

Foto: Pexels.com 

Foto: Pexels.com


Vitamini C i E 

Ova dva vitamina djeluju pozitivno kada govorimo o gubitku kose. Oba vitamina su antioksidanti koji služe kao prevencija oksidativnog stresa. Vitamin C se nalazi u jagodama i citrusnom voću, dok su špinat, avokado i bademi dobar izvor vitamina E. 

 

Foto: Pexels.com

Željezo u krvi

Manjak željeza ne igra glavnu ulogu u gubitku kose, ali nedostatak istog može izazvati negativne promjene. Bez željeza tijelo ne može proizvesti hemoglobin u krvi, a hemoglobin radi na očuvanju naših ćelija uključujući i one koje stimulišu rast kose. 

 

Foto: Pexels.com

* * * 
Naslovna fotografija: Pexels.com

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno