Bajkovita lokacija u Sloveniji koju želimo posjetiti čim prije - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Bajkovita lokacija u Sloveniji koju želimo posjetiti čim prije

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

PUTOVANJA
20.2.2023.

Ukoliko ste zaljubljenica u prirodu posjeta klancu Vintgar u Sloveniji svakako bi trebala biti među listom lokacija koje morate barem jednom posjetiti. Čak i u zemlji kao što je Slovenija sa divnim prirodnim ljepotama posvuda, hodanje šetnicom u klisuri Vintgar je nevjerovatno iskustvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, remek-djelo prirode u Sloveniji, klanac Vintgar, nalazi se u neposrednoj blizini Bleda. Poznat i kao Soteska klisura ili Bledska klisura, kanjon koji je stvorila rijeka Radovna je dug otprilike 1,6 km unutar Nacionalnog parka Triglav i ovo je zaista lokacija koju ne biste trebali preskočiti.

 


Šetnja može potrajati između 2 do 3 sata, uključujući vrijeme koje provedete u svraćanju radi fotografisanja kojeg će sigurno biti mnogo. Dok ljepotu otkrivate na svakom koraku, vodopad Šum i Bohinjski željeznički most ostaju #mustsee tačke obilaska Vintgarske klisure.

 


Možete stajati na mostovima i gledati kako rijeka teče prelijevajući se preko gromada i kovitlajući se u pjenušavo bijelim bazenima.

 


Na kraju klisure dolazite do vodopada Šum. Ovdje ćete vidjeti i kameni most koji prelazi kroz klisuru visoko iznad staze. Most je u upotrebi, a možda ćete čak i vidjeti kako voz prolazi dok ste tamo što je uistinu poseban prizor.

 

***
Naslovna fotografija:@vintgargorge

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno