Od predivnih mostova, neobičnih knjižara do skrivenih Instagram mjesta, ovo je 8 mjesta u Veneciji koja će vas očararati...

Od predivnih mostova, neobičnih knjižara do skrivenih Instagram mjesta, ovo je 8 mjesta u Veneciji koja će vas očararati

PUTOVANJA
2.9.2021.

Prekrasne palače, mistične ulice okružene drevnom mrežom kanala čine Veneciju jednim od najslikovitijih italijanskih gradova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad na vodi nalazi se na preko 100 malih otoka koji su povezani sa preko 400 mostova i u osnovi nema cesta, transport se obavlja čamcima i zaista je drugačije od svega što biste mogli vidjeti.

Budući da će nam od 12. mjeseca biti olakšan i put do Venecije sa direktnim WizzAir letom iz Sarajeva odlučili smo istražiti i preporučiti vam neke zabavne i neobične lokacije koje trebate posjetiti u Veneciji tokom vašeg putovanja.

TRG SVETOG MARKA ILI PIAZZA SAN MARCO

Sveti Marko je zaštitnik Venecije i poveznice sa njim mogu se pronaći po cijelom gradu, a odličan primjer je Trg svetog Marka. Naziva se i Piazza San Marco i to je glavni javni trg Venecije, u osnovi društveno srce grada.

Ovdje se nalazi gomila poznatih znamenitosti, poput Bazilike svetog Marka, Duždeve palače i Krilatog lava.

Ovo je savršeno mjesto za početak vašeg obilaska Venecije. Najbolje vrijeme za posjetu je rano jutro neposredno nakon izlaska sunca jer u to vrijeme trg nije prepun turista, koji obično stižu u grad oko 10:00 ujutro.

Sjevernim djelom lagano krenite u šetnju pa pronađite idealan kutak u nekom od kafića gdje uz omiljeni napitak možete posmatrati mnoštvo golubova na Trgu, a zatim i posjetiti zvonik bazilike sv. Marka, toranj od 98,6m koji je ujedno i jedan od najviših u Italiji. 

Foto: @ritchy68500

Do vrha tornja ide lift koji vam pruža nezaboravan pogled na jedan od najveličanstvenijih dijelova Venecije, uključujući Venecijansku lagunu i Santa Maria Della Salute.

BAZILIKA DI SANTA MARIA DELLA SALUTE

U 17. stoljeću kao zahvalu za oslobođenje od kuge, Mlečani su izgradili baziliku Di Santa Maria Della Salute u čast Djevice Marije za koju vjeruju da ih je spasila.

Foto: @visitveneto

Rezultat je bila prekrasna bazilika u baroknom stilu koja je dolazila zajedno s prekrasnom kupolom koja je postala kultni dio venecijanskog horizonta.

Bazilika se nalazi blizu ulaza u Veliki kanal, a ulaz je besplatan.

VELIKI KANAL (CANALE GRANDE)

Venecija je  bila prijestolnica pomorskog carstva i centar trgovine i kulture u doba renesanse Evrope. Veliki kanal je najvažniji kanal koji prolazi kroz grad i ujedno je i najveći.

Kreira prepoznatljivo „obrnuto S“ kroz Veneciju kada se grad gleda odozgo, a neke od najspektakularnijih građevina u Veneciji nalaze se u nizu Velikog kanala.

Do mnogih od ovih zgrada može se pristupiti samo brodom, stoga ne sumnjamo da ćete osim plovidbe uživati posmatrajući mnoštvo brodova koji plove kanalom u fascinantnom obliku organiziranog kaosa. 

KNJIŽARA LIBRERIA ACQUA ALTA

Čuvanje knjiga u gradu na vodi nije baš najbolja ideja, ali venecijanska knjižara Acqua Alta nema se čega bojati jer sve svoje naslove čuvaju u kadi, vodootpornim posudama pa čak i gondoli.

Sam naziv čak znači i „Knjižara velike vode“, a tu su svoj dom pronašle i mnoge mačke lutalice koje upotpunjuju cijeli look.

MOST RIALTO ILI PONTE DI RIALTO

Ovaj most koji se nalazi na Velikom kanalu najpoznatiji je u Veneciji i nekada je bio jedini način na koji se moglo preći Veliki kanal. S vrha mosta izgrađenog u 16. stoljeću možete imati odličan pogled na grad.

Foto: @dreamtitaly

MOST UZDAHA ILI PONTE DEI SOSPIRI

Most uzdaha je jedinstveni zatvoreni most od bijelog krečnjaka koji se proteže preko Rio di Palazzo u Veneciji, a kako ste mogli i pretpostaviti, iza imena krije se zanimljiva priča.

Možda najpoznatiji arhitektonski dragulj Venecije, Most uzdaha, nalazi se u srcu grada u blizini Piazza San Marco i nekada je ovaj most vodio do zloglasnog mletačkog zatvora stoga je prekrasan pogled kroz kamene „rešetke“ bio osuđenikov posljednji pogled na Veneciju prije nego što bi izgubio slobodu, a često i život.

Otuda i "uzdasi" dok su prolazili. Danas most ima mnogo sretnije konotacije, s milijunima koji se okupljaju svake godine kako bi svjedočili njegovom prekrasnom izgledu.

VOŽNJA GONDOLOM

Ako ste zaista znatiželjni da saznate historiju grada i upoznate se sa novim iskustvima na putovanju, vrijedi platiti cijenu od 80 EURA za iznajmljivanje gondole na 30 minuta.

Jedna od najpoznatijih slika Venecije je ona iz tradicionalne gondole. 

SCALA CONTARINI DEL BOVOLO

Ako tražite skrivenu atrakciju i jedan od najpoznatijih Instagram photo spots u Veneciji, postoji palazzo u San Marcu sa spiralnim stubištem po imenu Scala Contarini Del Bovolo jer podsjeća na kućicu puža.

Foto: @mister.longhi

Ove zakrivljene stepenice savršen su primjer renesansne umjetnosti koja se širila gradom u 15. stoljeću.

Na zadnjem spratu možete izaći na “Belvedere”, balkon gdje se pruža prekrasan pogled na Veneciju, uključujući pogled na kupole i Campanile San Marco ili zvonik bazilike sv. Marka.

Foto: @anoushkalila

***

Naslovna fotografija: @shewandersabroad
Tekst: Ilda Lihić-Isović 

PUTOVANJA , 2.9.2021.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

@shewandersabroad

Podijeli:

Posljednje objavljeno