TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 20.11.2020.
Brza priprema, jednostavni sastojci, Mars čokoladice u glavnoj ulozi, činjenica da se priprema bez pečenja... ovaj recept vrlo lako bi mogao postati vaš omiljeni.
Ako planirate iznenaditi prijatelje, drage ljude ili želite malo razmaziti sebe, ova kremasta, čokoladna slastica zadovoljit će svako nepce.
Naime, ovo čokoladno savršenstvo nam je otkrila @hoceskomad uz #DoYouBONJOUR, a sastojke i pripremu pronađite u nastavku.

Foto: @hoceskomad
SASTOJCI:
Podloga:
Krema:
Karamel preljev:
PRIPREMA:
Otopljeni maslac, samljeveni keks i mlijeko pomiješajte u posudi, zatim obrub kalupa (23cm) staviti na podlogu na kojoj želite poslužiti tortu te utisnuti umućenu smjesu, poravnajte i ostaviti na hladnom. Umutite vrhnje za šlag sa šećerom u prahu i krem sirom, a zatim dodajte komade čokoladice Mars (150 grama) u smjesu. Stavite je preko podloge i ostavite u hladnjaku najmanje šest sati. U posudu za kuhanje stavite šećer i vodu pa promiješajte. Pustite na laganoj vatri da se šećer otopi i da tekućina postane prozirna. Umak pustite na laganoj vatri da vrije bez mješanja dok ne postane boje jantara, a zatim ga sklonite sa kola. Maslac nasjeckajte na kockice pa dodajte jednu po jednu kockicu uz lagano miješanje. Nakon maslaca dodajte slatko vrhnje i nastavite lagano miješati. Zatim dodajte u smjesu prstohvat soli i malo vanilin ekstrata. Kada se svi sastojci povežu, ostavite da se malo ohladi. Prije posluživanja, s umakom od karamele premažite tortu i ukrasite ostatkom komadića čokoladice Mars. Uživajte!

Foto: @hoceskomad
Nakon što isprobate ovaj recept, ideje za nove slastice pronađite i klikom na njezin Instagram profil.
***
Naslovna fotografija: @hoceskomad
Tekst: BONJOUR.ba
TEKST: Adelisa Mašić
Ako ste u potrazi za mjestom koje spaja ugodan ambijent, raznovrsnu ponudu i ozbiljno dobar slatki meni, restoran Nafaka u Visokom je adresa koju vrijedi upamtiti
Smješten u mirnijem dijelu grada, ovaj restoran već na prvi pogled osvaja toplim interijerom i opuštenom atmosferom, a ono što se dešava na tanjirima dodatno potvrđuje zašto se o njemu sve češće priča.
Nafaka nudi širok izbor jela: od klasičnih comfort opcija, preko bogatih porcija koje su idealne za ručak, do pizza, pasti i raznih specijaliteta koji se lako uklapaju i u porodične ručkove i u opuštena večernja druženja.
Posebno se ističu jela s piletinom u različitim varijantama, ali i ponuda koja jasno pokazuje da se ovdje razmišlja o raznolikim ukusima.
Ipak, dio koji nas je posebno privukao i zbog kojeg bismo se vrlo lako vratili jeste slatki meni.
Palačinke i vafli u Nafaki zauzimaju važno mjesto na meniju: pažljivo osmišljeni, bogato servirani i zamišljeni kao desert kojem se vrijedi posvetiti. Kombinacije se kreću od čokolade i pistacija do voćnih varijanti i hrskavih dodataka.
Vrijedi spomenuti i da Nafaka radi catering, što je odlična opcija za sve one koji žele provjerenu ponudu i van restorana, bilo da je riječ o privatnim proslavama, poslovnim događajima ili manjim okupljanjima.
Ako planirate posjetu, restoran se nalazi na adresi Šareni Hanovi bb i lako je dostupan svima koji traže mjesto za opušten obrok ili slatku pauzu.

Foto: @nafaka_cafe_restaurant
Upravo spoj ugodnog prostora, raznovrsnih jela i pažljivo pripremljenih deserata čini Nafaku mjestom kojem se vrijedi vratiti.
Foto: @nafaka_cafe_restaurant
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!