TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 20.11.2020.

Brza priprema, jednostavni sastojci, Mars čokoladice u glavnoj ulozi, činjenica da se priprema bez pečenja... ovaj recept vrlo lako bi mogao postati vaš omiljeni.

Ako planirate iznenaditi prijatelje, drage ljude ili želite malo razmaziti sebe, ova kremasta, čokoladna slastica zadovoljit će svako nepce.

Naime, ovo čokoladno savršenstvo nam je otkrila @hoceskomad uz #DoYouBONJOUR, a sastojke i pripremu pronađite u nastavku.

Foto: @hoceskomad

SASTOJCI:

Podloga:

  • 300 g keksa
  • 200 g maslaca
  • 4-5 žlica mlijeka

Krema:

  • 480 ml vrhnja za šlag
  • 500 grama krem sira
  • 120 grama šećera u prahu
  • 230 grama čokoladice Mars, nasjeckane

Karamel preljev:

  • 200 g šećera
  • 120 ml vode
  • 100 g maslaca
  • 120 ml slatkog vrhnja (30 % mm)
  • prstohvat soli
  • žličica ekstrat vanilije

PRIPREMA:

Otopljeni maslac, samljeveni keks i mlijeko pomiješajte u posudi, zatim obrub kalupa (23cm) staviti na podlogu na kojoj želite poslužiti tortu te utisnuti umućenu smjesu, poravnajte i ostaviti na hladnom. Umutite vrhnje za šlag sa šećerom u prahu i krem sirom, a zatim dodajte komade čokoladice Mars (150 grama) u smjesu. Stavite  je preko podloge i ostavite u hladnjaku najmanje šest sati. U posudu za kuhanje stavite šećer i vodu pa promiješajte. Pustite na laganoj vatri da se šećer otopi i da tekućina postane prozirna. Umak pustite na laganoj vatri da vrije bez mješanja dok ne postane boje jantara, a zatim ga sklonite sa kola. Maslac nasjeckajte na kockice pa dodajte jednu po jednu kockicu uz lagano miješanje. Nakon maslaca dodajte slatko vrhnje i nastavite lagano miješati. Zatim dodajte u smjesu prstohvat soli i malo vanilin ekstrata. Kada se svi sastojci povežu, ostavite da se malo ohladi. Prije posluživanja, s umakom od karamele premažite tortu i ukrasite ostatkom komadića čokoladice Mars. Uživajte!

Foto: @hoceskomad

Nakon što isprobate ovaj recept, ideje za nove slastice pronađite i klikom na njezin Instagram profil.

***

Naslovna fotografija: @hoceskomad
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

TEKST: Adelisa Mašić

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije. Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

Vaniline kiflice su jedan od onih kolačića koji automatski unesu praznični ugođaj u kuću.

Mekane su, mirisne i nježne, a baš zbog te jednostavnosti želimo da i izgledaju uredno i jednako. A to, realno, nije uvijek lako postići.

 



Ove godine internet je ponudio rješenje koje je toliko jednostavno da odmah postane 'zašto ovo ranije nisam probala?' momenat.

 



Trik koji sve mijenja:  

Umjesto da svaku kiflicu oblikuješ ručno, tijesto uvaljaj u dugi valjak i sjeci ga rubom šoljice ili čaše. Tako dobiješ jednake komadiće koji se ravnomjerno peku i izgledaju kao da su izašli iz profesionalnog kalupa.


vaniline_kiflice2bonjour_ba

Foto: @blueberry_and_basil

A sada slijedi i klasični, provjereni recept koji daje baš one mekane, mirisne kiflice kakve očekujemo u decembru.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 50 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g mljevenih oraha
  • 70 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje



vaniline_kiflice4bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Priprema:

  1. Umuti maslac, šećer, vanilin šećer i jaje.
  2. Dodaj brašno i mljevene orahe, pa umijesi kompaktno tijesto.
  3. Zamotaj u foliju i ohladi oko 30 minuta.
  4. Oblikuj valjak i izreži jednake komadiće pomoću okruglog ruba (kao u triku).
  5. Formiraj kiflice i složi ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  6. Peci 15–18 minuta na 170°C.
  7. Još tople uvaljaj u šećer u prahu.

 



Uz ovaj mali trik i provjereni recept, vaniline kiflice postaju nezaobilazan dio decembarskih kuhinja. Jednostavne su, uredne i mirisne baš onako kako volimo, a priprema donosi onaj prepoznatljivi osjećaj praznične topline koji se dijeli s najdražima.

Foto: @blueberry_and_basil


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!