TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 1.12.2020.

Zapazili smo da se BONJOUR.ba fanovi poprilično vesele dolasku blagdana uz pripreme ukusnih slastica.

Ono što nas posebice raduje jeste činjenica da iz godine u godinu na blagdanskom stolu možemo primijetiti neke nove, inovativne slastice koje nagoviještavaju blagdane i snježnu sezonu.

Tako smo na Instagram profilu @mojratoric uz #DoYouBONJOUR otkrili savršenu, jestivu dekoraciju u obliku šišarika koja je jednostavno preslatka. Također, recept koji vam donosimo u nastavku naše simpatije je ukrao i zbog činjenice da ga je lagano napraviti uz nekoliko jednostavnih sastojaka koji se kriju u gotovo svakoj ostavi.

Sastojci za 6 komada:

  • 200 g čokoladnog biskvita (napraviti čokoladni biskvit po želji, iskoristiti ostatke od pripreme torte ili kupiti gotovi biskvit)
  • 2 pune kašike lješnjak namaza
  • čokoladne pahuljice

Priprema:

Biskvit i namaz sjediniti onako kao kad pravite smjesu za #cakepops, dobivenu smjesu formirati u oblik šišarke. Važno je da su stabilne kako bi se u njih mogle zabosti pahuljice. Pahuljice redati od vrha ka dnu. Posuti ih šećerom u prahu. Uživajte!

Foto: @mojratoric

Nakon što isprobate ovaj recept, ideje za nove slastice pronađite i klikom na njezin Instagram profil.

***

Naslovna fotografija: @mojratoric
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!