TEKST: Marija Perić
DATUM OBJAVE: 22.12.2021.
Mona Seraa cafe restoran u Sarajevu unosi prirodu u interijer i omogućava vam da tijekom svog ručka i večere imate osjećaj kao da ste vani i okruženi biljkama.
Novi restoran na Vilsonovom šetalištu nesumnjivo će brzo postati omiljena adresa mnogih zahvaljujući svom prirodnom ambijentu i toplom ugođaju koji unosi mir i osvaja tijekom svakog godišnjeg doba.
Uz toplo svjetlo žarulja, Mona Seraa je idealno mjesto i za večeru u toplom ambijentu i botaničkom društvu koji zajedno kreiraju idealnu atmosferu.
Osim jela, u ovom restoranu možete uživati i u piću sa svojim društvom. Kojeg vi ljubitelja biljaka vodite u Mona Seraa restoran?

Foto: @monaseraasarajevo
***
Naslovna fotografija: @monaseraasarajevo
TEKST: Adelisa Mašić
Police u kuhinji često kriju male staklenke začina koje čuvamo godinama, ali jeste li se ikada zapitali: može li začinima zapravo isteći rok trajanja?
Iako su sušeni začini poznati po dugotrajnosti, njihova aroma i snaga s vremenom ipak blijede. Koliko dugo će zadržati pun okus zavisi od vrste, načina obrade i najvažnije, od uslova u kojima ih čuvamo.
Biljni začini poput bosiljka, origana, timijana, lovora, peršuna ili metvice traju u prosjeku do tri godine, ali nakon tog perioda postaju blaži i manje mirisni.
Mljeveni začini poput cimeta, đumbira, kurkume ili paprike gube intenzitet nešto brže, najčešće nakon dvije godine, jer su sitno mljeveni i više izloženi zraku i svjetlu.
So je izuzetak: ona traje neograničeno, ali ako je aromatizovana drugim začinima i oni s vremenom gube snagu.
Važno je znati da se začini ne kvare u klasičnom smislu: ne mogu izazvati zdravstvene probleme, ali nakon određenog vremena više neće obogatiti jelo onako kao svježi.
Najbolji način da to provjerite je jednostavan: pomirišite i okusite. Ako miris nije snažan i prepoznatljiv, vrijeme je da začinu kažete zbogom.
Mali savjet: čuvajte začine u dobro zatvorenim posudama, daleko od svjetla i vlage i uživat ćete u njihovoj aromi duže nego što mislite, jer čak i najmanji prstohvat svježeg začina može promijeniti cijelo jelo.
Foto: @photo.xzera
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!