3 vrste treninga uz koje ćete razbiti rutinu i jedva čekati naredni odlazak u teretanu - Bonjour.ba - bh.lifestyle magaz...

3 vrste treninga uz koje ćete razbiti rutinu i jedva čekati naredni odlazak u teretanu

Tekst:

Nevena Divčić

ZDRAVLJE I NJEGA
23.8.2023.

Ljeto se bliži kraju i previsoke temperature više nisu dovoljno dobar izgovor za izbjegavanje treninga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz ove tri vrste treninga bismo vas lako mogli zainteresovati za sport i učiniti da jedva čekate naredni odlazak u teretanu. 

Osim ako imate ličnog trenera, super ekipu za vježbanje ili ste sami veoma kreativni, grupni treninzi i solo odlazak na neku od sprava u obližnjoj teretani, brzo mogu učiniti da izgubimo motivaciju ili interes za vježbanje. Vježbe koje radimo nam postanu rutina i ne osjećamo se izazvanim na dokazivanje sebi. 

 

Foto: Pexels.com


Krenut ćemo od najintenzivnijeg ka sporijem tempu. Zbog intenzivnosti svake od vježbi, potrebno je da trening odaberete u skladu sa svojim mogućnostima i potrebama te da se savjetujete s odgovornom osobom. Vježbe iz nastavka ne radite samostalno bez prethodno stečenog znanja.

 

Foto: Pexels.com


CrossFit 

Odlična je opcija za početnike koji žele učiti o različitim oblicima treniranja i promijeniti svoje navike. Osim toga ova vrsta treninga je dobar izbor ako ste već duži vremenski period aktivni ali vam rutina treniranja postaje manje zanimljiva i želite nove izazove.  

CrossFit je spoj kondicionog i treninga snage koji se sastoji od pokreta visokog intenziteta. Već od prvog treninga možete očekivati mnogo skakanja, preskakanja, dizanja tegova i vježbi u kojim koristite težinu vlastitog tijela. 


Foto: Pexels.com


Kickbox

Rekreativni kickbox je sport kojeg su u posljednjih nekoliko godina proslavili svjetski poznati modeli i glumice. Dobra je opcija za osobe koje ne žele iz dana u dan raditi iste vježbe i ponavljati trening. Sigurno je da će svaki trening biti bar malo drugačiji i nepredvidiv. Zbog svoje intenzivnosti preporučuje se osobama koje žele doći do zategnute figure i odlične kondicije bez da provode sate u teretani ponavljajući iste vježbe.


Foto: Pexels.com


Pilates

Za kraj smo ostavili najelegantnije. Znamo da vam je prva asocijacija na pilates Los Angeles, svaki drugi film koji ste gledali i da vam često nije bilo jasno šta se dešava na tim spravama i kako ležanjem možemo postići bilo šta? 

U fokusu ima balans, jačanje mišića i fleksibilnost. Često se povezuje s yogom, ali iako ima drugačiji tempo od prethodnih, pilates također možemo ubrojati u intenzivnije treninge. Vježbe se izvode sporije i mogu im se prilagoditi i početnik i neko ko trenira godinama. Osim fizičkog napora osjećat ćete i mentalni mir zbog činjenice da ste u momentu izvođenja vježbi primorani fokusirati se samo na taj trenutak.

 

Foto: Pexels.com

***
Naslovna fotografija: @form

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno