TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 17.6.2021.
Budući da smo sve bliže ljetnom periodu, to znači i da je odlazak na plažu skoro pa tu, sada je idealno vrijeme da krenemo u borbu sa mogućim viškom kilograma ili zatezanjem mišića.
Zbog toga smo pronašli trening koja će doprinijeti željenim rezultatima i koja će vam pokazati svaki korak i vježbu posebno. Razlog zbog kojeg volimo ove vježbe je i to što ih možemo izvoditi bilo gdje bez dodatne opreme i plus ne morate vi mjeriti vrijeme, sve vam je već uklopljeno u tutorijalu.
Foto: rawpixel.com
U sklopu vježbe su basic pokreti koji nisu previše komplicirani niti ih je teško izvesti i sve je bazirazno na principu sekvenci ponavljanja, pružajući vam priliku da se naviknete na pokrete i steknete bolji osjećaj za njih. Također, uključene su i pauze, vježbe zagrijavanja i hlađenja na kraju.
https://www.youtube.com/watch?v=UItWltVZZmE
***
Naslovna fotografija: @categouveia
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Ada Ćeremida
Upozorenje: Limoncello tiramisu nadmašuje sve deserte ljeta.
Ovo nije tiramisu kakav pamtimo iz djetinjstva, ali bi lako mogao postati vaš omiljeni ljetni desert. Lagana, kremasta tekstura, svježina limuna i decentna nota limoncella.
Ne sadrži alkohol, a donosi sve što volimo kod originala plus ljetni, voćni zaokret. I što je najbolje? Ne treba vam rerna, samo frižider.
Sastojci:
Krema od limuna:
100 ml soka od limuna
150 g šećera
3 jaja
50 ml vode
1 kašičica gustina
50 g maslaca (opcionalno)
Krema i slojevi:
250 g mascarponea
300 ml slatkog vrhnja
100 g šećera u prahu
300 ml toplog mlijeka
2 pakovanja piškota (24 – 30 komada)
Korica limuna i svježa menta za dekoraciju
Priprema:
Za kremu od limuna, pomiješajte limunov sok, šećer i vodu u posudi na pari. U drugoj zdjeli umutite jaja i gustin, pa ih lagano dodajte kada se šećer počne topiti. Kuhajte uz stalno miješanje 6 – 8 minuta, dok se smjesa ne zgusne.
Pred kraj dodajte maslac i ostavite da se krema od limuna hladi na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru, pokriven plastičnom folijom.
Za kremu umutite mascarpone, slatko vrhnje i šećer u prahu u čvrstu smjesu i ostavite je da se rashladi. Piškote kratko umačite u toplo mlijeko i slažite prvi sloj u staklenu posudu.
Zatim dodajte kremu, pa kremu od limuna, i nastavite dok ne potrošite sve sastojke. Završite s kremom u obliku tiramisu točkica, pospite koricom limuna i ukrasite mentom. Ostavite da odstoji najmanje 4 sata i poslužite hladno.
Foto: @julia_kunchevskaya
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!