Trend report: Maksimalizam u modi - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Trend report: Maksimalizam u modi

Tekst:

Emina Smaka

STREET STYLE
4.4.2023.

Nakon što smo godinama svjedočili da dizajneri grle minimalistički pristup dizajnu, što se odrazilo i na street style i high street trendove čini se da polako to vrijeme isparava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Iako se trendovi mijenjaju velikom brzinom, možemo vidjeti da se minimalizam zadržao skoro desetljeće. No, kao i svakoj promjeni modnog toka i ovoj su prethodili događaji koji su bili od značaja za cijeli svijet. Pretpostavljate, riječ je o Corona virusu. Pri izlasku iz karantene, osjetili smo potrebu da iza sebe ostavimo i minimalizam te prigrlimo boje, printove i naglašene strukture

Neki će lako maksimalizam poistovjetiti s komercijalizmom i skladištenjem bespotrebnih stvari. Naravno, svaki pravac u modi, umjetnosti i općenito kulturi tog vremena sa sobom nosi i negativne konotacije i ekstreme. Stoga je potrebno naglasiti šta zapravo maksimalizam u odijevanju predstavlja

 


 

Maksimalizam u odijevanju 

Pogodit ćete – potpuno različit pristup od minimalizma! Maksimalizam možemo objasniti s riječima – razigranost, šarenilo, uzorci, printovi, sreća, ekscentričnost, postaje li vam jasnije? 

Maksimalistice ćete lako uočiti u masi ljudi, kako na Instagramu tako i u stvarnom životu. Svoj stil izražavaju s upečatljivim bojama, odvažnim sparivanjem različitih printova, robusnim komadima neobičnog dizajna. 
 

Kako se odijevati poput maksimalistice? 

Kao i bilo koji drugi kulturni pravac, ni maksimalizam nije po svačijem ukusu. Također, potrebno je naglasiti da iako to trendovi posebno ne naglašavaju, sada i do kad god to želite možete biti pristaša minimalizma. 

Imajući to na umu možemo govoriti o onima koji žele da se izražavaju na ovaj način. Pravi maksimalizam je u potpunosti način života za koje je potrebna ogromna ljubav, to će vam biti mnogo jasnije s fotografijom Sara Camposarcone koja je jedna od najpoznatijih maksimalistica u svijetu mode.

 No, ako vam je Sarina kombinacija too much, znajte da postoji i blaži način priklanjanja ovom trendu. Ispod vam donosimo kombinacije mainstream dama koje uživaju u maksimalizmu. Da li biste se vi ovako odijevali

 

* * * 
Naslovna fotografija: @marianne_theodorsen 
 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno