TEKST: Marija Perić
DATUM OBJAVE: 5.4.2022.
Topa je jelo koje u ovom periodu u godini sve češće pripremamo, a i idealan je prilog omiljenim toplim somunima.
Kombinacija nekoliko sireva stvara ukusni prilog koji je zasitan, a recept koji smo izdvojili u nastavku uvjerit će vas da topu nije tako teško napraviti. S vama smo odlučili podijeliti recept za topu koji je Harry Cooper otkrio u videu na svom profilu, a što vam je potrebno i kako i sami možete napraviti ovo tradicionalno jelo otkrijte u nastavku.
Sastojci:
Priprema:
Istopiti puter te dodati pavlaku, izmiješati i nakon minut do dva dodati mladi sir i kajmak. Dobro izmiješati i kuhati na srednje visokoj temperaturi 4 - 5 minuta. Posoliti i dodati umućeno jaje, izmiješati i na kraju dodati rendani dimljeni sir. Promiješati dok se sir ne istopi i servirati uz tople somune.
Za detaljniji pregled, pogledajte i video ispod!
***
Video: @harrycoop.er
TEKST: Adelisa Mašić
Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.
Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.
Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:
Priprema:
U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so.
Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.
Foto: @lottastichler
Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 
Foto: @meljorino
Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.
Foto: @meljorino
Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije.
Foto: @meljorino
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!