TEKST: Marija Perić
DATUM OBJAVE: 22.8.2022.
Jednom kada posjetite ovaj concept store tik uz Stari most, odmah vas osvoje mirisi, ugođaj, kao i jedinstvenost prostora koji nudi mnoštvo zanimljivih proizvoda.
U ponudi concept storea The Spirit of Herzegovina dostupni su domaći proizvodi rađeni sa mnoštvo pozornosti koji će uljepšati vaš dom, kuhanje ili gourmet uživanje sa najmilijima. Idealan spoj svega što nas može podsjetiti na Hercegovinu lako ćete naći u ovoj trgovini koja pretvara kupnju u posebno iskustvo. Uz police ispunjene proizvodima koje biste htjeti upoznavati cijelo popodne, ovaj store je ujedno i mjesto na kojemu možete kušati mnoga vina. Magiji naravno pridonosi jedan od zavidnih i najljepših pogleda na Stari most kao i činjenica da proizvode u ponudi ovog dućana rade žene.
S obzirom da nas je istinski fasciniralo ovo nešto drugačije mjesto, razgovarali smo sa Emicom Ćorić koja je glavna dama iza ove poduzetničke ideje. Ona je s nama podijelila što je bila inspiracija za otvaranje ovakvog mjesta, otkrila nam je što sve možemo naći u njenom concept storeu, ali i koja vina možete kušati u njenoj radnji. Više donosimo u nastavku.
Concept store i ujedno kušaonica vina – kako ste došli na ideju za otvaranje ovakvog mjesta sa zanimljivim iskustvom posjete?
Mislim da Mostar kao grad ima dosta da ponudi posjetiocima – od bogate baštine, historije i kulinarstva – ali mjesto poput ovoga sigurno nije imao. Mjesto gdje topli zrak ugrijan hercegovačkim suncem dopire sa prozora dok birate za sebe samo najbolje iz hercegovačkih polja i proizvode napravljene rukama vrijednih žena Hercegovine, pa uz to i čaša vina, maslinovo ulje, sir i rumena smokva – pa da li postoji bolji ambasador ili ambasadorka za našu Hercegovinu od ovoga? Sve to sa najljepšim pogledom na Stari most.
Tu je ideja – kako da ovom gradu ponudimo nešto svjetsko, a pored toga i vrlo društveno odgovorno i domaće, sve uz čašu (ili flašu) najboljih vina naše suncem okupane regije. A kad je društveno odgovorno poduzetništvo u pitanju, ovdje preko 60 žena zarađuje za svoju svakodnevicu, a neke samo ovdje prodaju, jer nisu dobile priliku negdje drugo.
Kakva sve vina možemo naći u vašoj ponudi? A kakve sve proizvode imate u concept storeu?
Mi imamo naša, hercegovačka vina – tu je Emporia Carski Vinogradi, Vinarija Nuić, Vinarija Čitluk, Vinarija Andrija, Vinarija Vukoje, Vinarija Rubis. Kad su proizvodi u pitanju, imamo nakit, manžetne, marame i keramičko posuđe, ručno rađeni sapuni, svijeće, pa onda likere od raznog voća, a izdvajamo liker od limuna sa čili paprikom za vas, pa smokva, travarica i domaća rakija.
Najljepše domaće ajvare, ručno rađenu pastu, maslinovo ulje, mirise od lavande, med, kompote i razna slatka i začine. Kažem vam, duh Hercegovine u pravom smislu ove fraze, ne pretjerujemo.
Gdje se nalazite u Starom gradu u Mostaru i u kojim satima vas tu možemo pronaći?
Mi se nalazimo odmah uz Stari most, ako stanete na sredini mosta okrenuti prema pravcu gdje Neretva otiče, mi smo vam prvi na lijevu stranu. Vrlo deskriptivno, znam, ali se nadam da ste uspjeli na trenutak da zamislite modru rijeku, mostarsko sunce i miris Hercegovine.
U radnji nas možete naći svaki dan od devet ujutro do deset navečer, a dostupni smo na telefon u bilo koje doba, slobodno zovite ili nas kontaktirajte na IG profilu @thespiritofhercegovinabyemica.
Dašak ambijenta i uvid u asortiman proizvoda otkrijte i kroz fotografije u nastavku.
***
Naslovna fotografija: @thespiritofherzegovinabyemica
TEKST: Ada Ćeremida
Miris medenjaka, toplina cimeta i ona meka blagdanska svjetlost teško je zamisliti prazničnu sezonu bez tog osjećaja doma koji se pojavi čim upalimo prvu adventsku svijeću.
Ove godine, društvene mreže preplavio je jedan poseban trend: adventski vijenac napravljen u potpunosti od medenjaka. Jestiv, dekorativan i tako cozy, ovaj vijenac spaja sve ono što volimo u decembru: DIY, blagdansku kreativnost i mirise koji vraćaju najljepše uspomene.
Upravo takav jedan primjer stigao nam je od Nikoline, kreatorke iza Mart dizajn profila, čiji je mirisni, ručno rađeni vijenac odmah privukao pažnju.
Za sve koji žele unijeti još više topline u svoj dom, donosimo recept koji je Nikolina podijelila sa nama za medenjake i korak-po-korak upute kako pretvoriti jednostavno tijesto u najšarmantniju božićnu dekoraciju koju ćete staviti na sto.
Potrebni sastojci za tijesto:
150 g maslaca sobne temperature
150 g smeđeg šećera
1 jaje
115 g meda
1 kašičica arome vanilije
400 g glatkog brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica začina za medenjake
Za početak, u većoj posudi pomiješajte glatko brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake kako bi se mirisi ravnomjerno rasporedili kroz cijelo tijesto. U drugoj posudi izmutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodajte jaje i ponovo kratko izmutite. Kada se smjesa poveže, umiješajte med i aromu vanilije. 
Suhe sastojke potom lagano dodajte u ovu kremastu smjesu i umijesite mekano, pomalo ljepljivo tijesto, baš takvo treba biti, pa nemojte dodavati više brašna.
Na kraju ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider najmanje dva sata da se lijepo stisne i bude lakše za oblikovanje.
Kada se tijesto dovoljno ohladilo, razvaljajte ga na debljinu od oko 3–4 mm, idealno direktno na papiru za pečenje kako biste ga kasnije lakše prebacili.
Zatim, pomoću okruglog rezača, manjeg tanjira ili bilo kojeg okruglog predmeta, izrežite veliki vanjski krug promjera oko 30 cm, a potom i manji unutarnji krug od približno 10 cm tako dobijate bazu za svoj jestivi adventski vijenac.
Od preostalog tijesta izrežite pahuljice, zvjezdice ili kombinaciju oblika koji vam se najviše sviđaju, jer će upravo oni dati volumen i slojevitost gotovom vjencu. Sve dijelove pecite 9–11 minuta na 180°C, dok rubovi ne poprime laganu zlatnu nijansu. 
Nakon što se ohlade, pripremite glazuru tako što ćete pomiješati šećer u prahu s nekoliko kapi limuna, prilagođavajući gustinu po potrebi. Prebacite glazuru u vrećicu za ukrašavanje i iscrtajte rubove pahuljica i zvjezdica, pa ih ostavite da se potpuno osuše oko pola sata.
Kada je sve spremno, počnite slagati vijenac: na osnovni krug lijepite pahuljice malom količinom glazure i slažite ih u lagani preklop kako bi izgledale bogato, razigrano i dekorativno. Na kraju dodajte suhe naranče, anis, štapiće cimeta ili čipkaste mašnice za dodatnu teksturu i vintage šarm.
Postavite četiri male svijeće i vaš cozy, mirisni i potpuno jestivi adventski centerpiece je spreman da ukrasi blagdanski stol.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!