TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 22.8.2022.

Jednom kada posjetite ovaj concept store tik uz Stari most, odmah vas osvoje mirisi, ugođaj, kao i jedinstvenost prostora koji nudi mnoštvo zanimljivih proizvoda.


U ponudi concept storea The Spirit of Herzegovina dostupni su domaći proizvodi rađeni sa mnoštvo pozornosti koji će uljepšati vaš dom, kuhanje ili gourmet uživanje sa najmilijima. Idealan spoj svega što nas može podsjetiti na Hercegovinu lako ćete naći u ovoj trgovini koja pretvara kupnju u posebno iskustvo. Uz police ispunjene proizvodima koje biste htjeti upoznavati cijelo popodne, ovaj store je ujedno i mjesto na kojemu možete kušati mnoga vina. Magiji naravno pridonosi jedan od zavidnih i najljepših pogleda na Stari most kao i činjenica da proizvode u ponudi ovog dućana rade žene.

 



S obzirom da nas je istinski fasciniralo ovo nešto drugačije mjesto, razgovarali smo sa Emicom Ćorić koja je glavna dama iza ove poduzetničke ideje. Ona je s nama podijelila što je bila inspiracija za otvaranje ovakvog mjesta, otkrila nam je što sve možemo naći u njenom concept storeu, ali i koja vina možete kušati u njenoj radnji. Više donosimo u nastavku.

 

Concept store i ujedno kušaonica vina – kako ste došli na ideju za otvaranje ovakvog mjesta sa zanimljivim iskustvom posjete?
 

Mislim da Mostar kao grad ima dosta da ponudi posjetiocima – od bogate baštine, historije i kulinarstva – ali mjesto poput ovoga sigurno nije imao. Mjesto gdje topli zrak ugrijan hercegovačkim suncem dopire sa prozora dok birate za sebe samo najbolje iz hercegovačkih polja i proizvode napravljene rukama vrijednih žena Hercegovine, pa uz to i čaša vina, maslinovo ulje, sir i rumena smokva – pa da li postoji bolji ambasador ili ambasadorka za našu Hercegovinu od ovoga? Sve to sa najljepšim pogledom na Stari most.

 



Tu je ideja – kako da ovom gradu ponudimo nešto svjetsko, a pored toga i vrlo društveno odgovorno i domaće, sve uz čašu (ili flašu) najboljih vina naše suncem okupane regije. A kad je društveno odgovorno poduzetništvo u pitanju, ovdje preko 60 žena zarađuje za svoju svakodnevicu, a neke samo ovdje prodaju, jer nisu dobile priliku negdje drugo. 

 

Kakva sve vina možemo naći u vašoj ponudi? A kakve sve proizvode imate u concept storeu?
 

Mi imamo naša, hercegovačka vina – tu je Emporia Carski Vinogradi, Vinarija Nuić, Vinarija Čitluk, Vinarija Andrija, Vinarija Vukoje, Vinarija Rubis. Kad su proizvodi u pitanju, imamo nakit, manžetne, marame i keramičko posuđe, ručno rađeni sapuni, svijeće, pa onda likere od raznog voća, a izdvajamo liker od limuna sa čili paprikom za vas, pa smokva, travarica i domaća rakija.

 



Najljepše domaće ajvare, ručno rađenu pastu, maslinovo ulje, mirise od lavande, med, kompote i razna slatka i začine. Kažem vam, duh Hercegovine u pravom smislu ove fraze, ne pretjerujemo.

 

Gdje se nalazite u Starom gradu u Mostaru i u kojim satima vas tu možemo pronaći?
 

Mi se nalazimo odmah uz Stari most, ako stanete na sredini mosta okrenuti prema pravcu gdje Neretva otiče, mi smo vam prvi na lijevu stranu. Vrlo deskriptivno, znam, ali se nadam da ste uspjeli na trenutak da zamislite modru rijeku, mostarsko sunce i miris Hercegovine.

 



U radnji nas možete naći svaki dan od devet ujutro do deset navečer, a dostupni smo na telefon u bilo koje doba, slobodno zovite ili nas kontaktirajte na IG profilu @thespiritofhercegovinabyemica.

Dašak ambijenta i uvid u asortiman proizvoda otkrijte i kroz fotografije u nastavku.

 

***
Naslovna fotografija: @thespiritofherzegovinabyemica 


Bonjour

Uvijek ste u dilemi koju vrstu tjestenine izabrati? Mi smo probali recept koji rješava sve.

TEKST: Bonjour.ba

Uvijek ste u dilemi koju vrstu tjestenine izabrati? Mi smo probali recept koji rješava sve. Uvijek ste u dilemi koju vrstu tjestenine izabrati? Mi smo probali recept koji rješava sve.

U Italiji se vjeruje da hrana ne liječi samo tijelo, nego i dušu. 'Mangia che ti passa', kažu Italijani, 'Jedi i proći će te'; jedna od najpoznatijih narodnih izreka, koja nije samo savjet, nego način razmišljanja.

To nije puka utjeha, nego filozofija života koja kaže da tanjir tople tjestenine, kap maslinovog ulja i razgovor uz čašu vina mogu popraviti i dan i raspoloženje. Taj italijanski duh, onaj u kojem se hrana ne jede, nego doživljava, ne živi samo u Rimu i Napulju. 

 



Možemo ga pronaći i ovdje, u trenutku kad na maslinovom ulju zamiriše sitno sjeckani luk i prostor se ispuni toplinom doma, te u Tropic i Crvena jabuka marketima, gdje Buonetti tjestenina i njen kuhar podsjećaju da i najjednostavniji obrok može postati trenutak za uživanje ako mu poklonimo samo malo pažnje i topline.


crvena_jabuka_buonetti5bonjour_ba

Kad je izbor tjestenine dilema sama po sebi…  

Koliko puta ste stajali ispred police s tjesteninom, nesigurni koju izabrati: fettuccine ili tagliatelle, sa jajima ili bez? 

 



Neke izgledaju savršeno za kremaste sosove, druge traže malo maslinovog ulja i par listića bosiljka, a vi stojite, razmišljate i znate da će sve brige nestati onog trenutka kad čujete prvo zveckanje tanjira i miris koji ispuni kuhinju.

 



Tjestenina ima tu moć da običan obrok pretvori u mali trenutak uživanja, onaj zbog kojeg se sve čini lakšim i ljepšim. 

U tom smislu, Buonetti tjestenina savršeno čuva duh Italije u svakoj porciji: rađena po tradicionalnoj recepturi od 100% durum pšenice, prilagođena svakom trenutku i ukusu.


crvena_jabuka_buonetti2bonjour_ba

Dolazi u dvije varijante, sa jajima, bogatijeg i punijeg okusa, idealna za mesne i kremaste sosove, te bez jaja, laganija i svestranija, savršena za jednostavna, svakodnevna jela. 


crvena_jabuka_buonetti12bonjour_ba

Bez obzira koju odaberete, rezultat je uvijek isti: tanjir koji donosi osjećaj zadovoljstva i miris koji na trenutak pretvara vašu kuhinju u mali italijanski kutak mira.

 



Kad ne znate šta kuhati, ovaj kuhar definitivno zna  

Znamo kako to izgleda... kad otvorite frižider i nemate ideju odakle početi. A ako se odlučite za tjesteninu, tek tada kreće prava dilema: koju izabrati, koji sos, koliko dugo kuhati…

 



Zato smo ovaj put prepustili odluku onome ko uvijek ima pravi odgovor, a to je Buonetti kuhar. Jednostavan, inspirativan i napisan tako da svako može uživati u kuhanju, bez žurbe i stresa.


crvena_jabuka_buonetti14bonjour_ba

Na njegovim stranicama, kroz 48 recepata za četiri godišnja doba, svaka sezona ima svoj ritam: proljeće je svježe, ljeto mirisno, jesen topla, a zima puna okusa koji griju. Stranice prate ritam svakodnevice, pune su malih savjeta koji kuhanje pretvaraju u ritual, a ne obavezu.

U dijelu posvećenom jeseni pronašli smo jelo koje nas je razriješilo svih dilema: fettuccine u mesnom sosu iz rerne.


crvena_jabuka_buonetti3bonjour_ba

crvena_jabuka_buonetti6bonjour_ba

crvena_jabuka_buonetti13bonjour_ba

crvena_jabuka_buonetti16bonjour_ba

Uz nekoliko kapi GAEA Kalamata maslinovog ulja i prstohvat Kulino začina, koji svakom zalogaju daje savršen balans, ovo jelo postaje sve što očekujemo od dobre tjestenine: toplo, jednostavno i neodoljivo mirisno.


crvena_jabuka_buonetti19bonjour_ba

Federico Fellini je jednom rekao da je život kombinacija magije i tjestenine i teško je s tim ne složiti se. U jednostavnom obroku često se krije mnogo više od hrane: miris doma, osjećaj mira i topline, tišina između dva zalogaja u kojoj sve ima smisla.


crvena_jabuka_buonetti18bonjour_ba

Buonetti nas podsjeća da za dobar obrok nije potrebna posebna prilika. Dovoljno je malo vremena, nekoliko kvalitetnih sastojaka i želja da uživamo u onome što stvaramo. 
 

 

Dok se mirisi šire kuhinjom i prvi zalogaj otkriva savršeni balans ukusa, postaje jasno da je upravo u tim trenucima život najukusniji.
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Crvena jabuka market.
Foto: PR  


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!