TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 5.10.2021.

Pumpkin Spice Latte je napitak od kave napravljen od mješavine tradicionalnih jesenskih začina (cimet, muškatni oraščić i klinčić), mlijeka, espressa i često šećera, preliven šlagom.

Napitak se najčešće povezuje sa Starbucksom, koji je piće prvi put ponudio 2003. godine i budući da je osvojio simpatije mnogih zaljubljenika u jesenske arome, svake sezone željno se iščekuje ponuda upravo ovog napitka. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kate (@katelynns.squishes)

Tačnije, toliko je popularan da čak ima i svoju skraćenicu PSL, oficijalni Instagram profil, a mi nismo mogli odoljeti da ne saznamo što ga čini toliko ukusnim, kao i zanimljiv način pripreme.

Ovo će biti idealni napitak za hladnije dane koji nam stižu, a vrlo ga je jednostavno napraviti kod kuće.

Recept smo pronašli ovdje, gdje smo i saznali da vam u biti trebaju samo tri sastojka: pire od bundeve, espresso kafa i mlijeko. 

Sastojke i pripremu donosimo u nastavku, a svakako sa nama podijelite kako vam je ispao recept sa #DoYouBonjour.

Prvi korak: priprema pirea od bundeve

Izrežite bundevu na pola, izvadite meso bundeve iz sredine zajedno sa košpicama i staviti ju peći 30 min u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva ili dok bundeva ne omekša, ovisno o veličini komada.

Foto: foodiesfeed.com

 Možete ju ispeći samu ili posipanu sa malo smeđeg ili vanilin šećera, cimeta ili nekog drugog začina po želji.

Izvadite iz pećnice, pustite da malo odmori i nožićem ogulite koru koja se sada vrlo lako guli.

Zatim štapnim mikserom ili blenderom pretvorite pečenu bundevu u pire.

Također, ovaj pire možete čuvati u frižideru do sedmicu dana i koristiti ga za razne recepte ili jesti samog.

Drugi korak: priprema pumpkin začina

Sljedeći korak je priprema pumpkin začina kojeg također možete koristiti i kao dodatak palačincima, toploj čokoladi, zobenoj kaši ili nekom drugom ukusnom desertu.

  • 1 kašika + 1 mala kašika mljevenog cimeta
  • 2 male kašike mljevenog đumbira
  • 1/2 male kašike mljevenog muškatnog oraščića
  • po želji možete dodati i vrlo malo mljevenog klinčića i kardamoma

Sve skupa pomiješate i to je to.

Treći korak: priprema sosa za kafu

Za pripremu sosa koji će ići u kafu trebat će vam:

  • 225 g ili pola čaše pirea od bundeve
  • 100 g šećera
  • ½ male kašike pumpkin začina

Da biste napravili sos, samo stavite sve sastojke u malu šerpu i pirjajte oko 10 minuta.

Zatim, stavite sos u šoljicu za smoothie ili po želji procedite dok ne postane gladak.

Ovaj korak nije obavezan, ali se preporučuje.

Završni koraci:

Pripremite espresso. Mlijeko dobro zagrijte. Dodajte sos od bundeve i espresso u šoljicu i dobro promiješajte.

Zatim ulijte mlijeko u mješavinu bundeve i espressa.

Ukrasite šlagom i pospite pumpkin začinom. Uživajte!

***

Naslovna fotografija: @ver_nascht
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo

TEKST: Ada Ćeremida

Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo

Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje. 

Ovdje je glavni detalj: miris. 

I to onaj koji vas vraća nazad.


bonjour_ba_imaret_a_03
 

Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.

Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.


bonjour_ba_imaret_bw_02


Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.



bonjour_ba_imaret_1_01

bonjour_ba_imaret_2_01


Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.


bonjour_ba_imaret_bw_01

bonjour_ba_imaret_1_02
 

I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije. 

To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.


bonjour_ba_imaret__01

bonjour_ba_imaret__02


Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.


anigif


Baščaršija ljeti tek se zahuktava.

Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
 

I… nešto neočekivano.

Produkcija: Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!