TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 5.10.2021.

Pumpkin Spice Latte je napitak od kave napravljen od mješavine tradicionalnih jesenskih začina (cimet, muškatni oraščić i klinčić), mlijeka, espressa i često šećera, preliven šlagom.

Napitak se najčešće povezuje sa Starbucksom, koji je piće prvi put ponudio 2003. godine i budući da je osvojio simpatije mnogih zaljubljenika u jesenske arome, svake sezone željno se iščekuje ponuda upravo ovog napitka. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kate (@katelynns.squishes)

Tačnije, toliko je popularan da čak ima i svoju skraćenicu PSL, oficijalni Instagram profil, a mi nismo mogli odoljeti da ne saznamo što ga čini toliko ukusnim, kao i zanimljiv način pripreme.

Ovo će biti idealni napitak za hladnije dane koji nam stižu, a vrlo ga je jednostavno napraviti kod kuće.

Recept smo pronašli ovdje, gdje smo i saznali da vam u biti trebaju samo tri sastojka: pire od bundeve, espresso kafa i mlijeko. 

Sastojke i pripremu donosimo u nastavku, a svakako sa nama podijelite kako vam je ispao recept sa #DoYouBonjour.

Prvi korak: priprema pirea od bundeve

Izrežite bundevu na pola, izvadite meso bundeve iz sredine zajedno sa košpicama i staviti ju peći 30 min u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva ili dok bundeva ne omekša, ovisno o veličini komada.

Foto: foodiesfeed.com

 Možete ju ispeći samu ili posipanu sa malo smeđeg ili vanilin šećera, cimeta ili nekog drugog začina po želji.

Izvadite iz pećnice, pustite da malo odmori i nožićem ogulite koru koja se sada vrlo lako guli.

Zatim štapnim mikserom ili blenderom pretvorite pečenu bundevu u pire.

Također, ovaj pire možete čuvati u frižideru do sedmicu dana i koristiti ga za razne recepte ili jesti samog.

Drugi korak: priprema pumpkin začina

Sljedeći korak je priprema pumpkin začina kojeg također možete koristiti i kao dodatak palačincima, toploj čokoladi, zobenoj kaši ili nekom drugom ukusnom desertu.

  • 1 kašika + 1 mala kašika mljevenog cimeta
  • 2 male kašike mljevenog đumbira
  • 1/2 male kašike mljevenog muškatnog oraščića
  • po želji možete dodati i vrlo malo mljevenog klinčića i kardamoma

Sve skupa pomiješate i to je to.

Treći korak: priprema sosa za kafu

Za pripremu sosa koji će ići u kafu trebat će vam:

  • 225 g ili pola čaše pirea od bundeve
  • 100 g šećera
  • ½ male kašike pumpkin začina

Da biste napravili sos, samo stavite sve sastojke u malu šerpu i pirjajte oko 10 minuta.

Zatim, stavite sos u šoljicu za smoothie ili po želji procedite dok ne postane gladak.

Ovaj korak nije obavezan, ali se preporučuje.

Završni koraci:

Pripremite espresso. Mlijeko dobro zagrijte. Dodajte sos od bundeve i espresso u šoljicu i dobro promiješajte.

Zatim ulijte mlijeko u mješavinu bundeve i espressa.

Ukrasite šlagom i pospite pumpkin začinom. Uživajte!

***

Naslovna fotografija: @ver_nascht
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Brownie kakav do sada niste probali: Desert koji nestaje brže nego što se ohladi

TEKST: Bonjour.ba

Brownie kakav do sada niste probali: Desert koji nestaje brže nego što se ohladi Brownie kakav do sada niste probali: Desert koji nestaje brže nego što se ohladi

Danas smo ustali s onim poznatim osjećajem da nam se jede nešto slatko, ali bez jasne ideje šta bi to moglo biti.

Ne klasičan kolač, ne suhi biskvit, ali ni onaj standardni brownie koji uvijek spašava stvar kad želimo nešto brzo i sigurno. Htjeli smo nešto s notom kokosa, ali ne klasične kokos kocke, više onaj tip deserta koji spaja čokoladu i kremastu teksturu.
 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela2-bonjour-ba
 

Između kafe i prvog gutljaja vode, odlučili smo da jednostavno pomiješamo sve što volimo: čokoladu, kokos i Dolcela brownie smjesu. I tako je nastao naš “eksperiment iz dosade” koji se pretvorio u pun pogodak: Dolcela brownie smjesa i jednostavna kokos krema kao kombinacija koja spašava dan kad ne znate šta vam se jede, ali znate da mora biti dobro.
 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela5-bonjour-ba
 

Jeste li znali? U nekim zemljama kokos se smatra “voćem sreće” jer simbolizira obilje i slatkoću života. Nama je, realno, dovoljan i jedan sloj kokos kreme da dan odmah bude bolji.
 

Čokoladni brownie sa kokos kremom


Brownie:

- 1 Dolcela smjesa za čokoladne brownie

- 2 jaja

- 100g putera

- 200ml mlijeka

- 80g tamne čokolade 
 

Jeste li znali? Tamna čokolada ima više antioksidansa nego borovnice. Znači da praktično ako jedete brownie, to je skoro smoothie.
 

Kokos krema:

- 1 Dolcela puding okus vanilija

- 400ml mlijeka

- 200g kokosovog brašna

- 80g šećera

- 1 Dolcela vanilin šećer
 

Jeste li znali? Miris vanilije dokazano snižava nivo stresa i potiče dobro raspoloženje. Da, zato nas svaki puding, kolač ili krema s tom aromom automatski vrati u djetinjstvo i podsjeti na sigurnost domaće kuhinje.

Priprema:

Prvo pripremite kokos kremu: u dubljoj šerpici skuhajte Dolcela puding okus vanilija u mlijeku, kao i obično, dok ne postane gust i kremast. 
 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela3-bonjour-ba


Zatim umiješajte kokosovo brašno, dodajte 80g šećera i Dolcela vanilin šećer i lagano promiješajte špatulom ili mutilicom dok se sve lijepo ne poveže. Ostavite kremu sa strane da se malo ohladi i stegne.

Dok se krema odmara, prelazimo na brownie. U dubokoj posudi pomiješajte Dolcela smjesu za čokoladne brownie, mlijeko i jaja.
 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela4-bonjour-ba
 

Posebno otopite puter s tamnom čokoladom (miris će vas već tada podsjetiti da ste na dobrom putu) i dodajte ga u smjesu. Miješajte dok ne nestanu sve grudvice i dok ne dobijete onu glatku, sjajnu teksturu po kojoj znate da će kolač uspjeti.

Jeste li znali? Kažu da je prvi brownie nastao kada je kuharica u Chicagu zaboravila prašak za pecivo. Rezultat je bio gustiji, čokoladniji kolač koji su svi obožavali. Iako nije potvrđeno, priča ostaje dio šarma brownija.

Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup obložen papirom za pečenje. Zatim preko nje nježno dodajte kokos kremu. Kašikom ili drvenim štapićem lagano “prošarajte” slojeve da se čokolada i kokos malo spoje. To će kasnije dati onaj mramorni efekt.

Pecite 20 minuta na 180°C, taman dovoljno da rubovi postanu hrskavi, a sredina ostane sočna i mekana.

 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela7-bonjour-ba


Mini savjeti i brze varijacije


Ako volite malo eksperimentisati, ne morate se držati samo vanilije. Probajte Dolcela puding okus jagoda ili maline za voćnu notu. Volite jači čokoladni sloj? Umjesto vanilije možete koristiti Dolcela puding okus čokolada za “double chocolate” efekat. Zamijenite dio mlijeka u brownie smjesi s 50 ml kafe jer i to pojača aromu čokolade.

Za brzu prazničnu tacnu: ispecite Dolcela Muffins ili Dolcela Muffins čokoladni pa ih punite kašikom ove kokos kreme. Rezultat? Snježni cupcake.

Ako volite lava-centar, probajte i Dolcela Lava Muffins i servirajte uz kašiku kokos kreme sa strane.

Na kraju, pustite mašti da se malo igra. Upravo iz takvih improvizacija često nastanu najbolji deserti, oni koji mirišu na toplinu doma i malo hrabrosti da promijenite nešto po svom ukusu.

 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela6-bonjour-ba


Dolcela slatka praznična čarolija uskoro počinje…


Ako ste među onima koji već u novembru prave prve liste kolača i traže “onaj jedan novi recept” koji će osvojiti sve, imamo mali spoiler. Od 1. decembra, Dolcela pokreće slatku prazničnu čaroliju, online kutak u kojem ćete moći podijeliti svoje trenutke iz kuhinje, fotografije, mirise i onu posebnu prazničnu energiju koju donose kolačići.

Na web stranici vas čeka Djed Mraz gdje mu samo trebate navesti koga biste voljeli obradovati ove godine sa Dolcela poklonom.

A šta se dogodi nakon toga? Nećemo vam sve otkriti… samo ćemo reći da će vas rezultat sigurno nasmijati i ugrijati, baš kao i prva tura brownie iz rerne.

Tokom decembra Dolcela će svakog dana birati dobitnike iznenađenja jer ovaj mjesec je stvoren za dijeljenje, slatkoću i trenutke koji mirišu na vaniliju.
 

 
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravka BiH
 
Kreativni koncept: Bonjour.ba
Foto i video za Bonjour.ba: Hajrudin Šišić (Harry Cooper)


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!