TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 5.10.2021.
Pumpkin Spice Latte je napitak od kave napravljen od mješavine tradicionalnih jesenskih začina (cimet, muškatni oraščić i klinčić), mlijeka, espressa i često šećera, preliven šlagom.
Napitak se najčešće povezuje sa Starbucksom, koji je piće prvi put ponudio 2003. godine i budući da je osvojio simpatije mnogih zaljubljenika u jesenske arome, svake sezone željno se iščekuje ponuda upravo ovog napitka.
Tačnije, toliko je popularan da čak ima i svoju skraćenicu PSL, oficijalni Instagram profil, a mi nismo mogli odoljeti da ne saznamo što ga čini toliko ukusnim, kao i zanimljiv način pripreme.
Ovo će biti idealni napitak za hladnije dane koji nam stižu, a vrlo ga je jednostavno napraviti kod kuće.
Recept smo pronašli ovdje, gdje smo i saznali da vam u biti trebaju samo tri sastojka: pire od bundeve, espresso kafa i mlijeko.
Sastojke i pripremu donosimo u nastavku, a svakako sa nama podijelite kako vam je ispao recept sa #DoYouBonjour.
Prvi korak: priprema pirea od bundeve
Izrežite bundevu na pola, izvadite meso bundeve iz sredine zajedno sa košpicama i staviti ju peći 30 min u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva ili dok bundeva ne omekša, ovisno o veličini komada.

Foto: foodiesfeed.com
Možete ju ispeći samu ili posipanu sa malo smeđeg ili vanilin šećera, cimeta ili nekog drugog začina po želji.
Izvadite iz pećnice, pustite da malo odmori i nožićem ogulite koru koja se sada vrlo lako guli.
Zatim štapnim mikserom ili blenderom pretvorite pečenu bundevu u pire.
Također, ovaj pire možete čuvati u frižideru do sedmicu dana i koristiti ga za razne recepte ili jesti samog.
Drugi korak: priprema pumpkin začina
Sljedeći korak je priprema pumpkin začina kojeg također možete koristiti i kao dodatak palačincima, toploj čokoladi, zobenoj kaši ili nekom drugom ukusnom desertu.
Sve skupa pomiješate i to je to.
Treći korak: priprema sosa za kafu
Za pripremu sosa koji će ići u kafu trebat će vam:
Da biste napravili sos, samo stavite sve sastojke u malu šerpu i pirjajte oko 10 minuta.
Zatim, stavite sos u šoljicu za smoothie ili po želji procedite dok ne postane gladak.
Ovaj korak nije obavezan, ali se preporučuje.
Završni koraci:
Pripremite espresso. Mlijeko dobro zagrijte. Dodajte sos od bundeve i espresso u šoljicu i dobro promiješajte.
Zatim ulijte mlijeko u mješavinu bundeve i espressa.
Ukrasite šlagom i pospite pumpkin začinom. Uživajte!
***
Naslovna fotografija: @ver_nascht
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Adelisa Mašić
Pariz je grad u kojem se deserti ne posmatraju samo kao slatki zalogaj, već kao mali čin umjetnosti.
U svakoj pekari i slastičarnici osjeti se posvećenost, preciznost i ona francuska lakoća kojom i najjednostavniji kolač postaje iskustvo.
Od kroasana koji se tope pod prstima, do savršeno glatkih macaronsa, francuski deserti su osvojili svijet, ali samo u Parizu možete doživjeti njihov pravi, izvorni okus.
Croissant: simbol francuskog jutra
Ništa ne definiše francuski doručak kao miris svježe pečenog kroasana. Lagano lisnat, bogat maslacem i taman toliko hrskav, ovaj klasik se najbolje jede stojeći, uz šoljicu espressa na šanku obližnje pekare.
Gdje probati: Maison Pichard i Du Pain et des Idées nude kroasane koji podsjećaju zašto je Pariz kolijevka savršenog peciva.
Crème brûlée: jednostavnost koja osvaja
Tanka karamelizovana korica i baršunasta krema ispod nje čine crème brûlée jednim od najpoznatijih francuskih deserta. Nježan, topao i elegantan u svakoj kašičici, simbol je jednostavnosti koja ne traži ukras.
Gdje probati: U Le Procopeu, najstarijem kafiću u Parizu, crème brûlée se i danas priprema po recepturi staroj više od dva stoljeća.
Tarte Tatin: čarolija od jabuka
Legenda kaže da je nastao slučajno, kad su sestre Tatin okrenule pitu naopako. Rezultat? Desert koji je postao sinonim za toplinu i domaći miris karameliziranih jabuka.
Gdje probati: U legendarnom Café de Flore, gdje se uz šolju kafe i pogled na parišku ulicu poslužuje Tarte Tatin u svom najklasičnijem obliku.
Éclair: desert koji se jede pogledom
Éclair je spoj elegancije i tehnike: hrskava vanjska kora, bogat punjeni krem i glazura koja blista poput ogledala. U Parizu su od njega napravili umjetnost.
Gdje probati: L'Éclair de Génie nudi kreativne verzije: od klasika s čokoladom do modernih, sezonskih varijacija.
Macarons – francuski klasik s modernim twistom
Nježni, šareni i gotovo previše lijepi da bi se pojeli, macarons su postali globalni simbol francuske sofisticiranosti.
Savršeno lagani, s tankom hrskavom koricom i kremastim punjenjem, u Parizu su neizostavan suvenir.
Gdje probati: Pierre Hermé i Ladurée su imena koja ne treba posebno predstavljati. Prvi nudi hrabre i inovativne kombinacije, dok je drugi sinonim za bezvremensku eleganciju.
Francuski deserti nisu samo slatkiši, oni su izraz kulture, preciznosti i uživanja u trenutku, jer u Parizu, i najmanji zalogaj nosi priču o tradiciji, vremenu i ljubavi prema detalju.
Foto: @lise_frt
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!