Kako sami možete pripremiti najpopularniju Starbucks jesensku kafu? Otkrivamo recept za Pumpkin Spice Latte - BONJOUR.ba...

Kako sami možete pripremiti najpopularniju Starbucks jesensku kafu? Otkrivamo recept za Pumpkin Spice Latte

GOURMET
11.10.2021.

Pumpkin Spice Latte je napitak od kave napravljen od mješavine tradicionalnih jesenskih začina (cimet, muškatni oraščić i klinčić), mlijeka, espressa i često šećera, preliven šlagom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napitak se najčešće povezuje sa Starbucksom, koji je piće prvi put ponudio 2003. godine i budući da je osvojio simpatije mnogih zaljubljenika u jesenske arome, svake sezone željno se iščekuje ponuda upravo ovog napitka. 

Tačnije, toliko je popularan da čak ima i svoju skraćenicu PSL, oficijalni Instagram profil, a mi nismo mogli odoljeti da ne saznamo što ga čini toliko ukusnim, kao i zanimljiv način pripreme.

Ovo će biti idealni napitak za hladnije dane koji nam stižu, a vrlo ga je jednostavno napraviti kod kuće.

Recept smo pronašli ovdje, gdje smo i saznali da vam u biti trebaju samo tri sastojka: pire od bundeve, espresso kafa i mlijeko. 

Sastojke i pripremu donosimo u nastavku, a svakako sa nama podijelite kako vam je ispao recept sa #DoYouBonjour.

Prvi korak: priprema pirea od bundeve

Izrežite bundevu na pola, izvadite meso bundeve iz sredine zajedno sa košpicama i staviti ju peći 30 min u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva ili dok bundeva ne omekša, ovisno o veličini komada.

Foto: foodiesfeed.com

 Možete ju ispeći samu ili posipanu sa malo smeđeg ili vanilin šećera, cimeta ili nekog drugog začina po želji.

Izvadite iz pećnice, pustite da malo odmori i nožićem ogulite koru koja se sada vrlo lako guli.

Zatim štapnim mikserom ili blenderom pretvorite pečenu bundevu u pire.

Također, ovaj pire možete čuvati u frižideru do sedmicu dana i koristiti ga za razne recepte ili jesti samog.

Drugi korak: priprema pumpkin začina

Sljedeći korak je priprema pumpkin začina kojeg također možete koristiti i kao dodatak palačincima, toploj čokoladi, zobenoj kaši ili nekom drugom ukusnom desertu.

  • 1 kašika + 1 mala kašika mljevenog cimeta
  • 2 male kašike mljevenog đumbira
  • 1/2 male kašike mljevenog muškatnog oraščića
  • po želji možete dodati i vrlo malo mljevenog klinčića i kardamoma

Sve skupa pomiješate i to je to.

Treći korak: priprema sosa za kafu

Za pripremu sosa koji će ići u kafu trebat će vam:

  • 225 g ili pola čaše pirea od bundeve
  • 100 g šećera
  • ½ male kašike pumpkin začina

Da biste napravili sos, samo stavite sve sastojke u malu šerpu i pirjajte oko 10 minuta.

Zatim, stavite sos u šoljicu za smoothie ili po želji procedite dok ne postane gladak.

Ovaj korak nije obavezan, ali se preporučuje.

Završni koraci:

Pripremite espresso. Mlijeko dobro zagrijte. Dodajte sos od bundeve i espresso u šoljicu i dobro promiješajte.

Zatim ulijte mlijeko u mješavinu bundeve i espressa.

Ukrasite šlagom i pospite pumpkin začinom. Uživajte!

***

Naslovna fotografija: @ver_nascht
Tekst: Ilda Lihić-Isović

GOURMET , 11.10.2021.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

@ver_nascht

Podijeli:

Posljednje objavljeno