Spomenik prirode Tajan destinacija je idealna za istraživanje i bijeg od gradske buke. Donosimo detalje. - Bonjour.ba -...

Spomenik prirode Tajan destinacija je idealna za istraživanje i bijeg od gradske buke. Donosimo detalje.

Tekst:

PUTOVANJA
11.4.2021.

Prirodne ljepote Bosne i Hercegovine svaki put nas iznova očaraju i učine ponosnima, ali i pozivaju da ih istražimo i o njihovim potencijalima širimo pozitivnu priču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između općina Zavidovići i Kakanj smjestila se prekrasna, šumovita destinacija Spomenik prirode Tajan koji doista vrijedi vidjeti i doživjeti uživo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je ovo mjesto idealno za druženje s obitelji i prijateljima s kojima ćete uživati u različitim vrstama aktivnosti u prirodi. Riječ je zapravo o jedinom zaštićenom području u Zeničko-dobojskom kantonu i najmlađem takvom u BiH.

Foto: @misela_kalfic

Foto: @visit_bosniaandherzegovina

Ova predivna, zelena oaza bogata je čistim kanjonima, prirodnim kamenim mostovima, bjelogoričnom i crnogoričnom šumom, endemičnim biljkama i životinjama, kao i speleološkim objektima vrijednim istraživanja.

Foto: @cistabosnaihercegovina

Foto: @my_name_is_stake

Spomenik prirode Tajan poznat je i po bajkovitom jezeru Mašica koje posebno čarobno izgleda tijekom zimskih mjeseci kada je zaleđeno. Riječ je o jezeru smještenom u šumi na 700 m.n.v., a cijeli ambijent pruža doista pravo uživanje u čistom zraku i tišini.

Foto: @karmellla_

CIJELI TAJAN JE POGODNA DESTINACIJA ZA LJETNI I ZIMSKI TURIZAM

Još jedna impresivna prirodna atrakcija na ovom području su svakako i dva vodopada na rijeci Gostović koji su odlično mjesto za kupanje i uživanje u odabranom društvu.

Foto: @emina31.mehic

Ukoliko odlučite detaljnije istražiti Tajan, uživati ćete u beskrajnim šetnjama mirisnom šumom, kao i vožnji biciklom, raftingu, ronjenju ili planinarenju. Ako ste pak odlučili usporiti tempo, onda će za vas izležavanje biti glavna obveza tijekom boravka na Tajanu.

Foto: @semic_adiss

Adrenalinske i avanturističke ture potaknuti će vas da istražite obližnje pećine, jame i skrovita, arheološka nalazišta ukrašena pećinskim nakitom, stalagmitima i stalaktitima.

Foto: @semic_adiss

Na ovom području se može pronaći i endemski Bosanski ljiljan (Lilium Bosniacum). Tajan je dom i lisicama, medvjedima, jelenima, divljim mačkama i šišmišima, dok su vode posebno bogate rakovima i ribom.

Foto: @eldar.jakupovic

Ukoliko smo vas ovom pričom zaintrigirali i naveli na razmišljanje o skorom dolasku na Tajan, evo nekoliko smjernica kako do tamo i doći. Ako se iz Sarajeva zaputite prema Kaknju, skrenite na regionlani put za izletište Ponijeri. No, ukoliko idete prema Zenici i Doboju, zaputite se u Zavidoviće odakle dalje nastvaljate oko 16 kilometara do Kamenice koja je smještena u sjevernom dijelu ovog parka.

Foto: @eldar.jakupovic

Foto: Almedin Dohranović Tajan Spomenik Prirode

***

Naslovna fotografija: @semic_adiss
Tekst: Ana Bošnjak 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno