TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 30.10.2020.
Ako volite čokoladne kolače ovaj bi vam uskoro mogao postati omiljeni.
Naime, danas smo izdvojili jednostavan čokoladni kolač kojeg svi vole, a uz to prigodan je za svaku priliku. Recept koji ne zahtjeva previše truda i vjerujemo da ga možete napraviti sa sastojcima koje već imate u kući.
Foto: @aidasarajlic
Recept smo pronašli kod @aidasarajlic preko #DoYouBONJOUR hashtag gdje ukoliko zavirite možete pronaći još mnoštvo ukusnih i #mljac recepata.
SASTOJCI:
Kora:
Preljev:
PRIPREMA:
Izmiksati jaja i šećer, a zatim dodati ulje, jogurt i na kraju suhe sastojke. Sve dobro izmiksati i peći u tepsiji (20x30cm), koju ste prethodno pouljili i posuli malo brašnom, na 180° / 30-35 min. Šolja može da bude od 1,5 ili 2dcl i ukoliko želite možete staviti i manje ulja od dvije šolje.
Za preljev sve sastojke spojiti i zagrijati dok se čokolada i maslac ne otope. Otopljenu smjesu preliti preko toplog i isječenog kolača. Najbolje je da preljev stavljate polako, sa žlicom, kako biste ga ravnomjerno rasporedili po cijelom kolaču i kako vam ne bi previše otišlo sa strana. Ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a zatim staviti u frižider na nekoliko sati. Ukrasite po svojoj želji.
Za više ukusnih recepata posjetite Instagram profil.
***
Naslovna fotografija: @aidasarajlic
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Adelisa Mašić
Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.
Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.
Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica.
Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.
Kako se pravi?
Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Foto: @blairgreyx
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!