TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 30.10.2020.

Ako volite čokoladne kolače ovaj bi vam uskoro mogao postati omiljeni.

Naime, danas smo izdvojili jednostavan čokoladni kolač kojeg svi vole, a uz to prigodan je za svaku priliku. Recept koji ne zahtjeva previše truda i vjerujemo da ga možete napraviti sa sastojcima koje već imate u kući.

Foto: @aidasarajlic

Recept smo pronašli kod @aidasarajlic preko #DoYouBONJOUR hashtag gdje ukoliko zavirite možete pronaći još mnoštvo ukusnih i #mljac recepata.

SASTOJCI:

Kora:

  • 2 jaja
  • 2 šolje šećera
  • 1 do 2 šolje ulja
  • 2 šolje jogurta
  • 2 šolje brašna
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 2 žlice kakaa

Preljev:

  • 10 žlica mlijeka
  • 10 žlica šećera
  • 100 g čokolade
  • 100 g maslaca/margarina

PRIPREMA:

Izmiksati jaja i šećer, a zatim dodati ulje, jogurt i na kraju suhe sastojke. Sve dobro izmiksati i peći u tepsiji (20x30cm), koju ste prethodno pouljili i posuli malo brašnom, na 180° / 30-35 min.  Šolja može da bude od 1,5 ili 2dcl i ukoliko želite možete staviti i manje ulja od dvije šolje.  

Za preljev sve sastojke spojiti i zagrijati dok se čokolada i maslac ne otope. Otopljenu smjesu preliti preko toplog i isječenog kolača. Najbolje je da preljev stavljate polako, sa žlicom, kako biste ga ravnomjerno rasporedili po cijelom kolaču i kako vam ne bi previše otišlo sa strana. Ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a zatim staviti u frižider na nekoliko sati. Ukrasite po svojoj želji.

Za više ukusnih recepata posjetite Instagram profil.

***

Naslovna fotografija: @aidasarajlic
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo

TEKST: Ada Ćeremida

Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo

Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje. 

Ovdje je glavni detalj: miris. 

I to onaj koji vas vraća nazad.


bonjour_ba_imaret_a_03
 

Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.

Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.


bonjour_ba_imaret_bw_02


Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.



bonjour_ba_imaret_1_01

bonjour_ba_imaret_2_01


Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.


bonjour_ba_imaret_bw_01

bonjour_ba_imaret_1_02
 

I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije. 

To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.


bonjour_ba_imaret__01

bonjour_ba_imaret__02


Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.


anigif


Baščaršija ljeti tek se zahuktava.

Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
 

I… nešto neočekivano.

Produkcija: Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!