TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 30.10.2020.

Ako volite čokoladne kolače ovaj bi vam uskoro mogao postati omiljeni.

Naime, danas smo izdvojili jednostavan čokoladni kolač kojeg svi vole, a uz to prigodan je za svaku priliku. Recept koji ne zahtjeva previše truda i vjerujemo da ga možete napraviti sa sastojcima koje već imate u kući.

Foto: @aidasarajlic

Recept smo pronašli kod @aidasarajlic preko #DoYouBONJOUR hashtag gdje ukoliko zavirite možete pronaći još mnoštvo ukusnih i #mljac recepata.

SASTOJCI:

Kora:

  • 2 jaja
  • 2 šolje šećera
  • 1 do 2 šolje ulja
  • 2 šolje jogurta
  • 2 šolje brašna
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 2 žlice kakaa

Preljev:

  • 10 žlica mlijeka
  • 10 žlica šećera
  • 100 g čokolade
  • 100 g maslaca/margarina

PRIPREMA:

Izmiksati jaja i šećer, a zatim dodati ulje, jogurt i na kraju suhe sastojke. Sve dobro izmiksati i peći u tepsiji (20x30cm), koju ste prethodno pouljili i posuli malo brašnom, na 180° / 30-35 min.  Šolja može da bude od 1,5 ili 2dcl i ukoliko želite možete staviti i manje ulja od dvije šolje.  

Za preljev sve sastojke spojiti i zagrijati dok se čokolada i maslac ne otope. Otopljenu smjesu preliti preko toplog i isječenog kolača. Najbolje je da preljev stavljate polako, sa žlicom, kako biste ga ravnomjerno rasporedili po cijelom kolaču i kako vam ne bi previše otišlo sa strana. Ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a zatim staviti u frižider na nekoliko sati. Ukrasite po svojoj želji.

Za više ukusnih recepata posjetite Instagram profil.

***

Naslovna fotografija: @aidasarajlic
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!