TEKST: Emina Smaka

DATUM OBJAVE: 12.8.2021.

U Ljubuškom smo otkrili ovaj divni bar, gdje u predivnoj bašti, uređenoj kamenom, drvenim namještajem i zelenilom možete uživati u čaši vina i ukusnoj hrani.

Pomno odabranom kartom, kako lokalnih tako i regionalnih vina, Smokva Wine club privlači veliki broj strastvenih ljubitelja vina, ali i one koji vole da se, uz društvo i omiljeni napitak, opuste u ugodnoj atmosferi i muzici.

Osim ponudom vina, osvojit će vas i pomno kreiranim platama sa sirom te laganim i slasnim ljetnim desertima.

Pored šarolike gourmet ponude, Smokva Wine club organizuje i promocije knjiga o vinima te zabavne ljetne večeri uz lokalne muzičare i DJ-eve. Vinske radionice su još jedan od poučnih sadržaja koji ovaj prekrasni bar nudi. 

Još jedna stvar koja oduševljava ljubitelje jazz muzike je činjenica da se u Smokva wine clubu redovno održavaju zabavni sadržaji sa muzičarima upravo ovog žanra što ovom predivnom ambijentu daje potpuno novu čar. Ukoliko želite posjetiti ovaj lokal, možete to učiniti na adresi Vitinska 8 u Ljubuškom. 

* * * 

* * *  

* * *  

* * * 

Naslovna fotografija: @smokva_wineclub
Tekst: Emina Smaka 


Bonjour

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

TEKST: Adelisa Mašić

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.

Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.

 



Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:

  • 1 kg mekog brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 4 velike kašike kisele pavlake
  • 500 ml toplog mlijeka
  • 150 ml ulja
  • 130 g margarina
  • 2 jaja


Priprema:

U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so. 

 



Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.


kiflice1bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 


kiflice6bonjour_ba

Foto: @meljorino

Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.


kiflice5bonjour_ba

Foto: @meljorino

Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije. 

Foto: @meljorino


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!