Slatka palenta za doručak? Donosimo preukusan recept! - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Slatka palenta za doručak? Donosimo preukusan recept!

Tekst:

Marija Perić

GOURMET
1.2.2022.

Slatka palenta za doručak može biti vaš novi način kako započeti dan. Kreativan recept prepun okusa učiniti će da zavolite ovo jelo, a i brzo ćete nagovoriti svoje ukućane da svoj regularni doručak zamijene palentom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa



Priprema se za 10 minuta, već je sam po sebi recept bez glutena, a napraviti ćete dovoljno za tri porcije što će razveseliti vaše ukućane. Sadrži bjelančevine i vlakna, ima malo masti, sastoji se od složenih ugljikohidrata kako biste duže ostali siti, a ima čak i neke vitamine i minerale. Recept otkrijte u nastavku.
 

Sastojci (palenta):

  • 2 šalice (biljnog) mlijeka
  • 1-3 žlice šećera ovisno o tome koliko slatko volite
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica esencije vanilije
  • prstohvat soli
  • 1/2 šalice palente (kukuruzno brašno)
  • 1 šalica vode
     

Sastojci (kompot od bobičastog voća po izboru):

  • 1 šalica svježeg ili smrznutog bobičastog voća po izboru
  • 1/2 šalice vode
  • 1/3 šalice šećera
  • sok od 1/2 naranče ili limete
  • malo korice naranče/limete
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
     

Priprema:

Pomiješajte 2 šalice mlijeka, šećer, cimet, vaniliju i sol u loncu i zakuhajte. Pomiješajte palentu sa šalicom vode i ostavite sa strane. Time se sprječava stvaranje grudica. Kad mlijeko zavrije, umiješajte palentu i miješajte drvenom kuhačom. Smanjite temperaturu i ostavite da se kuha 5 minuta uz često miješanje. Ako je presuho možete dodati još mlijeka.

Za kompot od bobičastog voća samo sjedinite sve sastojke u tavi i ostavite da se krčka oko 7 minuta, otklopljeno. Bobičasto voće možete malo razbiti žlicom. Palentu poslužite odmah uz kompot od voća i ukrasite po želji. Uživajte!  

 


***
Naslovna fotografija: @sarahgoesgreene 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno