TEKST: Marija Perić
DATUM OBJAVE: 1.2.2022.
Slatka palenta za doručak može biti vaš novi način kako započeti dan. Kreativan recept prepun okusa učiniti će da zavolite ovo jelo, a i brzo ćete nagovoriti svoje ukućane da svoj regularni doručak zamijene palentom.
Priprema se za 10 minuta, već je sam po sebi recept bez glutena, a napraviti ćete dovoljno za tri porcije što će razveseliti vaše ukućane. Sadrži bjelančevine i vlakna, ima malo masti, sastoji se od složenih ugljikohidrata kako biste duže ostali siti, a ima čak i neke vitamine i minerale. Recept otkrijte u nastavku.
Sastojci (palenta):
Sastojci (kompot od bobičastog voća po izboru):
Priprema:
Pomiješajte 2 šalice mlijeka, šećer, cimet, vaniliju i sol u loncu i zakuhajte. Pomiješajte palentu sa šalicom vode i ostavite sa strane. Time se sprječava stvaranje grudica. Kad mlijeko zavrije, umiješajte palentu i miješajte drvenom kuhačom. Smanjite temperaturu i ostavite da se kuha 5 minuta uz često miješanje. Ako je presuho možete dodati još mlijeka.
Za kompot od bobičastog voća samo sjedinite sve sastojke u tavi i ostavite da se krčka oko 7 minuta, otklopljeno. Bobičasto voće možete malo razbiti žlicom. Palentu poslužite odmah uz kompot od voća i ukrasite po želji. Uživajte!
***
Naslovna fotografija: @sarahgoesgreene
TEKST: Adelisa Mašić
Sezona jesenjih dana ne može proći bez Pumpkin Spice Lattea: napitka koji je postao sinonim za cozy trenutke.
Spoj kafe, mlijeka i začina poput cimeta, muškatnog oraščića i klinčića donosi toplinu i miris jeseni u svaku šolju.
Upravo zato ga mnogi doživljavaju kao mali ritual: prvi gutljaj budi nostalgiju, a svaki naredni podsjeća zašto se jesen voli.
Pumpkin Spice Latte nije samo kafa, nego i ugođaj: savršen za druženja, šetnje gradom ili mirne trenutke kod kuće.
Za sve koji žele uživati u ovom napitku u Sarajevu, možete ga pronaći u Mrvici, Kawi, Brunchu Sarajevo i Napoli Coffee House, a ako volite eksperimente, lako ga možete napraviti i kod kuće.
Mini recept za Pumpkin Spice Latte kod kuće:
1 šolja mlijeka
1 espresso ili jaka crna kafa
½ kašičice mješavine začina (cimet, muškatni oraščić, klinčić, đumbir)
1 kašičica pirea od bundeve (opcionalno)
malo šećera ili meda po ukusu
Zagrijte mlijeko i umutite ga dok ne postane pjenasto. Dodajte espresso, začine i pire od bundeve, pa sve promiješajte. Po želji ukrasite šlagom i pospite cimetom.
Bilo da ga pijete vani ili spremate sami, Pumpkin Spice Latte je mali podsjetnik da jesen može biti posebno lijepa.
Foto: @oliviatps
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!