TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 1.2.2022.

Slatka palenta za doručak može biti vaš novi način kako započeti dan. Kreativan recept prepun okusa učiniti će da zavolite ovo jelo, a i brzo ćete nagovoriti svoje ukućane da svoj regularni doručak zamijene palentom.



Priprema se za 10 minuta, već je sam po sebi recept bez glutena, a napraviti ćete dovoljno za tri porcije što će razveseliti vaše ukućane. Sadrži bjelančevine i vlakna, ima malo masti, sastoji se od složenih ugljikohidrata kako biste duže ostali siti, a ima čak i neke vitamine i minerale. Recept otkrijte u nastavku.
 

Sastojci (palenta):

  • 2 šalice (biljnog) mlijeka
  • 1-3 žlice šećera ovisno o tome koliko slatko volite
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica esencije vanilije
  • prstohvat soli
  • 1/2 šalice palente (kukuruzno brašno)
  • 1 šalica vode
     

Sastojci (kompot od bobičastog voća po izboru):

  • 1 šalica svježeg ili smrznutog bobičastog voća po izboru
  • 1/2 šalice vode
  • 1/3 šalice šećera
  • sok od 1/2 naranče ili limete
  • malo korice naranče/limete
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
     

Priprema:

Pomiješajte 2 šalice mlijeka, šećer, cimet, vaniliju i sol u loncu i zakuhajte. Pomiješajte palentu sa šalicom vode i ostavite sa strane. Time se sprječava stvaranje grudica. Kad mlijeko zavrije, umiješajte palentu i miješajte drvenom kuhačom. Smanjite temperaturu i ostavite da se kuha 5 minuta uz često miješanje. Ako je presuho možete dodati još mlijeka.

Za kompot od bobičastog voća samo sjedinite sve sastojke u tavi i ostavite da se krčka oko 7 minuta, otklopljeno. Bobičasto voće možete malo razbiti žlicom. Palentu poslužite odmah uz kompot od voća i ukrasite po želji. Uživajte!  

 


***
Naslovna fotografija: @sarahgoesgreene 


Bonjour

Ne znaš da li su bolji wagyu sushi ili kokteli. Znaš samo da ovdje dolaziš opet.

TEKST: Dragana Rauš

Ne znaš da li su bolji wagyu sushi ili kokteli. Znaš samo da ovdje dolaziš opet. Ne znaš da li su bolji wagyu sushi ili kokteli. Znaš samo da ovdje dolaziš opet.

Nova gastro tačka na Trgu slobode, stvorena je za one koji znaju cijeniti hranu koja je jednako ugodna za oko i za nepce, vino koje se bira s polica od poda do plafona i koktele zbog kojih će ti svaki izlazak sa drugaricama biti kao scena iz serije Sex and the City.

 

 

Jer ponekad je samo novo mjesto dovoljno da ponovo zavoliš grad u kojem si godinama.

 

 

Ovdje je sve u detalju, od teksture burrate na pizzi do wagyu sushija koji ne očekuješ u srcu Tuzle. Svaki tanjir je mala priča za sebe, a svaka fotografija uhvati djelić ambijenta koji podsjeća na privatnu vinsku sobu u kojoj bi rado da izgubiš pojam o vremenu.

 

 

Petkom se svjetla priguše, bend zasvira, a Trg slobode pretvori se u savršeno mjesto za afterwork druženje koje se lako oduži do kasno.

Don Papa je za one koji vole spoj elegancije i spontanosti. Za one koji cijene dobru kuhinju, ali i dobru priču.

 

 

FOTO: @the_maya_b


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!