Slatka palenta za doručak? Donosimo preukusan recept!
Tekst:Marija Perić
GOURMETSlatka palenta za doručak može biti vaš novi način kako započeti dan. Kreativan recept prepun okusa učiniti će da zavolite ovo jelo, a i brzo ćete nagovoriti svoje ukućane da svoj regularni doručak zamijene palentom.
Priprema se za 10 minuta, već je sam po sebi recept bez glutena, a napraviti ćete dovoljno za tri porcije što će razveseliti vaše ukućane. Sadrži bjelančevine i vlakna, ima malo masti, sastoji se od složenih ugljikohidrata kako biste duže ostali siti, a ima čak i neke vitamine i minerale. Recept otkrijte u nastavku.
Sastojci (palenta):
- 2 šalice (biljnog) mlijeka
- 1-3 žlice šećera ovisno o tome koliko slatko volite
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica esencije vanilije
- prstohvat soli
- 1/2 šalice palente (kukuruzno brašno)
- 1 šalica vode
Sastojci (kompot od bobičastog voća po izboru):
- 1 šalica svježeg ili smrznutog bobičastog voća po izboru
- 1/2 šalice vode
- 1/3 šalice šećera
- sok od 1/2 naranče ili limete
- malo korice naranče/limete
- 1/2 žličice muškatnog oraščića
Priprema:
Pomiješajte 2 šalice mlijeka, šećer, cimet, vaniliju i sol u loncu i zakuhajte. Pomiješajte palentu sa šalicom vode i ostavite sa strane. Time se sprječava stvaranje grudica. Kad mlijeko zavrije, umiješajte palentu i miješajte drvenom kuhačom. Smanjite temperaturu i ostavite da se kuha 5 minuta uz često miješanje. Ako je presuho možete dodati još mlijeka.
Za kompot od bobičastog voća samo sjedinite sve sastojke u tavi i ostavite da se krčka oko 7 minuta, otklopljeno. Bobičasto voće možete malo razbiti žlicom. Palentu poslužite odmah uz kompot od voća i ukrasite po želji. Uživajte!
***
Naslovna fotografija: @sarahgoesgreene