Skijanje vs bordanje: 4 stvari koje trebate znati - BONJOUR.ba - bh.lifestyle magazin

Skijanje vs bordanje: 4 stvari koje trebate znati

PUTOVANJA
21.11.2020.

"U skijanju je lakše naučiti osnove, no teže dovesti do savršenstva - dok je kod snowboardanja teže naučiti osnove, ali lakše savladati teže tehničke izazove.“ To je česta tvrdnja koju ćete čuti u svijetu planinskih zimskih sportova i iako to u biti zavisi od osobe do osobe, tvrdnja je općenito točna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je uglavnom zato što je skijanje intuitivnije za početnike od snowboarda iz dva glavna razloga. Kod skijanja vaše noge ostaju odvojene, pa pri malim brzinama možete izbaciti jednu nogu ako počnete padati kako biste se lakše uravnotežili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snowboarding sa druge strane zahtijeva da vam noge budu pričvršćene za dasku te se u početku možete osjećati nelagodno i trebat će vam malo navikavanja.

Također, dok skijate stojite uspravno, tj. imate totalni periferni vid i možete točno vidjeti kamo idete ili sve što je ispred, uključujući druge ljude i predmete. S druge strane, daska za snowboarding je bočno okrenuta, pa početnik ima manje perifernog vida, otprilike vidi samo oko 50% onoga što je ispred. U tom segmentu također treba malo navikavanja.

Upravo zbog toga smo napravili mali vodič kroz prvi tjedan skijanja i snowboardinga, kao i benefite jedne i druge aktivnosti.
Naravno, osnova obje je odgovarajuća odjeća te nošenje zaštitne opreme.

Foto: @inthefrow

SKIJANJE: VAŠ PRVI TJEDAN

Učenje skijanja i vaš prvi tjedan obično je jako zabavan. Mnogi skijanje poprilično brzo savladaju i dobro prihvate, tako da ćete prvog dana već uspjeti napraviti zavoje na početnim padinama. Na kraju prvog tjedna možda ćete već biti spremni za neke od glavnih skijaških staza i provesti se super, sve dok izbjegavate strmije staze.

Foto: @isabellath

SNOWBOARD: VAŠ PRVI TJEDAN

Vaš prvi tjedan snowboarda je malo drugačiji. Prva dva ili tri dana uključuju dosta padanja... zaista dosta. Činit će vam se kao da ništa ne funkcioniše i da ste apsolutni antitalenat. Također je fizički iscrpljujuće, uglavnom zbog toga što morate ustati svakih nekoliko minuta ili čak sekundi, ali to je uisitinu samo početak. Većini ljudi nakon nekoliko dana dobiju osjećaj za ravnotežu i odjednom počnu istinski napredovati. Do kraja tjedna možda ćete se sami uspjeti spustiti nekim lakšim glavnim padinama vašeg skijališta. Savjet plus je svakako da u prvim danima koristite zaštitne kratke hlače s jastučićima preko leđa i sa strane, štitnike za leđa, štitnike za zglobove i naravno kacigu.

SKIJANJE ILI BORDANJE?

Ako imate samo jedan tjedan i doista želite iskoristiti maksimalno te dane, možda bi skijanje moglo biti dobar izbor. Do kraja tjedna trebali biste moći početi istraživati ​​i uživati ​​u tom procesu. Prvi tjedan na snowboardu znači i više ulaganja vremena u učenje i snage, ali drugi tjedan snowboarda je izvrsna zabava.

JE LI LAKŠE SAVLADATI SKIJANJE ILI SNOWBOARDING?

"Daskaši" su u ovome u prednosti. Iako je prvi tjedan snowboarda uisitnu naporan, ali kad jednom pronađete ravnotežu, povezujete zavoje, onda ste spremni, a samim tim prelazi na strmije padine lakše teku. Skijanje je, međutim, vrlo tehnički sport. Pritiskom na desni dio stopala, postizanje savršenog tempiranja skočnog zgloba... uvijek se ima na čemu poboljšati. U biti savršenstvo u skijanju zahtijevat će da postanete izuzetno tehnički jaki. Kod snowboarda sve se svodi na rubove (pritisak na petama i na prstima nogu) - ovo je najteži dio, ali kad se to postigne, tehnika ovog sporta je usavršena i prilično brzo može doseći impresivnu razinu.

***

Naslovna fotografija: @smeshlivaya
Tekst: Ilda Lihić-Isović

PUTOVANJA , 21.11.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

@smeshlivaya

Podijeli:

Posljednje objavljeno