Četiri mjesta u Sarajevu na kojima će roditelji uživati podjednako kao i djeca - BONJOUR.ba - bh.lifestyle magazin

Četiri mjesta u Sarajevu na kojima će roditelji uživati podjednako kao i djeca

PUTOVANJA
12.6.2021.

Svaki roditelj nastoji ugoditi svom djetetu, posebno kada je u pitanju vikend. Uostalom, ta dva dana su vrijeme da zajednički uradite neke aktivnosti, super se zabavite i nešto novo naučite mališane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ako želite mališanima, ali i sebi priuštiti opuštajuću i edukativnu atmosferu, morate sve unaprijed razmisliti i temeljito se pripremiti. Upravo zbog toga odlučili smo preporučiti vam četiri ideje za mjesta u blizini Sarajeva u kojima se možete zajednički super provesti za vikend.

Sigurni smo da ćete nakon užurbane radne sedmice ovdje napuniti baterije i u potpunosti se odmoriti kako bi skupili snage za neke nove izazove.

 

Zoološki vrt Pionirska dolina

Otprilike dva kilometra udaljen od centra grada, na površini od 8,5 hektara nalazi se sarajevski zoološki vrt, Pionirska dolina, koji je jedna od omiljenih destinacija za najmlađe, ali i roditelje. Od šetnje kroz prirodu i upoznavanja sa različitim životinjama, u Pionirskoj dolini djeca imaju priliku igrati se na toboganima, klackalicama, vrteškama, a odnedavno otvoren je i adrenalin park namijenjen djeci od pet do 15 godina. Zauzima 2.500 metara, a sadrži stijenu za penjanje, zipline i stazu sa preprekama.

Ulaznice za djecu mlađu od 5 godina se ne naplaćuju, dok za djecu od 5 do 15 godina karte koštaju 2,5 KM, a za odrasle 3 KM.

 

Muzej optičkih iluzija

Super zabavan i pri tome edukativan izlet za djecu, ali i roditelje, vodi vas u svijet iluzija. Na otprilike 300 kvadratnih metara, proći ćete kroz više od stotinu eksponata koje su kreirali mladi sarajevski umjetnici, a koji promovišu bh. kulturu i tradiciju, poput 3D Vučka – maskote ZOI ’84, 3D šetnje ulicama Sarajeva, ali i Playroom sa mozgalicama, Beskonačni disko, Naopaka soba, Anti-gravity soba, Poker soba, UV soba, hologrami, magični kauč, beskonačni tunel, bunar bez dna, svjetlosne iluzije...

Vrelo Bosne

Ovo vrelo nalazi se u podnožju planine Igman, u naselju Ilidža, otprilike oko 15 km od samog centra Sarajeva, a krasi ga divna panorama zelenila i vode gdje možete posmatrati ribe i elegantni ples labudova.

Foto: @vanjaa_ilic

Vilsonovo šetalište

Uzmite biciklo ili role, pripremite sendviče, piće i zaputite se prema najpopularnijem šetalištu u samom gradu Sarajevu. Saobraćajnicom koja vodi kroz šetalište zabranjen je saobraćaj motornim vozilima vikendima što je odlična prilika da se maksimalno opustite. Također, na nekoliko mjesta duž Vilsonovog šetališta najmlađima je na raspolaganju i ograđeno igralište.

Foto: @enjoy__sarajevo

Foto: @a_miss_dolce

Foto: @dzevad_bosnia_travel

***

Naslovna fotografija: @mybosnian_home
Tekst: Ilda Lihić-Isović

 

PUTOVANJA , 12.6.2021.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

@mybosnian_home

Podijeli:

Posljednje objavljeno