Srijedu rezervirajte za izložbeni sajam, panele i govore na Samitu osnivačica biznisa u Sarajevu - Bonjour.ba - bh.lifes...

Srijedu rezervirajte za izložbeni sajam, panele i govore na Samitu osnivačica biznisa u Sarajevu

Tekst:

Bonjour.ba

EVENT
7.3.2022.

Više od 98% privatnih kompanija u BiH čine mala i srednja preduzeća, koja stvaraju preko 60% BDP-a i doprinose zapošljavanju do 70%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Statistike pokazuju da je razvoj preduzetništva posljednjih godina u značajnom porastu, prvenstveno radi stvaranja novih radnih mjesta, ali i cjelokupnog doprinosa privrednom razvoju zemlje. I dok druge zemlje regije bilježe pozitivne rezultate na polju ženskog preduzetništva, zvanični podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da u jugoistočnoj Evropi imamo najnižu stopu učešća ženske radne snage.

Ipak, programi podrške i mentorstva kreiraju trend pozitivnih promjena, koji rezultira povećanjem broja kompanija u vlasništvu žena u BiH - i po broju i po ekonomskom utjecaju. Jedan od takvih programa je BizUP program koji realizira Fondacija 787 uz podršku Britanske ambasade u BiH i UN Women BiH. U sklopu dosadašnjeg programa podrške preduzetnicama iz raznih dijelova BiH, za oko 30 učesnica je obezbijeđena tailor-made stručna podrška u razvoju biznisa, rad sa mentorima/cama na unapređenju poslovanja, te su osigurana i bespovratna grant sredstva u iznosu od 160.000 KM.

Krunu ovogodišnjeg izdanja BizUp programa predstavlja Samit osnivačica biznisa, koji će na jednom mjestu okupiti važne aktere/ke u preduzetničkom ekosistemu u BiH, preduzetnice i sve generacije korisnika BizUP programa do sada. Samit će biti održan 9.3. 2022. godine u sarajevskoj Vijećnici, a uz zanimljive govore i panel diskusije na događaju će učestvovati NJ.E. Matthew Field, ambasador Velike Britanije u BiH, David Saunders, predstavnik UN Women BiH i Dajana Džindo, izvršna direktorica Fondacije 787. Svoje zanimljive poslovne priče, te izazove sa kojima su se susretale u poslovnom razvoju predstavit će, između ostalih, Amra Džeko, suosnivačica OREA Bazara, Dunja Jovanić, poznata influenserica i preduzetnica iz Srbije, Tina Ruseva, preduzetnica iz Njemačke i osnivačica biznisa Mentessa, koja je osigurala višemilionska sredstva za poslovanje svog malog biznisa, te druge preduzetnice.

 „Događaji poput Samita osnivačica biznisa u organizaciji Fondacije 787 odlična su prilika da se preduzetnicama i njihovim malim biznisima iz cijele BiH omogući veća vidljivost, razmjena iskustva i umrežavanje, ali i razgovor o važnim temama relevantnim za unapređenje njihovog poslovanja. Raduje me i činjenica da će u sklopu ovog događaja u prelijepom ambijentu sarajevske Vijećnice biti organizovan i izložbeni sajam zahvaljujući kojem će se svi prisutni moći upoznati sa preduzetnicama i njihovim proizvodima i uslugama. Pažljivo osluškujući potrebe bh. preduzetnica u njihovom poslovanju i oslanjajući se na napore koji se svakodnevno ulažu u podržavanje i investiranje u poslovne inicijative u našoj zemlji, istinsko je zadovoljstvo biti dio jednog ovakvog događaja. Na našem primjeru smo imali priliku vidjeti da slični programi daju jak vjetar u leđa preduzetnicama, pružajući im priliku da lakše dođu do ciljane publike“, izjavila je Amra Džeko, jedna od osnivačica OREA Bazara.

Samit osnivačica biznisa će biti prilika i da se kroz izložbeni sajam svi zainteresovani građani/ke upoznaju sa preduzetnicama, njihovim proizvodima i uslugama, ali i prilika za umrežavanje i ostvarivanje novih saradnji. U izložbenom dijelu događaja bit će predstavljeni mali biznisi iz različitih industrija - ručnih radova, opreme za bebe, prehrambeni proizvodi, specijalizirani ugostiteljski objekti, odjevni predmeti i modni dodaci, kozmetika i drugi.

U srijedu, 9.3., u periodu od 15:30 do 17:00 sati, vrata Vijećnice će biti otvorena za sve posjetioce/teljke, te iz Fondacije 787 pozivaju zainteresirane da se pridruže i pruže podršku razvoju malih biznisa u vlasništvu ženskih preduzetnica.

***
Naslovna fotografija: Fondacija 787 Promo 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno