TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 7.3.2022.

Više od 98% privatnih kompanija u BiH čine mala i srednja preduzeća, koja stvaraju preko 60% BDP-a i doprinose zapošljavanju do 70%.

Statistike pokazuju da je razvoj preduzetništva posljednjih godina u značajnom porastu, prvenstveno radi stvaranja novih radnih mjesta, ali i cjelokupnog doprinosa privrednom razvoju zemlje. I dok druge zemlje regije bilježe pozitivne rezultate na polju ženskog preduzetništva, zvanični podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da u jugoistočnoj Evropi imamo najnižu stopu učešća ženske radne snage.

Ipak, programi podrške i mentorstva kreiraju trend pozitivnih promjena, koji rezultira povećanjem broja kompanija u vlasništvu žena u BiH - i po broju i po ekonomskom utjecaju. Jedan od takvih programa je BizUP program koji realizira Fondacija 787 uz podršku Britanske ambasade u BiH i UN Women BiH. U sklopu dosadašnjeg programa podrške preduzetnicama iz raznih dijelova BiH, za oko 30 učesnica je obezbijeđena tailor-made stručna podrška u razvoju biznisa, rad sa mentorima/cama na unapređenju poslovanja, te su osigurana i bespovratna grant sredstva u iznosu od 160.000 KM.

Krunu ovogodišnjeg izdanja BizUp programa predstavlja Samit osnivačica biznisa, koji će na jednom mjestu okupiti važne aktere/ke u preduzetničkom ekosistemu u BiH, preduzetnice i sve generacije korisnika BizUP programa do sada. Samit će biti održan 9.3. 2022. godine u sarajevskoj Vijećnici, a uz zanimljive govore i panel diskusije na događaju će učestvovati NJ.E. Matthew Field, ambasador Velike Britanije u BiH, David Saunders, predstavnik UN Women BiH i Dajana Džindo, izvršna direktorica Fondacije 787. Svoje zanimljive poslovne priče, te izazove sa kojima su se susretale u poslovnom razvoju predstavit će, između ostalih, Amra Džeko, suosnivačica OREA Bazara, Dunja Jovanić, poznata influenserica i preduzetnica iz Srbije, Tina Ruseva, preduzetnica iz Njemačke i osnivačica biznisa Mentessa, koja je osigurala višemilionska sredstva za poslovanje svog malog biznisa, te druge preduzetnice.

 



„Događaji poput Samita osnivačica biznisa u organizaciji Fondacije 787 odlična su prilika da se preduzetnicama i njihovim malim biznisima iz cijele BiH omogući veća vidljivost, razmjena iskustva i umrežavanje, ali i razgovor o važnim temama relevantnim za unapređenje njihovog poslovanja. Raduje me i činjenica da će u sklopu ovog događaja u prelijepom ambijentu sarajevske Vijećnice biti organizovan i izložbeni sajam zahvaljujući kojem će se svi prisutni moći upoznati sa preduzetnicama i njihovim proizvodima i uslugama. Pažljivo osluškujući potrebe bh. preduzetnica u njihovom poslovanju i oslanjajući se na napore koji se svakodnevno ulažu u podržavanje i investiranje u poslovne inicijative u našoj zemlji, istinsko je zadovoljstvo biti dio jednog ovakvog događaja. Na našem primjeru smo imali priliku vidjeti da slični programi daju jak vjetar u leđa preduzetnicama, pružajući im priliku da lakše dođu do ciljane publike“, izjavila je Amra Džeko, jedna od osnivačica OREA Bazara.

Samit osnivačica biznisa će biti prilika i da se kroz izložbeni sajam svi zainteresovani građani/ke upoznaju sa preduzetnicama, njihovim proizvodima i uslugama, ali i prilika za umrežavanje i ostvarivanje novih saradnji. U izložbenom dijelu događaja bit će predstavljeni mali biznisi iz različitih industrija - ručnih radova, opreme za bebe, prehrambeni proizvodi, specijalizirani ugostiteljski objekti, odjevni predmeti i modni dodaci, kozmetika i drugi.

U srijedu, 9.3., u periodu od 15:30 do 17:00 sati, vrata Vijećnice će biti otvorena za sve posjetioce/teljke, te iz Fondacije 787 pozivaju zainteresirane da se pridruže i pruže podršku razvoju malih biznisa u vlasništvu ženskih preduzetnica.

***
Naslovna fotografija: Fondacija 787 Promo 


Bonjour

Bi li tvoje kuhanje prošlo test Mirana Karića? 3 okusa, 1 chef i prstohvat pravog začina.

TEKST: Bonjour.ba

Bi li tvoje kuhanje prošlo test Mirana Karića? 3 okusa, 1 chef i prstohvat pravog začina. Bi li tvoje kuhanje prošlo test Mirana Karića? 3 okusa, 1 chef i prstohvat pravog začina.

Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.

Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
 

 

Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_2_bonjour_ba

Bonjour_Vegeta_article-01

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_9_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_10_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_11_bonjour_ba
 

Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba. 
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_5_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_2

 Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH  
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_7_bonjour_ba

Ana Ćavar, direktorica  i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić

 

U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_6_bonjour_ba-1
 

Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja


Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_4

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_888-1

Bonjour_Vegeta_article-07


 

Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?


Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_55

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_20_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_21_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_700_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_22_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_24_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_28_bonjour_ba

Pokazi svoje najbolje blue

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_27_bonjour_ba

 

Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm. 
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_30_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_31_bonjour_ba

Bonjour_Vegeta_article-06

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_33_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_34_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_35_bonjour_ba


Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_999

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_40_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_25_bonjour_ba-1
 


Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.

 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_59_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_60_bonjour_ba

Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_41_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_875
 

Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.


 vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_54_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_55_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_100

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_50_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_52_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_53_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_91_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_90_bonjour_ba
 

Malo začina za uspomenu

 

Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.

 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_gift_
 

Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.

Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_3_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_14_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_13_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_10_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_6_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_4_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_2_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_1_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_9_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_12_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_8_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_50_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_11_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_7_bonjour_ba
 

A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom

Produkcija: Bonjour.ba  
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba    
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!