Salicilna kiselina: Sve što trebate znati i kako ju uvrstiti u svoju beauty rutinu - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Salicilna kiselina: Sve što trebate znati i kako ju uvrstiti u svoju beauty rutinu

Tekst:

Ana Rotim

ZDRAVLJE I NJEGA
7.1.2023.

Kada je riječ o skincare proizvodima volimo se voditi izrekom „manje je više“ te u skladu s tim kreirati svoju svakodnevnu rutinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Uz određen broj adekvatnih proizvoda uistinu možemo doći do zavidnog izgleda kože no potrebno je imati na umu da svaki tip treba personalizirani pristup. Ključni dio kreiranja njege koja će imati izniman učinak je čitanje i proučavanje sastojaka odnosno na koji način djeluju i kako ih je najbolje uvrstiti u svoju rutinu.

Jedan od sastojaka koji znatno poboljšava izgled kože je salicilna kiselina koja dubinski čisti kožu. Salicina kiselina poznata je još iz vremena stare Grčke, a i dan danas jedan je od omiljenih proizvoda za njegu masne kože. Naime, riječ je o beta hidroksi kiselini koja pomaže u sprječavanju nastanka novih akni, te efikasno djeluje na postojeće mitesere i prištiće.

 Kome bismo savjetovali korištenje salicilne kiseline?

Salicilna kiselina odlična je za osobe s masnim tipom kože jer prodire duboko u pore, prevenira začepljenje istih, smanjuje sebum na površini kože, te čini da izgleda svježe i glatko. Odlična je i kao anti age sastojak jer smanjuje vidljivost pigmentacije, te ujednačava ten.

Koje proizvode smijete kombinirati sa salicilnom kiselinom, a koje je potrebno izbjegavati?

Sastojke poput niacinamida i hijaluronske kiseline možete slobodno koristiti zajedno sa salicilnom kiselinom tijekom vaše jutarnje ili večernje rutine. Ono što ne biste trebali zajedno miješati sa salicilnom kiselinom su retinoidi i Vitamin C jer može doći do neželjene iritacije i pretjeranog isušivanja kože.

U kojem slučaju biste trebali izbjegavati salicilnu kiselinu?

Iako istraživanja govore da je sigurno koristiti salicilnu kiselinu tijekom trudnoće, kao i tijekom dojenja brojni stručnjaci se ne slažu te savjetuju konzultacije s vašim liječnikom. Stručnjaci također ističu da osobe mlađe od 19 godina bi trebale izbjegavati korištenje ove kiseline zbog mogućnosti pojave iritacija.

 

* * *
Naslovna fotografija: @sasha.mei 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno