TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 2.9.2022.

Unatoč tome što smo svakim danom sve bliže jeseni i dalje uživamo istraživati jedinstvene lokacije ali i zanimljiva gastro mjesta na obali.


Pelješac, destinacija na jugu Hrvatske koja je često bila inspiracija naših članaka upravo zbog netaknutih prirodnih ljepota ali i posebnih lokacija za našu Gourmet rubriku. Ovog puta našu pažnju ukrala je prepoznatljiva lokacija pod nazivom Saints Hills. Riječ je o vinariji smještenoj u selu Oskorušno koja svojim mediteranskim eksterijerom, ali i vrhunskom gastronomskom ponudom privlači brojne gurmane koji uživaju u degustaciji lokalnih delicija pripremljenih na moderan način. 

 



Uz vinske ture, na kojima možete saznati sve o povijesti i tradiciji proizvodnje Saints Hills vina preporučili bismo vam ručak u slijedovima kao posebno gastronomsko iskustvo gdje uz kapljice vina možete uživati u jedinstvenim okusima Mediterana. Ako se poželite zaputiti na ovo mjesto, potrebno se unaprijed najaviti stoga sve informacije kao i rezervacije možete pronaći na njihovoj službenoj stranici klikom ovdje

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Roza (@reginaragusea)

Foto: Ana Rotim

Foto: Ana Rotim

* * *
Naslovna fotografija: @tichuy


Bonjour

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

TEKST: Adelisa Mašić

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije. Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

Vaniline kiflice su jedan od onih kolačića koji automatski unesu praznični ugođaj u kuću.

Mekane su, mirisne i nježne, a baš zbog te jednostavnosti želimo da i izgledaju uredno i jednako. A to, realno, nije uvijek lako postići.

 



Ove godine internet je ponudio rješenje koje je toliko jednostavno da odmah postane 'zašto ovo ranije nisam probala?' momenat.

 



Trik koji sve mijenja:  

Umjesto da svaku kiflicu oblikuješ ručno, tijesto uvaljaj u dugi valjak i sjeci ga rubom šoljice ili čaše. Tako dobiješ jednake komadiće koji se ravnomjerno peku i izgledaju kao da su izašli iz profesionalnog kalupa.


vaniline_kiflice2bonjour_ba

Foto: @blueberry_and_basil

A sada slijedi i klasični, provjereni recept koji daje baš one mekane, mirisne kiflice kakve očekujemo u decembru.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 50 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g mljevenih oraha
  • 70 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje



vaniline_kiflice4bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Priprema:

  1. Umuti maslac, šećer, vanilin šećer i jaje.
  2. Dodaj brašno i mljevene orahe, pa umijesi kompaktno tijesto.
  3. Zamotaj u foliju i ohladi oko 30 minuta.
  4. Oblikuj valjak i izreži jednake komadiće pomoću okruglog ruba (kao u triku).
  5. Formiraj kiflice i složi ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  6. Peci 15–18 minuta na 170°C.
  7. Još tople uvaljaj u šećer u prahu.

 



Uz ovaj mali trik i provjereni recept, vaniline kiflice postaju nezaobilazan dio decembarskih kuhinja. Jednostavne su, uredne i mirisne baš onako kako volimo, a priprema donosi onaj prepoznatljivi osjećaj praznične topline koji se dijeli s najdražima.

Foto: @blueberry_and_basil


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!