Rižina voda je beauty trik za kosu kojeg vole poznate dame, a evo zašto je posebna i kako ju napraviti

KOSA
7.4.2021.

Ispiranje kose rižinom vodom tradicionalni je tretman ljepote popularan u mnogim regijama u Aziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točnije, mnoge dame diljem Kine, Japana i jugoistočne Azije stoljećima koriste rižinu vodu za beauty tretman kose. Privukavši pažnju na društvenim mrežama, ovaj beauty trik za kosu sada je popularan u cijelom svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što se riža skuha ili odstoji u vodi kreira se škrobna voda za koju se smatra da kosu čini glatkom i sjajnom, kao i da pomaže njenom bržem rastu. Također, mnoge dame koje su isprobavale ovaj tretman kažu da neke od prednosti su i razmršavanje kose što ju čini glatkijom, povećava njen sjaj i čini kosu jačom. Jedna od prednosti ovog beauty tretmana je taj što ga je tako lako napraviti. Sve što vam treba je riža i voda.

KAKO DA SAMI  NAPRAVITI RIŽINU VODU?

Postoji nekoliko različitih načina za pripremu rižine vode, a mi smo izdvojili nekoliko u nastavku.

Namakanje – je najbrži način za pripremu ovog beauty tretmana. Da biste koristili ovu metodu uzmite ½ šalice nekuhane riže, a potom je temeljito isperite. Stavite rižu u posudu sa 2-3 šolje vode i ostaviti da se namače trideset minuta. Procijedite rižinu vodu u čistu posudu.

Fermentirana rižina voda -  Neki ljubitelji ove metode njegovanja kose tvrde da fermentirana rižina voda ima više koristi od obične rižine vode. Točnije, prema istraživanju fermentirane supstance imaju veću količinu antioksidansa. Antioksidanti se mogu boriti protiv oštećenja ćelija kose i kože, zbog čega su česti sastojci kozmetičkih proizvoda. Da biste fermentirali rižinu vodu, slijedite korake 1–4 postupka namakanja. Prije cijeđenja, ostavite vodu od riže da odstoji na sobnoj temperaturi do 2 dana dopuštajući joj da fermentira. Prije upotrebe procijedite rižinu vodu u čistu posudu.

Skuhana riža - Pokrijte ½ šolje riže sa dvostruko više vode koja se obično koristi za kuhanje. Skuhajte rižu u kipućoj vodi, a prije upotrebe procijedite vodu u čistu posudu.

Napunite malu posudu, poput bočice šampona veličine putovanja ili male tegle i držite u frižideru do tjedan dana.

KAKO SE KORISTI RIŽINA VODA?

Prije svega operite kosu šamponom i temeljito isperite vodom iz slavine. Zatim dodajte rižinu vodu na kosu i umasirajte je u kosu i vlasište. Ostavite da djeluje do dvadeset minuta i temeljito isperite kosu toplom vodom iz slavine.

***

Naslovna fotografija: @soumiaelj
Tekst: Ilda Lihić-Isović

KOSA , 7.4.2021.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

@soumiaelj

Podijeli:

Posljednje objavljeno