TEKST: Emina Smaka
DATUM OBJAVE: 24.8.2022.
U potrazi za novim mjestima u kojima možemo isprobavati nove okuse i hranu, često zaboravimo na kultna mjesta u gradu.
U glavnom gradu BiH, mnoštvo je novih lokala, ali ne nedostaje ni onih tradicionalnih koji su već sada postali simbol grada. Jedan od takvih ih je i šarmantni restoran Avlija, koji postoji još od 1997., a naziv nosi po tradicionalnoj avliji. Glavna je preporuka lokalaca turistima koji su željni novih i autentičnih iskustava u posjeti BiH. Restoran Avlija je specijaliziran za tradicionalnu, mediteransku i talijansku kuhinju, a mnogi će vam preporučiti njihove ukusne uštipke.
Ovaj restoran je skriven od pogleda prolaznika, gdje će vas dočekati nostalgična atmosfera s mnoštvom znakova iz prošlosti. Na njihovom profilu smo pronašli i podatak o tome kako je došlo do realizacije ovog dugogodišnjeg, uspješnog projekta.
,,Avlija je uvijek bilo mjesto okupljanja raje, puno smijeha, šala i druženja.
Jednoga dana arhitekta Amir Vuk (Zec) je predložio ideju da otvorimo pivnicu/restoran, nacrtao je prijedlog skicu i ubrzo je na tom mjestu nastala današnja Avlija.“
Uređenje krasi mnoštvo boja, tekstura i tradicionalnih uzoraka kao i biljaka, a svi zaljubljenici u nešto eklektičniji stil će provjereno ostati oduševljeni.
Restoran Avlija se nalazi u ulici Avde Sumbula 2, iza plavih vrata sa šarmantnim prozorčićem u obliku srca.
* * *
Naslovna fotografija: @restoranavlija
TEKST: Bonjour.ba
Koliko puta ste se danas zapitali „šta da skuham“? Upravo taj trenutak bez ideje često je najstresniji dio dana, ali Miran Karić ima rješenje koje spašava.
Na kulinarskoj radionici uz Vegetu i Bonjour.ba pokazao je da jedno jelo može biti istovremeno brzo, neočekivano i strašno dobro. Dovoljno je malo mašte i pravi začin, a gosti su se uvjerili da i najneobičniji spoj može postati hit na stolu.
Jednostavno kuhanje, bez komplikacija
Miran nas je još jednom podsjetio da kuhanje ne mora biti proces koji traje satima. U svega nekoliko poteza, nasjeckati, ubaciti, začiniti, nastalo je jelo koje izgleda kao iz restorana, a ono što nas je najviše oduševilo jeste balans okusa: slano, sočno i slatko u jednom zalogaju. To je trenutak u kojem shvatite da i vi možete pokazati svoje najbolje, čak i kad nemate puno vremena.
Pitanja koja smo morali postaviti
Iako je fokus bio na receptu, nismo mogli odoljeti, a da Miranu ne postavimo nekoliko brzih pitanja. Kad smo ga pitali kojim jelom bi se opisao, rekao je: „Burger. Jednostavno, a komplikovano. I svaki sastojak ga mijenja u potpunosti. "
Na naše pitanje bira li radije slatko ili slano, bez razmišljanja je izdvojio svoj favorit, a otkrio nam je i da mu je Vegeta Smoked najčešći saveznik u kuhinji.
Za one koji nisu ljubitelji suhih šljiva, otkrio je i malu tajnu da je brokula uvijek dobra opcija: “lijepo zaokruži šta god da koristite kao bazu. Daju sličan kontrast i jednako dobro funkcionišu.” A ako vam se desi da prekuhate rižu ili nudle? Pogledajte u nastavku.
Dakle, ako vam treba jelo koje ne traži puno vremena, evo recepta koji možete skuhati i dok se sto postavlja.
Recept: Vegeta wok s piletinom i suhim šljivama
Sastojci:
200 g piletine
100 g mrkve
1 glavica ljubičastog luka
150 g suhih šljiva
150 g basmati riže ili nudli (po želji)
2 kašike ulja (susamovo, kikirikijevo ili kokosovo)
Vegeta (po želji, Original, Sweet Chili ili Smoked)
Priprema:
Skuhajte rižu u omjeru 1:2 (riža : voda). Nakon kuhanja ostavite je poklopljenu da se napari ili skuhajte nudle kratko prema uputstvu, bez ispiranja, neposredno prije dodavanja u wok.
Suhe šljive nakratko potopite u mlaku vodu. Piletinu isijecite na tanke trakice. Mrkvu narežite na julienne, a luk na tanke ploške.
U jako zagrijanu tavu dodajte ulje. Ubacite piletinu i kratko propržite. Zatim dodajte mrkvu, luk i šljive. Kada se povrće malo opusti, dodajte par kašika vode i Vegetu pa kratko prokuhajte. Poslužite uz rižu ili na kraju umiješajte nudle.
Miranova preporuka: „Za wok je važno da svi sastojci budu slične veličine jer tada okus i tekstura najbolje dolaze do izražaja.“
Ovaj recept pokazuje da brzina i jednostavnost ne znače odustajanje od okusa. Baš suprotno jer neočekivani spoj može biti upravo ono što trebamo kada dan traži nešto brzo, jednostavno i ukusno.
Jedna kašika dovoljna je da pokažete svoje najbolje i otkrijete da Vegeta uvijek izvlači najbolje iz svakog jela.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!