TEKST: Emina Smaka
DATUM OBJAVE: 24.8.2022.
U potrazi za novim mjestima u kojima možemo isprobavati nove okuse i hranu, često zaboravimo na kultna mjesta u gradu.
U glavnom gradu BiH, mnoštvo je novih lokala, ali ne nedostaje ni onih tradicionalnih koji su već sada postali simbol grada. Jedan od takvih ih je i šarmantni restoran Avlija, koji postoji još od 1997., a naziv nosi po tradicionalnoj avliji. Glavna je preporuka lokalaca turistima koji su željni novih i autentičnih iskustava u posjeti BiH. Restoran Avlija je specijaliziran za tradicionalnu, mediteransku i talijansku kuhinju, a mnogi će vam preporučiti njihove ukusne uštipke.
Ovaj restoran je skriven od pogleda prolaznika, gdje će vas dočekati nostalgična atmosfera s mnoštvom znakova iz prošlosti. Na njihovom profilu smo pronašli i podatak o tome kako je došlo do realizacije ovog dugogodišnjeg, uspješnog projekta.
,,Avlija je uvijek bilo mjesto okupljanja raje, puno smijeha, šala i druženja.
Jednoga dana arhitekta Amir Vuk (Zec) je predložio ideju da otvorimo pivnicu/restoran, nacrtao je prijedlog skicu i ubrzo je na tom mjestu nastala današnja Avlija.“
Uređenje krasi mnoštvo boja, tekstura i tradicionalnih uzoraka kao i biljaka, a svi zaljubljenici u nešto eklektičniji stil će provjereno ostati oduševljeni.
Restoran Avlija se nalazi u ulici Avde Sumbula 2, iza plavih vrata sa šarmantnim prozorčićem u obliku srca.
* * *
Naslovna fotografija: @restoranavlija
TEKST: Adelisa Mašić
Kad temperature porastu, jutarnji obroci koji su lagani, svježi i brzo gotovi postaju naš prvi izbor.
Upravo zato donosimo tri ideje za tost koje izgledaju podjednako lijepo koliko su i ukusne – idealne za ljetni doručak ili kasni brunch.
Prva ideja je french toast sa svježim jagodama. Mekan hljeb umočen u smjesu s jajima i lagano zapečen, uz dodatak kremastog namaza i svježeg voća – jednostavan, ali efektan početak dana.
Druga varijanta je bruschetta s avokadom i sirom. Baget, zreli avokado i otopljeni sir čine ukusnu kombinaciju, a možeš dodati i nekoliko kapi limuna za dodatnu svježinu.
Treća opcija je banana tost – klasik koji se lako prilagođava. Uz kikiriki puter, banane i dodatke poput bobičastog voća, cimeta ili kašike jogurta, postaje doručak kojem se rado vraćamo.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Naslovna fotografija: @anna_dorzh
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!