TEKST: Emina Smaka
DATUM OBJAVE: 24.8.2022.
U potrazi za novim mjestima u kojima možemo isprobavati nove okuse i hranu, često zaboravimo na kultna mjesta u gradu.
U glavnom gradu BiH, mnoštvo je novih lokala, ali ne nedostaje ni onih tradicionalnih koji su već sada postali simbol grada. Jedan od takvih ih je i šarmantni restoran Avlija, koji postoji još od 1997., a naziv nosi po tradicionalnoj avliji. Glavna je preporuka lokalaca turistima koji su željni novih i autentičnih iskustava u posjeti BiH. Restoran Avlija je specijaliziran za tradicionalnu, mediteransku i talijansku kuhinju, a mnogi će vam preporučiti njihove ukusne uštipke.
Ovaj restoran je skriven od pogleda prolaznika, gdje će vas dočekati nostalgična atmosfera s mnoštvom znakova iz prošlosti. Na njihovom profilu smo pronašli i podatak o tome kako je došlo do realizacije ovog dugogodišnjeg, uspješnog projekta.
,,Avlija je uvijek bilo mjesto okupljanja raje, puno smijeha, šala i druženja.
Jednoga dana arhitekta Amir Vuk (Zec) je predložio ideju da otvorimo pivnicu/restoran, nacrtao je prijedlog skicu i ubrzo je na tom mjestu nastala današnja Avlija.“
Uređenje krasi mnoštvo boja, tekstura i tradicionalnih uzoraka kao i biljaka, a svi zaljubljenici u nešto eklektičniji stil će provjereno ostati oduševljeni.
Restoran Avlija se nalazi u ulici Avde Sumbula 2, iza plavih vrata sa šarmantnim prozorčićem u obliku srca.
* * *
Naslovna fotografija: @restoranavlija
TEKST: Ada Ćeremida
Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje.
Ovdje je glavni detalj: miris.
I to onaj koji vas vraća nazad.
Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.
Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.
Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.
Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.
I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije.
To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.
Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.
Baščaršija ljeti tek se zahuktava.
Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
I… nešto neočekivano.
Produkcija: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!