TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 19.9.2023.
Na adresi Sime Milutinovića 12, u srcu grada Sarajeva, nalazi se neodoljivi restoran kojem ćete se nakon prvog posjeta zasigurno rado vraćati.
Ako ste ljubitelji mediteranske kuhinje i ugodne atmosfere koju prati otkrivanje novih okusa, ovo je svakako place to be. Restoran će vas prije svega ugodno iznenaditi interijerom koji će vas na trenutak povesti na ulice Barcelone, posebno skulpturom na zidu koja podsjeća na umjetnička djela slavnog arhitekte Antoni Gaudia i na njegov šareni, inspirativni Park Güell.
Ovaj neodoljivi interijer potpisuje bh. dizajnerica interijera Azra Štilić, a mi vas kroz ovaj tekst i fotografije vodimo na malenu virtualnu turneju prije nego sami posjetite restoran.
Na prvu će vas osvojiti pomalo boemska atmosfera restorana koji pruža osjećaj da ste stigli na mjesto gdje se svi poznaju i stvaraju prijateljski ugođaj i dobrodošlicu. Nakon što se ugodno smjestite pod prigušena svjetla, dok do vas dopire lagana i tiha glazba koja dopušta ugodan razgovor i druženje, vrijeme je da svome nepcu priuštite okuse za pamćenje.
Jelovnik je A la carte i u njemu ćete pronaći jednostavne talijanske recepte, s nekim malim zaokretom koji svako jelo čini posebnim. Naša preporuka je pizza BarSa s pistacijama, koja spaja naizgled nespojivo i uz hrskavu koricu koju daje krušna peć, postaje jelo koje nećete zaboraviti.
Za kraj ćemo samo reći da prije odlaska na ovu popularnu sarajevsku destinaciju rezervirate svoje mjesto na vrijeme, jer je BarSa omiljeni izbor mnogih istinskih zaljubljenika u dobru hranu. Ako odete na ovu gourmet avanturu, tražite osvježavajući Aperol Spritz kojim možete zaokružiti ugodno druženje.
Neka vam ove fotografije otvore apetit i probude želju za jednom boemskom gourmet avanturom
* * *
Naslovna fotografija: @barsa.restaurantandpizzeria
TEKST: Bonjour.ba
U samom centru Sarajeva, među ulicama koje još čuvaju dah prošlosti, smjestio se Kiren, restoran koji ne želi biti samo adresa za dobar obrok, već mali bijeg od svakodnevice.



To je onaj tip mjesta u kojem se ritam grada utiša, a topla svjetlost i mirisi iz kuhinje stvaraju atmosferu zbog koje poželite ostati duže nego što ste planirali.



Prirodni materijali, tople nijanse i svjetlost koja pada tačno tamo gdje treba čine da u Kirenu svaki kutak odiše idejom doma, ali u profinjenijem, modernijem smislu – dovoljno jednostavnom da se osjećate opušteno, a s dovoljno estetike da poželite zabilježiti trenutak.



A onda dolazi ono zbog čega se gosti vraćaju.
Kuhinja Kirena oslanja se na anatolijske i bh. korijene, ali ispričane savremenim jezikom. Ovo nije mjesto koje kopira tradiciju, nego je nadograđuje. Svaki začin ima svoju svrhu, svaki sos svoju ulogu, a svaki tanjir je fino izbalansiran između poznatog i neočekivanog. To je kuhinja koja nudi nostalgiju i iznenađenje u istom dahu.
Naša degustacija krenula je lagano, gotovo tiho, ali nezaboravno.


Prvo stiže kremasti hummus, jednostavan, a zavodljiv. Svilenkasta tekstura, suptilni začini i onaj trenutak u kojem spontano pomislite: „moram probati opet“. Minimalizam, ali bogat; lagan, ali upečatljiv.

Zatim dolaze Anatolian mini sarmice, male, uredne, potpuno drugačije. Tradicija u modernom formatu i taman toliko dobre da ih dijelite... ili ipak ne. Nestaju brže nego što stignete izgovoriti „još jednu“.

Potom Aegean style patlidžan, Egej u svom najnježnijem izdanju. Lagano, aromatično i vizualno toliko lijepo da je gotovo šteta narušiti prve utiske viljuškom.


Okusi Mediterana koji vam na trenutak izmjeste misli iz gradske užurbanosti.


A na kraju kralj među klasikama, jelo koje nosi cijeli potpis Kirena. Hünkar Beğendi: janjeće rame na dimljenom pireu od patlidžana sa zrelim kaşar sirom. Elegantno, bogato, upečatljivo. Jelo koje govori tiho, ali ostavlja snažan trag.



Zato se u Kirenu kaže da se ovdje ne dolazi samo na obrok. Dolazi se po doživljaj. Po priču. Po mir. Po trenutak koji ostaje.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!