TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 7.4.2021.
Red Bull je jedan od omiljenih brendova energetskih pića koji gotovo sa svakom toplijom sezonom predstavlja nove okuse u kojima možete uživati.
Ove sezone, na oficijalnom Red Bull Instagram profilu za Bosnu i Hercegovinu predstavili su novi okus lubenice u svom originalnom energetskom napitku u limitiranom izdanju.
Sudeći po dosadašnjim rekcijama fanova na Instagramu, aktualni okus dobro se slaže s ukusom klasičnog Red Bulla. Nudi isti sadržaj kofeina kao i tradicionalni Red Bull Energy Drink - ekvivalent domaćoj šoljici kafe – sa zanimljivim, osvježavajućim završetkom u lubenica okusu.
Na oficijalnom Instagram profilu smo saznali da je Red Bull Red Edition dostupan u pojedinačnim limenkama od 250 ml u Mercator prodavnicama, a na web stranici Red Bulla možete pročitati sve sastojke u ovom izdanju. Dakle, ako je Red Bull vaše omiljeno energetsko piće i nešto što uvijek imate u hladnjaku tokom ljetnih mjeseci, ovaj #summeredition okus je nešto što morate probati.
***
Naslovna fotografija: @another_foodandfitnessblog
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Ada Ćeremida
Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje.
Ovdje je glavni detalj: miris.
I to onaj koji vas vraća nazad.
Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.
Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.
Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.
Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.
I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije.
To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.
Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.
Baščaršija ljeti tek se zahuktava.
Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
I… nešto neočekivano.
Produkcija: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!