TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 13.5.2020.
Vrlo je zanimljivo primijetiti da je jednostavna mješavina napravljena od riže i mlijeka, koja se još od starih rimskih vremena koristila za smirivanje uznemirenog želudca, postupno evoluirala kao desert u kojem se uživa u cijelom svijetu.
Gotovo svaka država ima svoju verziju, a recept koji ćemo danas s vama podijeliti se često priprema upravo u našoj regiji.
Ovo je jelo stiglo do Balkana, a s vremenom je postalo poznato i kao sutlijaš s istom etimologijom kao sutlaç (riječ sütlü što znači mliječno, a aş znači supa.)
Još jedan od razloga zašto je ovaj desert jedan od omiljenih jeste činjenica da ne zahtijeva komplikovanu pripremu, a možete ga pripremiti i dan ranije i poslužiti ga kao lagani, hladni slatki puding za vašu obitelj.
Samo redovito miješajte smjesu riže i mlijeka kako se riža ne bi zalijepila na dno posude jer što sporije kuhate, kremastija i bogatija tekstura sutlije će biti.
SASTOJCI:
PRIPREMA:
Dobro operite rižu. Stavite ju u dublji lonac i dodajte 240 ml vode.
Kuhajte na srednjoj temperaturi oko 5-7 minuta i povremeno promiješajte.
Dodajte 240ml mlijeka, snizite temperaturu na najniže i nastavite kuhati 5-6 minuta.
Zatim postepeno dodajte još 240ml mlijeka, povremeno promiješajte i nastavite kuhati 5-6 minuta.
Dodajte ostatak mlijeka zajedno sa šećerom i dobro promiješajte kuhajući još 4-5 minuta.
Riža bi trebala biti malo vodenasta. Vruću sutliju podijelite u zdjele i ostavite u frižideru da se ohladi.
Servirajte s posutim cimetom, grožđicama, usitnjenim pistacijama ili čokoladom.
***
Naslovna fotografija: @bozdamare
Tekst: Bonjour.ba
TEKST: Adelisa Mašić
Postoje oni dani kada ni kafa ne pomaže. Kada se alarm oglasi prerano, a obaveze se samo nižu.
Umor tada ne dolazi samo od manjka sna, nego često od načina na koji hranimo svoje tijelo. Energija ne dolazi ni iz kalorija ni iz šećera, nego iz ravnoteže.
Zato vrijedi zastati i pogledati u tanjir. Prava hrana može promijeniti ritam dana, razbistriti misli i vratiti snagu.
U nastavku donosimo sedam namirnica koje vraćaju energiju, ali i podsjećaju da briga o sebi često počinje nečim jednostavnim:
1. Grčki jogurt
Ako ti treba nešto brzo, a hranljivo, grčki jogurt je odličan izbor. Kombinacija proteina i prirodnih masti daje stabilnu energiju, posebno ako dodaš med, orahe ili malo bobičastog voća.
2. Banane
Nisu slučajno među omiljenim izborima sportista. Daju stabilnu energiju, ne izazivaju nagli pad šećera i uz to su savršen desert kad se želi nešto slatko, ali lagano.
3. Cjelovite žitarice
Zob, integralni hljeb ili smeđa riža oslobađaju energiju polako, taman koliko treba da dan ostane stabilan. To su one male odluke koje se osjete satima kasnije.
4. Orašasti plodovi
Najbolji ‘snack’ između sastanaka i obaveza. Puni su zdravih masti i proteina, a nekoliko badema ili oraha može učiniti da se tijelo brzo vrati u ritam.
5. Voda
Najjednostavnije rješenje koje stalno zaboravljamo. Umor je često samo znak da tijelu fali vode. Prije druge kafe, probajte čašu vode.
6. Svježe voće i povrće
Najprirodniji izvor energije koji istovremeno umiruje i osvježava. Jabuka, narandža ili šaka svježeg špinata često naprave veću razliku nego energetski napitak.
7. Napici bez kofeina
Zeleni čaj, voda s limunom ili smoothie sa sezonskim voćem mogu osvježiti jednako kao kafa, ali bez osjećaja nervoze koji zna doći kasnije.
Energija ne mora uvijek dolaziti iz žurbe. Ponekad dolazi iz tanjira, čaše vode ili nekoliko svjesnih izbora koji dan učine lakšim. Možda nije instant kao espresso, ali traje duže... i bolje.
Foto: @p.rzybylska
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!