TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 13.5.2020.

Vrlo je zanimljivo primijetiti da je jednostavna mješavina napravljena od riže i mlijeka, koja se još od starih rimskih vremena koristila za smirivanje uznemirenog želudca, postupno evoluirala kao desert u kojem se uživa u cijelom svijetu.

Gotovo svaka država ima svoju verziju, a recept koji ćemo danas s vama podijeliti se često priprema upravo u našoj regiji.

Ovo je jelo stiglo do Balkana, a s vremenom je postalo poznato i kao sutlijaš s istom etimologijom kao sutlaç (riječ sütlü što znači mliječno, a aş znači supa.)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Umetnost Kuvanja (@umetnost.kuvanja) on

Još jedan od razloga zašto je ovaj desert jedan od omiljenih jeste činjenica da ne zahtijeva komplikovanu pripremu, a možete ga pripremiti i dan ranije i poslužiti ga kao lagani, hladni slatki puding za vašu obitelj.

Samo redovito miješajte smjesu riže i mlijeka kako se riža ne bi zalijepila na dno posude jer što sporije kuhate, kremastija i bogatija tekstura sutlije će biti. 

SASTOJCI:

  • 240 g riže okruglog zrna
  • 240 ml vode 
  • 740 ml mlijeka 
  • ¼ male kašike ekstrakta vanilije 
  • 7 kašika šećera 
  • (Opcionalno) cimet, grožđice ili čokolada 

PRIPREMA: 

Dobro operite rižu. Stavite ju u dublji lonac i dodajte 240 ml vode.

Kuhajte na srednjoj temperaturi oko 5-7 minuta  i povremeno promiješajte.

Dodajte 240ml mlijeka, snizite temperaturu na najniže i nastavite kuhati 5-6 minuta.

Zatim postepeno dodajte još 240ml mlijeka, povremeno promiješajte i nastavite kuhati 5-6 minuta.

Dodajte ostatak mlijeka zajedno sa šećerom i dobro promiješajte kuhajući još 4-5 minuta.

Riža bi trebala biti malo vodenasta. Vruću sutliju podijelite u zdjele i ostavite u frižideru da se ohladi.

Servirajte s posutim cimetom, grožđicama, usitnjenim pistacijama ili čokoladom. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dina (@oliveoilandlemons)

***

Naslovna fotografija: @bozdamare
Tekst: Bonjour.ba


Bonjour

Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm

TEKST: Ada Ćeremida

Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm

Miris medenjaka, toplina cimeta i ona meka blagdanska svjetlost teško je zamisliti prazničnu sezonu bez tog osjećaja doma koji se pojavi čim upalimo prvu adventsku svijeću.

Ove godine, društvene mreže preplavio je jedan poseban trend: adventski vijenac napravljen u potpunosti od medenjaka. Jestiv, dekorativan i tako cozy, ovaj vijenac spaja sve ono što volimo u decembru: DIY, blagdansku kreativnost i mirise koji vraćaju najljepše uspomene.

Upravo takav jedan primjer stigao nam je od Nikoline, kreatorke iza Mart dizajn profila, čiji je mirisni, ručno rađeni vijenac odmah privukao pažnju.

Za sve koji žele unijeti još više topline u svoj dom, donosimo recept koji je Nikolina podijelila sa nama za medenjake i korak-po-korak upute kako pretvoriti jednostavno tijesto u najšarmantniju božićnu dekoraciju koju ćete staviti na sto.
 
 


 

Adventski vijenac od medenjaka: recept i koraci koje može svako pratiti


Potrebni sastojci za tijesto:

  • 150 g maslaca sobne temperature

  • 150 g smeđeg šećera

  • 1 jaje

  • 115 g meda

  • 1 kašičica arome vanilije

  • 400 g glatkog brašna

  • 1 kašičica sode bikarbone

  • 1 kašičica začina za medenjake


Za početak, u većoj posudi pomiješajte glatko brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake kako bi se mirisi ravnomjerno rasporedili kroz cijelo tijesto. U drugoj posudi izmutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodajte jaje i ponovo kratko izmutite. Kada se smjesa poveže, umiješajte med i aromu vanilije. 

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba3

Suhe sastojke potom lagano dodajte u ovu kremastu smjesu i umijesite mekano, pomalo ljepljivo tijesto, baš takvo treba biti, pa nemojte dodavati više brašna. 

Na kraju ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider najmanje dva sata da se lijepo stisne i bude lakše za oblikovanje.

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba4
 

Kako oblikovati adventski vijenac od medenjaka?


Kada se tijesto dovoljno ohladilo, razvaljajte ga na debljinu od oko 3–4 mm, idealno direktno na papiru za pečenje kako biste ga kasnije lakše prebacili. 

Zatim, pomoću okruglog rezača, manjeg tanjira ili bilo kojeg okruglog predmeta, izrežite veliki vanjski krug promjera oko 30 cm, a potom i manji unutarnji krug od približno 10 cm  tako dobijate bazu za svoj jestivi adventski vijenac. 

Od preostalog tijesta izrežite pahuljice, zvjezdice ili kombinaciju oblika koji vam se najviše sviđaju, jer će upravo oni dati volumen i slojevitost gotovom vjencu. Sve dijelove pecite 9–11 minuta na 180°C, dok rubovi ne poprime laganu zlatnu nijansu. 

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba1

Nakon što se ohlade, pripremite glazuru tako što ćete pomiješati šećer u prahu s nekoliko kapi limuna, prilagođavajući gustinu po potrebi. Prebacite glazuru u vrećicu za ukrašavanje i iscrtajte rubove pahuljica i zvjezdica, pa ih ostavite da se potpuno osuše oko pola sata. 

Kada je sve spremno, počnite slagati vijenac: na osnovni krug lijepite pahuljice malom količinom glazure i slažite ih u lagani preklop kako bi izgledale bogato, razigrano i dekorativno. Na kraju dodajte suhe naranče, anis, štapiće cimeta ili čipkaste mašnice za dodatnu teksturu i vintage šarm. 

Postavite četiri male svijeće i vaš cozy, mirisni i potpuno jestivi adventski centerpiece je spreman da ukrasi blagdanski stol.


medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba5

 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba

Foto: @martdizajn


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!