TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 13.5.2020.
Vrlo je zanimljivo primijetiti da je jednostavna mješavina napravljena od riže i mlijeka, koja se još od starih rimskih vremena koristila za smirivanje uznemirenog želudca, postupno evoluirala kao desert u kojem se uživa u cijelom svijetu.
Gotovo svaka država ima svoju verziju, a recept koji ćemo danas s vama podijeliti se često priprema upravo u našoj regiji.
Ovo je jelo stiglo do Balkana, a s vremenom je postalo poznato i kao sutlijaš s istom etimologijom kao sutlaç (riječ sütlü što znači mliječno, a aş znači supa.)
Još jedan od razloga zašto je ovaj desert jedan od omiljenih jeste činjenica da ne zahtijeva komplikovanu pripremu, a možete ga pripremiti i dan ranije i poslužiti ga kao lagani, hladni slatki puding za vašu obitelj.
Samo redovito miješajte smjesu riže i mlijeka kako se riža ne bi zalijepila na dno posude jer što sporije kuhate, kremastija i bogatija tekstura sutlije će biti.
SASTOJCI:
PRIPREMA:
Dobro operite rižu. Stavite ju u dublji lonac i dodajte 240 ml vode.
Kuhajte na srednjoj temperaturi oko 5-7 minuta i povremeno promiješajte.
Dodajte 240ml mlijeka, snizite temperaturu na najniže i nastavite kuhati 5-6 minuta.
Zatim postepeno dodajte još 240ml mlijeka, povremeno promiješajte i nastavite kuhati 5-6 minuta.
Dodajte ostatak mlijeka zajedno sa šećerom i dobro promiješajte kuhajući još 4-5 minuta.
Riža bi trebala biti malo vodenasta. Vruću sutliju podijelite u zdjele i ostavite u frižideru da se ohladi.
Servirajte s posutim cimetom, grožđicama, usitnjenim pistacijama ili čokoladom.
***
Naslovna fotografija: @bozdamare
Tekst: Bonjour.ba
TEKST: Ada Ćeremida
Jeste li spremni za novo mjesto u Mostaru koje jednako dobro funkcioniše u jutarnjim satima, popodnevnim pauzama i večerima koje se ne planiraju unaprijed?
Volimo kada otkrijemo nova mjesta širom Bosne i Hercegovine, ona koja ne pokušavaju biti sve svima, nego tačno znaju šta žele biti. Upravo jedno takvo novo ime pojavilo se na mostarskoj gradskoj mapi.
Buro Bar, smješten u samom centru Mostara, na adresi Kneza Višeslava bb, donosi urbani day & night koncept koji spaja opuštenu dnevnu atmosferu s energijom večernjeg izlaska.
Mjesto koje se prilagođava ritmu dana
Buro Bar ne traži poseban povod za dolazak. Ovdje se svraća na kafu, ostaje na razgovoru, a nerijetko se vraća i kasnije, kada se svjetla priguše, muzika postane glasnija, a atmosfera dobije drugačiji tempo.
Koncept day & night bara u Mostaru nije česta pojava, a upravo u toj fleksibilnosti leži njegov šarm. Buro je mjesto koje se prirodno uklapa u dnevne navike grada, ali i u večernji život koji Mostar posljednjih godina sve više gradi.

Interijer koji odmah privlači pažnju
Jedan pogled na prostor dovoljan je da shvatite kako se ovdje mislilo na detalje. Topli tonovi, pažljivo birano osvjetljenje, organski elementi i savremene linije stvaraju interijer koji je istovremeno ugodan i vizuelno snažan.
Posebnu pažnju privlače dekorativni plafonski elementi i rasvjeta koja prostoru daje intimnu, gotovo filmsku atmosferu onu zbog koje se želite zadržati duže nego što ste planirali.

Foto: Bonjour.ba arhiva
Zašto dodajemo Buro Bar na našu listu preporuka?
Jer Mostaru trebaju prostori koji nude kontinuitet od dana do noći. Jer izgleda drugačije, ali ne pretenciozno. I jer ostavlja osjećaj da je tu da ostane, a ne da bude prolazni trend.
Ako ste u Mostaru ili planirate posjetu, Buro Bar je novo ime koje vrijedi zapamtiti i posjetiti više puta, u različitim satima dana.


Foto: Buro Bar
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!