TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 4.2.2012.
Otkrijte tajne sastojke za ukusan desert.
Jason Wu već nam je pokazao svoju genijalnost kad je u pitanju odjeća. No, uz ljubav prema dizajniranju, tu je i ona prema kuhanju.
Dame, papir i olovku u ruke, ovo se treba zapisati i sačuvati!
Sastojci za kore:
Za nadjev:
Priprema:
Izmiješajte brašno, šećer i sol, po potrebi dodajte vode te miješajte. Od tijesta napravite loptice, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 40min.
Razvucite tijesto po pobrašnjenoj površini te ga punite nadjevom od jabuka, šećera, cimeta u posudi za pečenje. Vrh prekrijte štangicama od tijesta koje ste stavili u hladnjak tako da tvore oblik rešetki na vrhu te stavite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva. Pecite 20min i poslužite je uz kavu li čaj.
N.M
***
Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: BONJOUR.ba
TEKST: Adelisa Mašić
Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.
Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.
Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:
Priprema:
U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so.
Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.
Foto: @lottastichler
Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 
Foto: @meljorino
Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.
Foto: @meljorino
Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije.
Foto: @meljorino
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!