TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 4.2.2012.

Otkrijte tajne sastojke za ukusan desert.

Jason Wu već nam je pokazao svoju genijalnost kad je u pitanju odjeća. No, uz ljubav prema dizajniranju, tu je i ona prema kuhanju.

Dame, papir i olovku u ruke, ovo se treba zapisati i sačuvati!

Sastojci za kore:

  • 3 šalice brašna
  • prstohvat soli
  • šećera po želji
  • 250g maslaca, izrezanog na kockice
  • 1 šalica hladne vode


Za nadjev:

  • 1 šalica brašna
  • ½ šalice šećera
  • ¼ šalice smeđeg šećera
  • prstohvat cimeta
  • 2 kg oguljenih jabuka


Priprema:

Izmiješajte brašno, šećer i sol, po potrebi dodajte vode te miješajte. Od tijesta napravite loptice, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 40min.
Razvucite tijesto po pobrašnjenoj površini te ga punite nadjevom od jabuka, šećera, cimeta u posudi za pečenje. Vrh prekrijte štangicama od tijesta koje ste stavili u hladnjak tako da tvore oblik rešetki na vrhu te stavite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva. Pecite 20min i poslužite je uz kavu li čaj.


N.M

***

Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

TEKST: Adelisa Mašić

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije. Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

Vaniline kiflice su jedan od onih kolačića koji automatski unesu praznični ugođaj u kuću.

Mekane su, mirisne i nježne, a baš zbog te jednostavnosti želimo da i izgledaju uredno i jednako. A to, realno, nije uvijek lako postići.

 



Ove godine internet je ponudio rješenje koje je toliko jednostavno da odmah postane 'zašto ovo ranije nisam probala?' momenat.

 



Trik koji sve mijenja:  

Umjesto da svaku kiflicu oblikuješ ručno, tijesto uvaljaj u dugi valjak i sjeci ga rubom šoljice ili čaše. Tako dobiješ jednake komadiće koji se ravnomjerno peku i izgledaju kao da su izašli iz profesionalnog kalupa.


vaniline_kiflice2bonjour_ba

Foto: @blueberry_and_basil

A sada slijedi i klasični, provjereni recept koji daje baš one mekane, mirisne kiflice kakve očekujemo u decembru.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 50 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g mljevenih oraha
  • 70 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje



vaniline_kiflice4bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Priprema:

  1. Umuti maslac, šećer, vanilin šećer i jaje.
  2. Dodaj brašno i mljevene orahe, pa umijesi kompaktno tijesto.
  3. Zamotaj u foliju i ohladi oko 30 minuta.
  4. Oblikuj valjak i izreži jednake komadiće pomoću okruglog ruba (kao u triku).
  5. Formiraj kiflice i složi ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  6. Peci 15–18 minuta na 170°C.
  7. Još tople uvaljaj u šećer u prahu.

 



Uz ovaj mali trik i provjereni recept, vaniline kiflice postaju nezaobilazan dio decembarskih kuhinja. Jednostavne su, uredne i mirisne baš onako kako volimo, a priprema donosi onaj prepoznatljivi osjećaj praznične topline koji se dijeli s najdražima.

Foto: @blueberry_and_basil


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!