TEKST: Emina Smaka
DATUM OBJAVE: 2.9.2022.
Ljepota svih gradova se nekako poetično krije u malim ulicama koje slučajno otkrijete i malim kafićima koje tu pronađete.
Upravo u jednoj takvoj ulici u Sarajevu se skrila šarmantna caffe slastičarnica zanimljivog naziva – Rahatlook. Rahat je riječ koja označava bezbrižnost, mir i uživanje, a ovdje ćete ga sigurno pronaći. Interijer je rađen po uzoru na stare bh. kuće s prepoznatljivom bijelom peći na drva, mnoštvom šarenih detalja i simpatičnim posuđem.
Posebnost ovog mjesta, koje vole kako lokalci tako i mnogi turisti su svakako ukusne slastice koje morate probati. Domaći kolači, ukusne torte i voćne pite će biti idealne za kratki predah u Sarajevu, još ukoliko ste ljubitelj kafe, onda će ove slastice biti idealan dodatak tradicionalnoj bosanskoj kafi s prepoznatljivom džezvom i findžanom. Rahatlook se nalazi u ulici Ferhadija 41. Javite nam vaše dojmove!
* * *
Naslovna fotografija: @imagined_journey
TEKST: Adelisa Mašić
Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.
Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.
Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:
Priprema:
U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so.
Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.
Foto: @lottastichler
Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 
Foto: @meljorino
Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.
Foto: @meljorino
Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije.
Foto: @meljorino
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!